Ο Μητροπολίτης Κυδωνίων Αθηναγόρας στη γενέτειρα του στον Ορχομενό Βοιωτίας (φωτο)

Loading...


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Πάνδημη υποδοχή επιφύλαξαν στον Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα, νέο ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, οι δικοί του άνθρωποι, οι συντοπίτες του στον Ορχομενό Βοιωτίας, απ’ όπου κατάγεται ο Μητροπολίτης Κυδωνιών, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα.
Ο Σεβ. Αθηναγόρας προεξήρχε της πανηγύρεως στον Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κολωνού (20 και 21 Μαϊου) και την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013 το απόγευμα έγινε με ενθουσιασμό η υποδοχή του, για πρώτη φορά ως Μητροπολίτου Κυδωνιών, στο προαύλιο του ιστορικού ναού της Παναγίας της Σκριπούς, στον Ορχομενό της Βοιωτίας.
Τον υποδέχτηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, ο Επίσκοπος Τανάγρας Πολύκαρπος, ο Δήμαρχος της πόλεως του Ορχομενού, οι αρχές του Νομού, οι κληρικοί της περιοχής και πλήθος κόσμου. Ο Σεβ. Κυδωνιών Αθηναγόρας χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό, που τελέστηκε στο ναό της Μεγαλόχαρης στον Ορχομενό και στο τέλος της ακολουθίας δέχθηκε τις ευχές των επισήμων και του λαού που έσπευσε να του ευχηθεί το «Άξιος» και να λάβει την ευχή του.

Τον Σεβ. Αθηναγόρα καλωσόρισε θερμά ο Μητροπολίτης Θηβών Γεώργιος, ο οποίος τον γνωρίζει από έφηβο σχεδόν. Την καρδιακή προσφώνησή του έκλεισε με δώρα στην κυριολεξία! Ένα χρυσοκέντητο επιγονάτιο με την Ανάσταση του Κυρίου, δώρο συμβολικό όπως το χαρακτήρισε, αλλά και  ένα χρυσοκέντητο πετραχήλι με το ωμοφόριό του, τα οποία ανήκαν στον μακαριστό Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Νικόδημο, Γέροντα του Μητροπολίτου Κυδωνιών, που έφυγε πρόωρα απ’ αυτή τη ζωή.

Εν συνεχεία, τον Μητροπολίτη Κυδωνιών προσφώνησε ο Δήμαρχος Ορχομενού Κώστας Ξηρογιάννης, ο οποίος του επέδωσε και τιμητική αναμνηστική πλακέτα.
«Αισθάνομαι  περήφανος να υποδέχομαι έναν ακόμη άξιο και ξεχωριστό συντοπίτη μας που ακολουθώντας την κλίση του και την αγάπη του για την Εκκλησία εξελέγη στο αξίωμα του Μητροπολίτη» υπογράμμισε στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος και συνέχισε:

«Είναι αδύνατον να σας περιγράψω την συγκίνηση και την ανάταση ψυχής που αισθάνθηκα  όταν παρευρέθηκα στην χειροτονία του στην Κωνσταντινούπολη λίγους μήνες πριν. Ίσως όσοι από εσάς ήταν  εκεί να θυμούνται την κατανυκτική ατμόσφαιρα ,η οποία ενισχυόταν από την γνώση ότι βρισκόμασταν σε ένα τόπο όπου   επί αιώνες  ο  εκεί εγκατεστημένος Ελληνισμός ξεριζώθηκε βίαια  σε ένα τόπο που στην ψυχή μας είναι ακόμη ελληνικός.

Μέσα στην ατμόσφαιρα αυτή συνειδητοποιεί κανείς πόσο  σημαντικός είναι ο ρόλος του Οικουμενικού πατριαρχείου και της Εκκλησίας μας… Σεβασμιότατε, είμαι σίγουρος πως  η συγκίνηση όλων μας σήμερα που χοροστατείτε για πρώτη φορά μετά την χειροτονία σας στο αξίωμα σας  εδώ στον Ορχομενό  είναι εύλογη  και κατανοητή. Επιστρέφετε στον τόπο σας έχοντας τιμηθεί με ένα από τα υψηλότερα αξιώματα της Εκκλησίας μας και κατά συνέπεια έχοντας επωμιστεί συνειδητά  έναν  δύσκολο ρόλο: αυτόν του πνευματικού οδηγού  και συμπαραστάτη στην φτώχεια, ηθική και υλική του λαού μας».

Ακολούθησε ο εφημέριος της Σκριπούς, ο οποίος μίλησε από καρδιάς για το δικό τους παιδί, τον Κωνσταντίνο Χρυσάνη, που ο Θεός τον ανέδειξε ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στο τέλος, ένα δώρο εκ μέρους όλων των ενοριτών για τον  «δικό μας Δεσπότη», ένα ζευγάρι αρχιερατικά δικηροτρίκηρα, με μύριες ευχές και πολλά «Άξιος!» από το πλήθος.

Στην ομιλία του ο Σεβ. Κυδωνιών μετέφερε τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην ιστορία του ποιμνίου στο οποίο κλήθηκε να υπηρετήσει, στην διαδρομή του και στην ευθύνη που ανέλαβε, και απηύθυνε πολλές ευχαριστίες προς όλους και τον καθένα ξεχωριστά για την αγάπη με την οποία τον περιβάλλουν.
Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στη γενέθλια γη, τελώντας την Θεία Λειτουργία την ερχόμενη Κυριακή 26 Μαΐου στην χιλιόχρονη εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Ορχομενό.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η ενθρόνιση του Μητροπολίτου Κυδωνιών θα πραγματοποιηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 στον ιστορικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας.

1
1
1