Ορθόδοξοι Πολωνοί στην Αργολίδα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Ομάδα εβδομήντα περίπου νέων από την πόλη της Χαϊνούβκα της Ανατολικής Πολωνίας, στα πλαίσια του πνευματικού έργου που συντελείται στην μειονοτική ορθόδοξη κοινότητα της χώρας, φιλοξενήθηκαν στην για μία εβδομάδα, στις εγκαταστάσεις του Ιερού προσκυνήματος Ζόγκα στην ορεινή Αργολίδα.

Μαζί με τους μαθητές, οι οποίοι είναι μέλη ορθόδοξης χορωδίας στην Πολωνία, ήταν κι Ιερείς.

Στη διάρκεια της παραμονής τους επισκέφθηκαν διάφορα προσκυνήματα, Μονές και αρχαιολογικούς χώρους στην Αργολίδα. Την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 καλεσμένοι του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου παρακολούθησαν την θεία λειτουργία στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην πόλη του Αργούς. Κατά την διάρκεια της λειτουργίας μέλη της ορθόδοξης χορωδίας έψαλλαν στα Πολωνικά. Μαζί με τον μητροπολίτη λειτούργησαν και Πολωνοί Ιερείς.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας (πολωνικά: Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny) αναγνωρίστηκε αυτοκέφαλη το 1924 και διαιρείται σε 6 επαρχίες και 263 ενορίες με κύριο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Πολωνίας, προεδρευόμενης υπό του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα.

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος ευχαρίστησε του Πολωνούς Ιερείς καθώς και τους μαθητές που επισκέφτηκαν για δεύτερη φορά την Αργολίδα και τους τόνισε πως θα είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στην Ορθόδοξη Ελλάδα και την Μητρόπολη της Αργολίδος.

Για να είσαι ορθόδοξος στην Πολωνία πρέπει να έχεις προσωπικό θάρρος και κουράγιο.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε πάρα πολλές δυσκολίες με το κομμουνιστικό καθεστώς. Μετά το 1991 ξεκίνησε την πρόοδο της κτίζοντας καινούργιους ναούς, μοναστήρια κτλ. Η Εκκλησία μπορεί να διδάσκει τους νέους στα σχολεία. Μέχρι τότε αυτό ήταν απαγορευμένο καθώς και η κατήχηση που γινόταν σχεδόν παράνομα στις εκκλησίες ή στα σπίτια των ενοριτών.

Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας έχει περίπου 600.000 πιστούς, 423 ναούς, 11 μοναστήρια και ησυχαστήρια. Μεγάλο ρόλο παίζουν νεανικές αδελφότητες κοντά σε κάθε ενορία υπό την επίβλεψη του ιερέα.

Την θεία λειτουργία παρακολούθησε κι ο βουλευτής Αργολίδος Γ.Ανδριανός.

2808POL.jpg
2808POL1.jpg
2808POL2.jpg
2808POL3.jpg
2808POL4.jpg
2808POL5.jpg
2808POL6.jpg
2808POL7.jpg