Οι Κομοτηναίοι εύχονται στο νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας Παντελεήμονα (video)

Loading...


Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων Ευλογημένος, αλλά και πολλά υποσχόμενος, ελπίζουν οι πολίτες

Το νεαρό της ηλικίας, η καταγωγή του από την Καβάλα και το γεγονός ότι υπηρέτησε την Εκκλησία για περισσότερα από 10 χρόνια στη γειτονική Ξάνθη, αποτελούν, σύμφωνα με τους πολίτες της Κομοτηνής, τα προτερήματα του νέου μητροπολίτη Παντελεήμονα

Οι πολίτες προσμένουν από την Εκκλησία και τον εκπρόσωπό της να είναι πάνω από όλα συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος του απλού κόσμου

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Το νεαρό της ηλικίας, η καταγωγή του από την Καβάλα και το γεγονός ότι υπηρέτησε την Εκκλησία για περισσότερα από 10 χρόνια στη γειτονική Ξάνθη, αποτελούν, σύμφωνα με τους πολίτες της Κομοτηνής, τα προτερήματα του νέου μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, αλλά και τα εχέγγυα για την παραγωγή καλού έργο προς όφελος της περιοχής. Η Ροδόπη υποδέχεται το νέο της θρησκευτικό ηγέτη σήμερα οπότε και θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας η ενθρόνιση του.

Η ανάληψη των νέων καθηκόντων του γίνεται σε μία εποχή οδυνηρής οικονομικής κρίσης και διαφθοράς κατά την οποία η Εκκλησία δε μπορεί να μείνει απλός θεατής. Είναι υποχρεωμένη να αρθρώσει με σθένος λόγο πνευματικό και κοινωνικό μα πάνω από όλα ανθρώπινο.

Οι πολίτες προσμένουν από το νέο ιεράρχη να επιδείξουν δυναμική κριτική στα μέλη των Εκκλησιών για την ασυνεπή πολλές φορές στάση προς τις αρχές του Ευαγγελίου, που άλλωστε διδάσκουν και να σταθεί απέναντι στην αδικία και την κοινωνική διαφθορά. Να είναι πάνω από όλα συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος του απλού κόσμου. Σήμερα κάθε άλλο παρά ποτέ αποκτούν έννοια τα συσσίτια και η παροχή κοινωνικών δομών, όπως βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. τ πνευματικό έργο.

{youtube}tkgIAB6ApZs{/youtube}
 

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ

Μέσω του «Χ» οι πολίτες δίνουν τις ευχές τους στο νέο μητροπολίτη και ζητούν από αυτόν να προσέξει την περιοχή και τους ανθρώπους της, καταθέτοντας το δικό τους ξεχωριστό λόγο, που αξίζει να βρει ευήκοα ώτα. Για ένα σεβαστό άνθρωπο, έκανε λόγο ο Γιώργος Ράπτης, σημειώνοντας πως «πρέπει να προσέξει τη νεολαία, όπως ο συγχωρεμένος ο Χριστόδουλος». Θα πρέπει στη μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής να μείνουν οι ικανοί και αυτοί που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν σε αυτή την τόσο ευαίσθητη περιοχή, είπε ο Βαγγέλης Νικολάου, λέγοντας πως ήρθε ο καιρός ο νέος μητροπολίτης «να στραφεί στο κοινωνικό κομμάτι, να είναι πιο κοντά στους πολίτες, να υπάρχει επικοινωνία του νέου μητροπολίτη με όλο το φάσμα των πολιτών, να μην κάνει διαχωρισμό μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων και να τραβήξει τη νεολαία κοντά του.

Ο νέος μητροπολίτης είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να προσφέρει στην περιοχή, συμβάλλοντας στην αρμονική συνύπαρξη με το μουσουλμανικό στοιχείο αλλά και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο εθνικό κομμάτι. Εξέφρασε τη χαρά του γιατί ο μητροπολίτης είναι νέος ο Γιάννης Σταυρίδης, δηλώνοντας αισιόδοξος πως «θα μπορέσει να έρθει σε καλύτερη επαφή με τη νεολαία. Είναι ένα πράγμα που χρειάζεται γιατί υπάρχει μία αποχή όσον αφορά τους νέους από την Εκκλησία. Άνθρωποι σε τέτοιες θέσεις θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι και να μπορούν να προσεγγίζουν τον κόσμο».

