Ο Μητροπολίτης Ηλείας για την επισκευή του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου

Loading...


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με την επισκευή του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου, δήλωσε τα εξής:
Ὁ Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου Πύργου αρχιτεκτονικώς είναι ένα εξαιρετικού κάλλους εκκλησιαστικό μνημείο της Πόλεως του Πύργου και της Περιφερείας μας , μοναδικό στο είδος του. Άρχισε να κτίζεται το 1895 και εγκαινιάστηκε το 1909. Είναι αποτέλεσμα και έκφρασις της ευσεβείας των Πυργιωτών και όχι μόνον.

Ὁ Πύργος όμως και η περιοχή του ευρίσκεται πάνω σε εξαιρετικώς σεισμόπληκτο υπέδαφος. Άλλωστε και ο προ αυτού τότε Ναός από τον σεισμό κατεστράφη. Ὁ νέος Ναός άντεξε σε πολλούς σεισμούς.   τον σεισμό όμως του 1993 έπαθε μικρές ζημιές, οι οποίες με τον σεισμό του 2008 επιδεινώθηκαν.
Η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας, όπως έκανε και διά τούς άλλους

83 σεισμόπληκτους ιερούς Ναούς και τις πέντε Μονές πού επλήγησαν από τον σεισμό του 2008, προέβη στην σύνταξη τεκμηριωμένης μελέτης ανακαινίσεως, ήτοι «ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΥΡΓΟΥ» η οποία ενεκρίθη από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, και η οποία είναι εις την διάθεση παντός καλόπιστου ενδιαφερομένου.

Ο Θεός και ο άγιος Νικόλαος βοήθησαν ώστε, όταν οι μελέτες τελικά ενεκρίθησαν και από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, να υπάρχει σε ενέργεια το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 και Υπουργός Πολιτισμού να είναι ο συμπολίτης μας κ. Κώστας Τζαβάρας, ώστε και με την φροντίδα του να ενταχθεί η ουσιαστική επισκευή του Ναού στο Πρόγραμμα τούτο.

Κάποιοι, μετρημένοι στα δάκτυλα ευτυχώς, δυσαρεστήθηκαν διά τούτο. Αλλ’ είναι γνωστή στην Ηλεία η τακτική αυτή μερικών, ντόπιων και ξένων, να στενοχωρούνται, όταν γίνεται προσπάθεια διατηρήσεως των μνημείων της ιστορίας του Τόπου μας και συγχρόνως δημιουργίας έργων, διά να δουλέψουν οι υποφέροντες άνεργοι και να πέσουν χρήματα στον τόπο μας.
Είναι και αυτός ένας λόγος, που η Ηλεία μας είναι στην τελευταία θέση ανάπτυξης .
Έτσι π.χ. κάποιοι γνωστοί – άγνωστοι, πολέμησαν με μανία την απόφαση ανεγέρσεως του νέου ιερού Ναού του Πολιούχου μας αγίου Χαραλάμπους. Όμως ὁ ναός αυτός έχει πάρει τον δρόμο του και θα γίνει. Γιατί το θέλει ὁ Ηλειακός Λαός.

Το ίδιο και τώρα. Ο ευσεβής Λαός της Ηλείας, το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου και όλοι οι φορείς θέλουν και χαίρονται διά την ευόδωση του σκοπού της ολοκληρωτικής επισκευής του Μητροπολιτικού Ναού και θα αφήσουν στο περιθώριο τους ολίγους μεμψιμοιρούντας. Όμως ο Ναός, επισκευαζόμενος, θα είναι και γιαυτούς και εγώ πάντοτε θα προσεύχομαι για την μετάνοιά τους και την σωτηρία τους.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον συμπολίτη Υπουργόν Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα , τον Δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο , τους φορείς της Πόλεως, όλους όσους μας συμπαραστέκονται σ’ αυτό το έργο μας και τον ευσεβή Λαό της Ηλείας και να τούς διαβεβαιώσω , ότι το έργον θα πραγματοποιηθεί με διαφάνεια, καθαρότητα και με κάθε νόμιμη διαδικασία ( δημοπρασίες κ.λ.π), πάντοτε με την ιδική μου προσωπική επιστασία, όπως μέχρι τώρα έγιναν και όλα τα πολλά και μεγάλης κοινωνικής προσφοράς έργα της Μητροπόλεώς μας.