Ομιλία του Ζάμπιας Ιωάννη για την Ιεραποτολή και τη γυναίκα

Loading...


Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Ιεραποστολής Ιεράς Ζάμπιας «Ο ΣΠΟΡΕΑΣ» για την παρουσίαση του Ιεραποστολικού έργου της Μητρόπολης Ζάμπιας, παρουσία του .

Την εκδήλωση άνοιξε η δημοσιογράφος Έλλη Στάη, ενώ στη συνέχεια, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο ΣΠΟΡΕΑΣ», κα Νάγια Μήλιου καλωσόρισε το κοινό και ενημέρωσε για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς και το ιεραποστολικό έργο του Συλλόγου, που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση και την ανθρωπιστική συνδρομή στο λαό της Ζάμπιας, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες προσώπων (γυναίκες και παιδιά). Στην κατάμεστη αίθουσα της Λ.Α.Ε.Δ. παρέστησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, διπλωμάτες, εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ανώτατοι δικαστικοί, ακαδημαϊκοί κα. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, κ. Αλκιβιάδης Στεφανής εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Αντιπρόεδρος Γ’ της Βουλής των Ελλήνων, κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), Δρ. Ανδρέας Μηχαηλίδης, και ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Ζιμπάμπουε, κ. Γεώργιος Μαρκαντωνάτος, ο οποίος υπογράμμισε την προσφορά του Μητροπολίτη στην ανάπτυξη της αφρικανικής αυτής χώρας.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και την ομιλία του γνωστού παρουσιαστή κ. Σάκη Τανιμανίδη, ο οποίος με οπτικοακουστικό υλικό επιχείρησε να υπογραμμίσει την ανάγκη κατανόησης της ισότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών.

Διαβάστε εδώ:  Η Ιεραποστολική Δράση της Τανζανίας «ΠΙΣΤΗ & ΑΓΑΠΗ» στη Θεσσαλονίκη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας, κ.κ. Ιωάννης εκφώνησε την ομιλία του με θέμα «Ιεραποστολή και γυναίκα» στην οποία ανέφερε τα εξής: «Αυτό νομίζω θα πρέπει να είναι ο Σύλλογός μας, ένα χέρι που θα βοηθά στη σπορά του Λόγου, ένα χέρι που θα προσφέρει βοήθεια σ’ όποιον την έχει ανάγκη, αλλά κι ένα χέρι που θα υψώνεται για να πεί «μέχρι εδώ» στην αδικία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση… Και πρέπει πάντα να έχουμε κατά νού ότι αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ορθόδοξης παρουσίας στην Αφρική. Ουδέποτε συμπορεύτηκε με τους αποικιοκράτες και ουδέποτε εκμεταλλεύτηκε τον ντόπιο πληθυσμό … Στο Σύμβολο της Πίστεως ομολογούμε ότι η Εκκλησία μας είναι Αποστολική διότι ακριβώς στηρίζεται πάνω στην αποστολοπαράδοτη πίστη και διδασκαλία, όμως ας μην ξεχνάμε ότι πρώτη η Κυρία Θεοτόκος, κατά την διδασκαλία των Πατέρων, και κατόπιν οι άγιες Μυροφόρες ήταν εκείνες που έλαβαν την πληροφορία της Αναστάσεως και την μετέδωσαν στους Αποστόλους και έγιναν έτσι οι πρώτες ιεραπόστολοι, αφού το μήνυμα της Ιεραποστολής δεν είναι τίποτα άλλο παρά ότι «Χριστός Ανέστη». Με λίγα λόγια η Ιεραποστολή είναι και γυναικεία υπόθεση».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, βραβεύτηκε η Αρχόντισσα των Εκκλησιών του Αλεξανδρινού Θρόνου, κα Μαρίνα Τσιχλάκη για την πολύτιμη υπηρεσία της προς τον Ελληνισμό της Μοζαμβίκης και προς την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην εν λόγω χώρα. Η επίδοση του βραβείου έγινε από τον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη και τον Αντιπρόεδρο Γ’ της Βουλής των Ελλήνων, κ. Αθανάσιο Μπούρα.

Η εκδήλωση διεξήχθη σε εορταστικό κλίμα συνοδεία χριστουγεννιάτικων ασμάτων από την παιδική και νεανική Χορωδία του «Ωδείου Τερψιθέας Πειραιά» – Χατζημανωλάκη (με συνοδεία στο πιάνο της κας Έ. Καφετζιδάκη και της ομάδας μπάντας πνευστών του κ. Θ. Κυρζίδη) και εύθυμων μελωδιών από το μουσικό σχήμα «Εν χορδώ». Ακολούθησε και δεξίωση σε εορταστικό κλίμα και η εκδήλωση έκλεισε με ευχές για καλά Χριστούγεννα.tilegrafima.gr