«Θα πρέπει να βάλει τάξη γιατί όλα έχουν καταρρεύσει», είπε εμφανώς απογοητευμένος από το μέχρι σήμερα έργο της μητρόπολης ο Δημήτρης Καραγιάννης αναφέροντας το παράδειγμα της Κίρκης από όπου έλκει την καταγωγή του και δε διαθέτει ιερέα. Όσο για το νέο μητροπολίτη ανέφερε πως «είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, αλλά πρέπει να τον αγαπήσουμε πρώτα εμείς, να είμαστε καλοί χριστιανοί, να μπορούμε να τον καθοδηγήσουμε». Τα καλύτερα λόγια από την κόρη της που ζει στην Ξάνθη, όπου υπηρετούσε ως πρωτοσύγκελος ο νέος μητροπολίτης, άκουσε η Θεοδώρα Κοσμαδάκη και ευχήθηκε «να κάνει καλά έργα για τον τόπο μας, να προσέξει τους νέους μας».

Το νεαρό της ηλικίας περιέγραψε ως το πλεονέκτημα του νέου μητροπολίτη ο κ. Γιώργος, λέγοντας πως «θα μπορεί να τρέξει, να πάει στις εκκλησίες να δει τον κόσμο. Η εποχή μας θέλει τρέξιμο, να δει τους φτωχούς, να παρακολουθήσει πως λειτουργούν οι εκκλησίες και τι ελλείψεις έχουν». Λόγω ηλικίας και καταγωγής ευελπιστούμε ότι θα είναι ένας μητροπολίτης αντάξιος των αναγκών της ευαίσθητης περιοχής και θα αποδειχθεί η καλύτερη επιλογή, είπε με τη σειρά του ο Κώστας Καραΐσκος. Την ελπίδα να βάλει την Εκκλησία σε μία τάξη γιατί έλειπε όλα τα προηγούμενα χρόνια, εξέφρασε η κ. Ντίνα. Είναι νέος και θα τα καταφέρει, είπε η κ. Νίτσα σημειώνοντας χαρακτηριστικά «έχουμε τον πιο νέο δεσπότη ενώ είχαμε τον πιο ηλικιωμένο».

alt
 

ΠΡΩΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΥΣ

Η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 14 Μαρτίου στην Κομοτηνή. Η πρώτη υποδοχή θα γίνει στη γέφυρα του Πόρτο Λάγους, στα σύνορα Ροδόπης και Ξάνθης, πάνω από τη λίμνη Βιστωνίδα, το φυσικό όριο μεταξύ των δύο νομών. Από εκεί στις 11 το πρωί θα τον παραλάβουν ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης και εκ μέρους του Δήμου Κομοτηνής ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου Γιώργος Ζηλούδης.

Οι αρχές, ο κλήρος και ο λαός θα υποδεχθούν το νέο ποιμενάρχη στις 11:30 το πρωί μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, όπου θα τον προσφωνήσει ο δήμαρχος και θα αντιφωνήσει ο ίδιος. Η περιένδυση του νέου μητροπολίτη θα γίνει από τον τοποτηρητή και μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό.

Στη συνέχεια θα σχηματιστεί πομπή προς τον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου και θα πραγματοποιηθεί η τελετή ενθρόνισης, με στάση όμως πριν μπροστά στο μνημείο της Κομοτηνής, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες με την κατασκευή δύο εξέδρων.

