Οι Μητροπολίτες Μαρωνείας και Ξάνθης στα εγκαίνια της 22ης έκθεσης Κομοτηνής-Το στίγμα της εκκλησίας για το επιχειρείν

Πολυμελής αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών από την Αδριανούπολη και τη Σμύρνη έδωσε το παρόν στα εγκαίνια

Της Δήμητρας Συμεωνίδου

Υπό βροχή και σε διαφορετικό χώρο απ’ ότι συνήθως τελέσθηκαν τα εγκαίνια της 22ης πανελλήνιας εμπορικής έκθεσης στην Κομοτηνή. Το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη ΒΙ.ΠΕ. καλύφθηκε πλήρως και έτσι η τελετή φιλοξενήθηκε σε παρακείμενο κτίριο, που όμως αποδείχθηκε μικρό για τις ανάγκες της διοργάνωσης.
Ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας τέλεσε τον αγιασμό και έδωσε τον λόγο στον μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου για να παρουσιάσει το στίγμα της Εκκλησίας για το επιχειρείν, αποδεικνύοντας ότι διάκειται θετικά σε θεσμούς όπως αυτός της έκθεσης «είναι ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα προϊόντα και τα πλεονεκτήματα του τόπου μας», είπε ο μητροπολίτης Ξάνθης.

1

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων, σημειώνοντας ότι η έκθεση είναι ένας θεσμός για την περιοχή και ευχήθηκε κάθε χρόνο να είναι μεγαλύτερη, καλύτερη και πλουσιότερη. Μάλιστα εκτίμησε ότι η φετινή έκθεση είναι καλύτερη από την περσινή δείγμα, όπως είπε, της ελληνικής οικονομίας που ανεβαίνει. «Αφήνουμε πίσω μας την κρίση κι αρχίζουμε να βλέπουμε το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχοντας δίπλα του τον περιφερειάρχη του Κίρτζαλι Μπίσερ Νικόλοφ, επισήμανε τη σημασία της έκθεσης στην ανάδειξη όχι μόνο της επιχειρηματικότητας, αλλά και της στρατηγικής θέσης της περιοχής, που απέκτησε προστιθέμενη αξία μετά το άνοιγμα του ελληνοβουλγαρικού άξονα. Η παρουσία του περιφερειάρχη της βουλγαρικής περιοχής σηματοδοτούσε την παρουσία φορέων από τη γειτονική χώρα, μεταξύ των οποίων το κέντρο τουριστικών πληροφοριών από το Χάσκοβο, ο Δήμος του Κίρτζαλι, που συμμετέχουν με δικά τους περίπτερα.
Πιστός στο ραντεβού με την έκθεση  ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ροδόπης
Παράλληλα πολυμελής αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών από τη Σμύρνη και την Αδριανούπολη με επικεφαλής τους προέδρους Εμίν Ινάγκ (Πρόεδρο Ένωσης – Επιμελητηρίου Ανδριανούπολης) και  Ζεκεριά Μουτλού (Πρόεδρο Ένωσης – Επιμελητηρίου Σμύρνης), βρίσκονται από χθες στην Κομοτηνή και επισκέφτηκαν τα περίπτερα της έκθεσης.

Ως τη σημαντικότερη περιφερειακή έκθεση της Ελλάδας, χαρακτήρισε την έκθεση ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo, Τάσος Τζήκας ευχαριστώντας παράλληλα τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης για τη συνδρομή του.
Μήνυμα κατά του χρυσού στέλνουν από την έκθεση  τα μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΕΚΑΜΑΘ, Μιχάλης Ραγκούσης, τόνισε κάλεσε την τοπική κοινωνία να την επισκεφθεί, καθώς θα εμφανίζει, όπως είπε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, δεν παρέστη στην έκθεση, καθώς συμμετείχε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, αλλά τον εκπροσώπησε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σοφία Μενεσελίδου. Τέλος ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης με αφορμή τη διοργάνωση της έκθεσης εντός της βιομηχανικής περιοχής, θύμισε παλιές εποχές όταν σε αυτήν εργάζονταν χιλιάδες άτομα και κάλεσε τους φορείς να κάνουν προσπάθειες όλοι μαζί για να ζωντανέψει ξανά η ΒΙ.ΠΕ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2013» θα διοργανωθούν και παράλληλες εκδηλώσεις:
• «Κυριακάτικη Ποδηλατάδα», που θα ξεκινήσει στις 12:00 από την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, με την ομάδα ONBIKES-Ποδηλάτες Κομοτηνής, και θα καταλήξει στο ΔΕΚΑΜΑΘ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους ποδηλάτες.
• Ημερίδα με θέμα «Αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων προς όφελος του τουριστικού μας προϊόντος», το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στις 11:00, στο ΔΕΚΑΜΑΘ. Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και ΠΤΑ-ΑΜΘ) και τη δημοτική επιχείρηση Κ. Καραθεοδωρή ΑΕ.
• Θα υπάρξουν επίσης παράλληλες ψυχαγωγικές δράσεις και χάπενινγκς, όπως η «Ονειρόμπαλα», την οποία φέρνει στην έκθεση η Ονειρούπολη της Δράμας, αλλά και γευσιγνωσίες.
Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά μέχρι την Κυριακή 17 Νοεμβρίου.