π. Νικόλαος Λουδοβίκος: «Χριστιανισμός και αναρχία»

Loading...


Ομιλία στον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού

Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο Ι. Ναό Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού (13-3-2013) η προγραμματισθείσα από τον Ιερό Ναό στο ετήσιο εορταστικό πλαίσιο των ‘’50χρονων: 1963-2013’’ ομιλία-συζήτηση με τον π. Νικόλαο Λουδοβίκο, με θέμα: Χριστιανισμός και αναρχία.
Ο ομιλητής σε όσους παρακολουθούν εκπομπές λόγου στην εκπομπή ‘’Ανιχνεύσεις’’ στην ΕΤ3 είναι γνωστός για την ευρυμάθειά του και την σπάνια στους πολλούς ικανότητά του να διεισδύει με διαλεχτικό τρόπο και μέθοδο (με διαλογική αμοιβαιότητα) στη ουσία των προσώπων, των λόγων και των σχέσεών τους, χωρίς τις γνωστές αγκυλώσεις άλλων σε φανατικά πολεμικά δίπολα αλληλοεξοντώσεων.

Με το κύρος του έμπειρου επιστήμονα και πανεπιστημιακού δασκάλου ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος μίλησε στο πυκνό ακροατήριο-εκκλησίασμα με εύληπτο και κατανοητό τρόπο, παρά τη δυσκολία κατανόησης ενός όντως δύσκολου και περίπλοκου θέματος με πολλές θεολογικές, κοινωνικές, υπαρξιακές, πολιτικές, θεσμικές και κρατικές παραμέτρους και η ομιλία του, που διήρκησε μία (1) ώρα και πλέον παρακολουθήθηκε μέχρι τέλους με αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών του λόγου του.

Η επιτυχία έγκειται όχι μόνο στη βαθειά και ολοκληρωμένη ανάλυση του θέματος από τον ομιλητή αλλά και στη συμμετοχή των ακροατών με απορίες, ερωτήσεις παρεμβάσεις και τοποθετήσεις, ώστε η όλη εκδήλωση να καλύψει και να υπερβεί το χρόνο των δύο (2) ωρών. Εννιά (9) συνολικά ερωτήσεις-τοποθετήσεις υποβλήθηκαν στον ομιλητή, στις οποίες ο π. Νικόλαος έδινε απαντήσεις με πολλή ανάλυση και ανοιχτότητα σκέψης αναδεικνύοντάς τον, χαρισματούχο θεολόγο και Πατέρα της Εκκλησίας του Χριστού, έναν γνήσιο φορέα της Ορθοδοξίας στην Ευρώπη, όχι μόνο των άτεγκτων θεσμών και της σκλήρυνσης στο εθνικό και ταξικό ‘’εγώ’’, αλλά συγχρόνως και των αναζητήσεων, των συσχετισμών και των ευκαιριών για την επαναφορά στη σκέψη και στη ζωή των αγνοημένων (από αυτήν και από εμάς) Πατέρων της Εκκλησίας, που αναδεικνύουν το κοινό κύτταρο μήτρας και μας πηγαίνουν οικουμενικά σ’ αυτό.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού αισθάνεται βαθειά ευγνώμων για την τιμή, που μεταξύ των άλλων σπουδαίων ανδρών, ήρθε σ’ αυτόν και στο λαό ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής και Πρόεδρος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, επισκέπτης Καθηγητής στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Cambridge και ερευνητής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Rangers. Ολόκληρη η ομιλία του π. Νικολάου διατίθεται από τον Ιερό Ναό σε DVD.

1