Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος στηρίζει τα αιτήματα για την Ειδική Αγωγή

Loading...


Σύμφηφος δήλωσε χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και σημείωσε πως υποστηρίζει ακράδαντα τα αιτήματα γονέων και θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, για το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις θεραπείες, με τη νέα υπουργική απόφαση.

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι θα στείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας.

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αναπηρία και για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες παρουσίασαν χθες στον κ. Χρυσόστομο εκπρόσωποι γονέων και θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, ζητώντας τη στήριξή του. Εξήγησαν ότι η προσπάθειά τους είναι να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν όλους τους τοπικούς φορείς και τους βουλευτές του νομού.

Μετά τη συνάντηση στο γραφείο του στο Επισκοπείο, ο μητροπολίτης παρατήρησε ότι “καθίσταμαι σύμψηφος προς τη διαμαρτυρία των γονέων των συγκεκριμένων παιδιών και υποστηρίζω ακράδαντα τα αιτήματά τους, προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση και αποτελεσματική” και σημείωσε: “Για να μην καθυστερεί η θεραπεία των παιδιών αυτών και να υλοποιείται η υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας έναντι των συγκεκριμένων οικογενειών, προτίθεμαι να αποστείλω επιστολή και στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Υγείας και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα είναι σοβαρό, αφορά ολόκληρη την Ελλάδα, αφορά τις οικογένειες, τα παιδιά, ακόμα και αυτούς που αφιλοκερδώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τη συμπαράστασή τους σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και νομίζω ότι όλοι πρέπει να σταθούμε αρωγοί και συνοδοιπόροι σε αυτόν τον αγώνα τους”.

Η Μαρία Λευτάκη γονιός, κοινωνική λειτουργός και ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας “Γονείς που διεκδικούν Δημόσια Παράλληλη Στήριξη”, είπε ότι ο σεβασμιώτατος “μας άκουσε πολύ προσεκτικά, είναι δίπλα μας, θα κάνει μια σειρά από ενέργειες, προκειμένου να στηρίξει παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αναπηρία και παιδιά με μαθησιακά προβλήματα, που στερούνται αυτή τη στιγμή τη θεραπεία τους”. Ενημέρωσε πως “το πρόβλημα είναι ότι από 26 Φεβρουαρίου όλες οι διαγνώσεις δεν ισχύουν και πρέπει τα παιδιά εκ νέου να αξιολογηθούν” κι εξήγησε: “Αυτό σημαίνει ότι για να πάνε σ’ ένα δημόσιο φορέα και να πάρουν την ηλεκτρονική γνωμάτευση, θα χρειαστούν περίπου 6 μήνες, μπορεί και περισσότερο, προκειμένου να πάρουμε αυτή τη γνωμάτευση στα χέρια μας και να ξεκινήσουμε πάλι τις θεραπείες μας. Και για όλο αυτό το διάστημα δεν δικαιούνται θεραπευτικής παρέμβασης. Και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο για παιδιά με αναπηρία και με μαθησιακές ανάγκες. Γιατί, όπως γνωρίζουμε όλοι, πολύ δύσκολα τα παιδιά αυτά κατακτούν κάτι και πολύ εύκολα το χάνουν, με αποτέλεσμα να θέλουν διαρκή στήριξη και παρέμβαση, προκειμένου να φθάσουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γι’ αυτά”.

Η κ. Λευτάκη ανέφερε ότι “μια μεταβατική διάταξη θα ήταν το λογικό και το αυτονόητο, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε ούτε το λογικό, ούτε το αυτονόητο” και τόνισε: “Εμείς ζητάμε τη στήριξη όλων των φορέων πάνω στο θέμα αυτό. Εχουμε φωνή, πρέπει να ακουστούμε και θα ακουστούμε. Και σε τοπικό επίπεδο ζητάμε στήριξη απ’ όλους τους φορείς και από τους τοπικούς βουλευτές, να μιλήσουν, να τοποθετηθούν επί όλων των θεμάτων που μας αφορούν και να συμβάλουν στην αποκατάσταση της αδικίας που γίνεται αυτή τη στιγμή”.

Διευκρίνισε πως “το προηγούμενο διάστημα τα παιδιά έπαιρναν τη γνωμάτευσή τους και μέσα σε 2 – 3 εβδομάδες μπορούσαν να ξεκινήσουν θεραπευτική παρέμβαση” και παρατήρησε: “Γενικά το τελευταίο διάστημα η Ειδική Αγωγή βάλλεται, οι θεραπείες στην Ειδική Αγωγή, έχει αλλάξει ο ενιαίος κανονισμός παροχής υπηρεσιών, έχει μειωθεί ο προϋπολογισμός, είναι κλειστός αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει επιδημιολογική μελέτη και είναι όλα στον αέρα, με αποτέλεσμα όλο αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή”.

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, οι εκπρόσωποι γονέων και θεραπευτών ενημέρωσαν ότι “σε όλη την Ελλάδα θα πρέπει όλα τα παιδιά να πάρουν καινούργιες γνωματεύσεις και είναι πολύ μεγάλη η αναμονή, είμαστε όλοι στον αέρα. Πέρα από το χρόνο, υπάρχει και ένα μπλοκάρισμα του συστήματος αυτή τη στιγμή. Το σύστημα συνεχώς πέφτει. Χαρακτηριστικά μία παιδοψυχίατρος κάθεται τη νύχτα και περνάει τα στοιχεία για τις γνωματεύσεις. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Φανταστείτε όλη η Ελλάδα πρέπει εκ νέου να αξιολογηθεί και να δοθούν καινούργιες γνωματεύσεις”.tilegrafima.gr