Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Μητρόπολη Κυρηνείας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου 

Με λαμπρότητα και με έκδηλα αισθήματα χαράς, η κοινότητα Μάμμαρι, υποδέχτηκε με τις πρέπουσες τιμές, το απόγευμα του Σαββάτου, 10 Σεπτεμβρίου 2016, τον , ο οποίος ευχαρίστως αποδέχθηκε την πρόσκληση του να τελέσει το ετήσιο μνημόσυνο του αοιδίμου .

Η επίσημη τελετή υποδοχής πραγματοποιήθηκε έξω από τον νεόδμητο και περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου πλήθος κόσμου ανέμενε για να υποδεχθεί τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ενώ άγημα του Στρατού απέδωσε τιμές.

Στην συνέχεια, εν πομπή, κλήρος και λαός συνόδευσαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον παρακείμενο Ιερό Ναό, όπου τελέσθηκε η Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού χοροστατούντος του Μακαριωτάτου, με την μετοχή ικανού αριθμού κληρικών, στην παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, του επιχωρίου Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου.

Προ του πέρατος του Εσπερινού ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας προσεφώνησε τον Μακαριώτατο διά θερμών λόγων και ο Μακαριώτατος με τη σειρά του αντιφώνησε με μία μεστή νοημάτων ομιλία του, που συγκίνησε το πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τον Ναό.

Ακολούθως η Ενοριακή Επιτροπή, εκ μέρους της κοινότητας, προσέφερε στον Μακαριώτατο, εις ανάμνησιν της επίσκεψης του, μια εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, πολιούχου και προστάτου της κοινότητας Μάμμαρι.

Τέλος, ο Μακαριώτατος, τίμησε, με την τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας, τον ιεροψάλτη κ. Χαράλαμπο Παπαδάμου για την πολυετή προσφορά του προς την Ψαλτική Τέχνη.

Την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016, ο Μακαριώτατος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στην κοινότητα Κοκκινοτριμιθιάς.

Στη Θεία Λειτουργία μετείχαν, επίσης, οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος και Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ενώ έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Δρ. Ιωάννης Λιάκος με χορό μαθητών του.

Εκκλησιάστηκαν ο έντιμος κ. Κώστας Καδής, Υπουργός Παιδείας, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα στο εξωτερικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, βουλευτές, οι Άρχοντες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Κωνσταντίνος Τσιρίδης, Ελένη Θεοχάρους και Θεόδωρος Παναγόπουλος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανωμένων συνόλων και φορέων της Κερύνειας και πλήθος πιστών.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος, ετέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο του αοιδίμου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου του Ζ΄ και των συν αυτώ κοιμηθέντων κληρικών και λαϊκών.

Ακολούθως ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος σε σύντομη προσφώνησή του ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο για την τιμή της ευλογητής του παρουσίας στην Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας και της στήριξης και συμπαράστασης στο δύσκολο έργο της δεινώς δοκιμαζόμενης και εξ ολοκλήρου κατεχόμενης αυτής Μητρόπολης. Εις ανάμνηση της επίσκεψης προσέφερε στον Μακαριώτατο σετ αρχιερατικών εγκολπίων.

Ο Μακαριώτατος αντιφώνησε με μία εμπνευσμένη ομιλία η οποία διεκόπη πλείστες φορές από τα θερμά χειροκροτήματα των πιστών, οι οποίοι συγκινημένοι μετείχαν της Θείας Λειτουργίας. Μίλησε για τις εμπειρίες του από την Ιεραποστολή ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσωπικότητα του προκατόχου κυρού Πέτρου του Ζ΄, ο οποίος μικρό παιδί έφυγε από το χωριό του Συγχαρί της Κερύνειας και μετέβη στην Μονή Μαχαιρά και ακολούθως στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Μακαριωτάτου ότι δεν πρέπει να ξεχναμε ποτέ τα κατεχόμενα μέρη μας, να τα διεκδικούμε και να έχουμε πίστη στο Θεό ότι θα ευοδώσει τους πόθους μας, που επιστεγάστηκε με την ευχή να αξιωθεί να παραστεί στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Κυρηνείας στην φυσική του Έδρα, στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Κερύνεια.

Τέλος, ο Μακαριώτατος, τίμησε με την τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας τον κ. Γεώργιο και την κ. Ερασμία Ελισσαίου, εκ Κυρηνείας και τώρα κατοίκους ΗΠΑ για την προσφορά τους στην Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος διένειμε το αντίδωρο και οι πιστοί ανέμεναν για αρκετή ώρα για να λάβουν την ευχή του.