Στη μία εξέδρα που βρίσκεται στο «Σπαθί» θα βρίσκεται ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος, όπως και 54 μητροπολίτες, οι οποίοι αναμένεται να καταφθάσουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και χώρες του εξωτερικού. Στην άλλη εξέδρα θα βρεθεί ο νέος μητροπολίτης, ο οποίος θα εκφωνήσει λόγο, αμέσως μετά τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη και τον τοποτηρητή. Όλη αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου μισή ώρα. Η τελετή της ενθρόνισης θα ολοκληρωθεί στον καθεδρικό ναό, όπου θα μιλήσει και ο αρχιεπίσκοπος. Οι τοπικές αρχές και η εκκλησιαστική ηγεσία θα παρακαθίσουν σε γεύμα στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη».

ΔΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Πάντως τελευταία στιγμή, όπως έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωσης της μητρόπολης, δε θα παραστεί στην τελετή ο υπουργός Παιδείας. Η επίσημη δικαιολογία για την απουσία αυτή, αφορά υποχρεώσεις του υπουργού. «Η ιερά μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής ενημερώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ότι ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δε θα παραστεί στις εκδηλώσεις ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, αλλά θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα». Τα παραπάνω γράφει η ανακοίνωση, όμως οι πληροφορίες του «Χ» θέλουν τον κ. Αρβανιτόπουλο να ανέβαλλε την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, προκειμένου να αποφύγει να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με φοιτητές που αντιδρούν στο σχέδιο «Αθηνά».

Όπως είναι γνωστό σήμερα το πρωί φοιτητές του ΔΠΘ, που αντιδρούν στις συγχωνεύσεις τμημάτων, θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση διαμαρτυρίας στην παλιά Νομική και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία στο κέντρο της πόλης. Τον υπουργό Παιδείας στην τελετή θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής, που είναι ήδη απο χθε στην πόλη μας.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Με αφορμή την τελετή εκδόθηκε νέα εγκύκλιος που ορίζει ότι όλα τα σχολεία του νομού Ροδόπης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν μόνο τις τρεις πρώτες ώρες και όχι μετά τις 11 το πρωί. Η εγκύκλιος αυτή αναιρεί προηγούμενη εγκύκλιο, που όριζε ότι μόνο τα σχολεία της Κομοτηνής θα κλείσουν μετά τις 11 το πρωί. Λόγω αντιδράσεων το μέτρο επεκτάθηκε σε όλα τα σχολεία του νομού. Επίσης μετά τις 11 το πρωί δε θα λειτουργήσουν σήμερα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνής και της Περιφερειακής Ενότητας, ενώ μέχρι τις 11.30 θα εξυπηρετούν τους δημότες οι υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής. Κατά προαίρεση θα είναι κλειστά τα καταστήματα της Κομοτηνής.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία των επαγγελματιών, όσοι καταστηματάρχες επιθυμούν μπορούν μετά τις 11 το πρωί να κλείσουν τα μαγαζιά τους και να παραστούν στην τελετή. Αξίζει να σημειώσουμε πως σήμερα δε θα λειτουργήσει η δημοτική αστική συγκοινωνία λόγω της τελετής ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ Παντελεήμονος από τις 11:00 και μέχρι το πέρας της τελετής.

Το Αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής ευχαριστεί στη σχετική ανακοίνωσή του το κοινό της πόλης για την υπομονή και ζητά συγνώμη για την ταλαιπωρία των επιβατών.  Η προετοιμασία της τελετής και η κατασκευή των δύο εξεδρών στο μνημείο της πόλης, προκάλεσε όχι μόνο τα βλέμματα των Κομοτηναίων, αλλά και τα δυσμενή τους σχόλια, αφού εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα περίμεναν κάτι πιο σεμνό ακόμα και για ένα σημαντικό γεγονός όπως αυτό της ενθρόνισης.

Στο χέρι του είναι ο νέος ποιμενάρχης να ανατρέψει κάθε αρνητικό σχόλιο σε βάρος της τοπικής, τουλάχιστον, Εκκλησίας, επιδεικνύοντας την ταπεινότητα που οι ίδιοι οι πολίτες προσδοκούν.

{youtube}o–JSLHPp7s{/youtube}
 


Ετικέτες