Νέες διαμαρτυρίες για την «απόλυση» Κυρίλλου στη Μυτιλήνη

Loading...


Έντονες διαμαρτυρίες την Κυριακή το πρωί από διαμαρτυρόμενους Πλωμαρίτες και πολίτες της Πλαγιάς, κατά του Αρχιερατικού Επιτρόπου Πλωμαρίου, π. Ευστάθιου Μεταξή

Του Στρατή Μπαλάσκα 

Παρά την ανάληψη πλέον νέων καθηκόντων στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου και τη στη συνέχεια απόσπασή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η «απόλυση» του Αρχιμανδρίτη Κυρίλλου από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης συνεχίζει να προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς.
Την Κυριακή το πρωί, αμέσως μετά την απόλυση της θείας λειτουργίας στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Πλωμάρι, δεκάδες Πλωμαρίτες, αλλά και πολίτες της Πλαγιάς, ζήτησαν να μιλήσουν με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πλωμαρίου, π. Ευστάθιο Μεταξή, προκειμένου να του επιδώσουν επιστολή διαμαρτυρίας για την απομάκρυνση του π. Κυρίλλου.
Εδώ ας σημειωθεί ότι εναντίον του νέου Αρχιερατικού Επιτρόπου Πλωμαρίου, ο οποίος και αντικατέστησε στη θέση αυτή τον π. Κύριλλο, έχει υπάρξει κύμα δυσαρέσκειας, αφού θεωρείται εκ των πρωταγωνιστών της συκοφάντησης του Αρχιμανδρίτη στο Μητροπολίτη.

Τα είπε δημοσίως

Αναλόγως, όμως, ο π. Μεταξής εκφράστηκε και την Κυριακή το πρωί, αντικρίζοντας τους διαμαρτυρόμενους Πλαγιώτες και Πλωμαρίτες.
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος επανέλαβε δημοσίως αυτά τα οποία εικάζονταν ως τότε ότι είχε πει. Συγκεκριμένα είπε ότι ο π. Κύριλλος σε κηρύγματά του είχε κατηγορήσει το Μητροπολίτη. Τότε, παρόντες την Κυριακή μέσα στο ναό σε αυτά τα κηρύγματα, τον διέψευσαν λέγοντάς του χαρακτηριστικά πως «λέει ψέματα». Εκτός αυτού, ο π. Μεταξής δημοσίως είπε ότι ο π. Κύριλλος το καλοκαίρι τού 2011 και ενόσω ο Μητροπολίτης νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο συνεπεία εγκεφαλικού επεισοδίου, επισκέφθηκε μητροπολίτες στην Αθήνα ζητώντας τους να τον υποστηρίξουν να γίνει Μητροπολίτης Μυτιλήνης. Αυτή η δημόσια δήλωση του Αρχιερατικού Επιτρόπου Πλωμαρίου προκάλεσε νέο κύκλο διαμαρτυριών, ενώ ακούστηκαν εναντίον του και βαρύτατες εκκλησιαστικά φράσεις.

Τελικά ο π. Μεταξής αποχώρησε από την πλαϊνή είσοδο του ναού, για να συναντηθεί στη συνέχεια με αντιπροσωπεία διαμαρτυρομένων στα γραφεία του ναού. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε τα όσα είχε πει και μέσα στο ναό. Μόνη ακτίνα προσέγγισης των δύο πλευρών, η αποδοχή από μέρους των διαμαρτυρομένων να υπάρξει συνάντηση με το Μητροπολίτη Μυτιλήνης σε ραντεβού που θα κλείσει μαζί του ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πλωμαρίου.