Οι σπουδαστές της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης στον Ι. Ν. Προφήτου Ηλία Πυλαίας Θεσσαλονίκης

Loading...


Η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί πρότυπο εκκλησιαστικής σχολής, στην προσπάθεια πρακτικής εκπαίδευσης των σπουδαστών στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας αλλά και της γνωριμίας των σπουδαστών με την ποιμαντική μέριμνα των ενοριών, πραγματοποίησε την Τετάρτη επίσκεψη στο γειτονικό Ιερό Ναό του Αγίου Προφήτη Ηλία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.
Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν δύο εκ των ιερέων του Ναού, ο π. Δημήτριος Τζιαφάς και ο π. Αλέξανδρος Καϊτίδης. Το θείο λόγο κήρυξε ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε ξενάγηση στο Ναό, στα τρία παρεκκλήσια (Παναγίας Γοργοϋπηκόου, Αγίου Παντελεήμονος και Προφήτη Ελισσαίου) και στο ενοριακό εκκλησιαστικό μουσείο, στο οποίο φυλάσσονται παλαιές εικόνες και άλλα κειμήλια, όπως λειτουργικά σκεύη και βιβλία.

Η ενορία του Αγίου Προφήτη Ηλία Πυλαίας είναι μία εκ των παλαιοτέρων και μεγαλυτέρων σε έκταση και πληθυσμό ενοριών της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Ο σημερινός Ναός, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1926 και εγκαινιάσθηκε το 1935, είναι ο τρίτος που κτίσθηκε καθώς οι δύο παλαιότεροι δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών. Από τους δύο παλαιότερους ναούς, εκτός των εικόνων, σώζεται το καμπαναριό, έργο του 1835, ο  αρχιερατικός θρόνος του 1837, ο επιτάφιος του 1750, μαρμάρινα κιονόκρανα και άλλα.

Σήμερα η ενορία αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα αστικής ενορίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωτοσύγκελλος π. Γεώργιος, διατηρεί την παράδοση αλλά και ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα με ένα πλούσιο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό, νεανικό και πολιτιστικό έργο. Μερικές από τις δραστηριότητες της είναι το καθημερινό συσσίτιο, η ιεραποστολική ομάδα αγάπης για τη διακονία του πλησίον τα φροντιστηριακά μαθήματα για μαθητές όλων των τάξεων, οι κατηχητικές συνάξεις παιδιών, νέων και ενηλίκων, οι εσπερινές ομιλίες, η θεατρική ομάδα, οι δύο βυζαντινές χορωδίες ανδρών και γυναικών, οι δύο ευρωπαϊκές χορωδίες (παιδική και νεανική), οι αθλητικές ομάδες μπάσκετ, ποδοσφαίρου και βόλεϋ και πολλά ακόμα.