Ο Μητροπολίτης Λαρίσης με προσκυνητές στο Κίεβο (φωτο)

Loading...


Έμπλεοι χαράς και συγκινήσεως μεγάλης επέστρεψαν οι Λαρισαίοι προσκυνητές και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος από την εξόρμησή τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Κιέβου και το αξέχαστο προσκύνημά τους στη Λαύρα του Κιέβου, με τα άφθαρτα Λείψανα των Αγίων και των Οσίων, Δικαίων και Ασκητών της ασκητικής αυτής περιοχής.

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 2 Ιουνίου 2013, ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος λειτούργησε με Ουκρανούς και Λαρισαίους Κληρικούς στο Καθολικό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη Μεγάλη Λαύρα, συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Μεγάλης Λαύρας Μητροπολίτου Βίσγκορο και Τσερνομπίλ κ. Παύλου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Βαρσανουφίου και Νικολάου. 

Στο τέλος της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας έγιναν οι κατάλληλες προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, ενώ λίγο αργότερα οι Λαρισαίοι προσκυνητές και ο Σεβασμιώτατος εισήλθαν με φόβο Θεού και ευλάβεια μεγάλη στα σκοτεινά και ταπεινά σπήλαια των Αγιασμένων Πατέρων της Λαύρας του Κιέβου και προσκύνησαν τα Ιερά και Χαριτόβρυτα άφθαρτα άγια Λείψανα αρκετών Οσίων Πατέρων εκ των εκατόν σαράντα της ηγιασμένης Λαύρας.

Την επομένη, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος υποδέχθηκε στη μεγάλη αίθουσα τελετών της Ιεράς Μητροπόλεώς του, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιγνάτιο και τους ευσεβείς προσκυνητές και τους εξέφρασε την πολλή του αγάπη και τις θερμές ευχαριστίες του  για την επίσκεψή  τους στο Κίεβο και τη Λαύρα των Σπηλαίων, ενώ χαρακτηριστικά τους είπε πως «σας καλωσορίζω στο σπίτι σας, αφού πρώτοι πάτησαν το έδαφος αυτό Έλληνες συμπατριώτες σας για να κηρύξουν το Χριστό και να ιδρύσουν την Εκκλησία Του, στην περιοχή του Κιέβου», ενώ καταλλήλως και με ιδιαίτερα θερμούς λόγους αντιφώνησε τον Μακαριώτατο κ. Βλαδίμηρο ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, ευχαριστώντας τον για τη μεγάλη αγάπη του και την ευλογία του.

Οι Λαρισαίοι προσκυνητές είχαν ακόμη τη μοναδική ευκαιρία και πολύ μεγάλη ευλογία να προσκυνήσουν με δάκρυα στα μάτια και ψάλλοντας το Απολυτίκιό της, το ιερό λείψανο της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας της θαυματουργού, που φυλάσσεται εδώ και χίλια χρόνια στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Βλαδίμηρου στην καρδιά του Κιέβου, και που αποτελεί πολύτιμο δώρο της Βασιλίσσης Βαρβάρας, κόρης του Αυτοκράτορα Αλεξίου του Κομνηνού, το οποίο εκόμισε ως γαμήλιο δώρο της προίκας της στην πόλη του Κιέβου τον 11ο αιώνα όταν παντρεύτηκε το Ρώσο Πρίγκηπα Μιχαήλ.

Ακόμη επισκέφθηκαν πολλούς Ιερούς Ναούς και πολλές Ιερές Μονές με εκατοντάδες μοναχούς και μοναχές, μιας και ο Ορθόδοξος μοναχισμός ανθεί στην περιοχή και εβίωσαν από κοντά συγκινητικές ιερές στιγμές, καθώς προσκύνησαν τους Αγίους μάρτυρες Φλώρο και Λαύρο στην περιάκουστο Ιερά Μονή τους, με τις 450 μοναχές, το ιερό λείψανο της Αγίας Σοφίας στη μεγάλη και ιστορική Ιερά Μονή του Χιτώνος με τις 350 μοναχές, τεμάχιο του ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Κριμαίας, του νέου Ιατρού, στο νέο μαρμάρινο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, καθώς και ολόκληρο το ιερό σκήνωμα της Αγίας Δοσιθέας της ασκήτριας στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος, ανερχόμενοι ψηλά στο δάσος, έξω του Κιέβου, στο λεγόμενο «Άγιον Όρος» του Κιέβου.

alt
alt