Νεαπόλεως Βαρνάβας: Η χριστιανική αγάπη είναι ζωή

Loading...


Το Χριστουγεννιάιτκο μήνυμα του Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα

Χριστός γεννάται, δοξάσατε.

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Σας ευαγγελίζομαι το χαρμόσυνο άγγελμα της γεννήσεως του Χριστού, που αποτελεί την κορυφαία πράξη του Θεού να σώσει τον άνθρωπο και τον κόσμο από τη φθορά και τον θάνατο.

«Ετέχθη σήμερον Σωτήρ» για μας τους ανθρώπους, τους μόνους, τους απεγνωσμένους, «διά την ημετέραν σωτηρίαν» έγινε άνθρωπος. Τώρα που νομίζουμε πως όλα τελείωσαν, Εκείνος γεννιέται, για να φέρει την ελπίδα.

Μέσα στη νύχτα της οικουμενικής απελπισίας, ο Χριστός «λύχνον ήψε την εαυτού σάρκα» κατά τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό, κι έγινε η των πάντων Αυγή. Ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε τη σημασία της παρουσίας Του στη ζωή μας. Μέχρι τώρα, μπορεί να μην τον χρειαζόμαστε. Πιστεύαμε ότι το μυαλό μας είναι αρκετό. Ότι η μοίρα μας διαγραφόταν από μας τους ίδιους.

Ότι η οικονομική και τεχνολογική πρόοδος θα μας εξασφάλιζε τον επίγειο παράδεισο.

Γι’ αυτό, τον Θεό τον κρύβαμε πίσω από πέπλα μεταφυσικού μυστηρίου και ρομαντικού ηθικισμού. Τον χρησιμοποιούσαμε για να εκδηλώνουμε την ψεύτικη ευσέβειά μας σ’ έναν θεό κατασκευασμένο κατ’ εικόνα και ομοίωση δική μας.

Γιά τους περισσότερους από εμάς ο χριστιανισμός έγινε κατεστημένο, άχρωμος και νεκρός τυπικισμός, αναιμική και ασπόνδυλη πίστη, πίστη σε έναν απρόσωπο θεό του ουρανού και όχι στον Χριστό της Εκκλησίας, τον ζωντανό Θεό της αγάπης.

Ο Θεός όμως «έκλινεν ουρανούς και κατέβη», «εκένωσεν εαυτόν» για να μας συναντήσει. Έγινε άνθρωπος, δεν έγινε ούτε σύστημα, ούτε νόμος, ούτε θεωρία.

Καί πολιτεύτηκε ως άνθρωπος σαν και μας, αναμάρτητος όμως, απλός και ταπεινός. Μας έδειξε αγάπη. «Διήλθεν ευεργετών και ιώμενος πάντας». Παρηγόρησε, στήριξε, ταυτίστηκε με αυτούς που υποφέρουν: «Εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. 25:40).

Ο ταπεινός και πράος Ιησούς ξαναδίνει μια άλλη δυναμική στις ανθρώπινες σχέσεις και κοινωνίες.

Εάν δεν βλέπεις τον Χριστό στο πρόσωπο του ξένου, του άρρωστου, του πονεμένου και φυλακισμένου, τότε τον αγνοείς παντελώς, δεν είσαι δικός του μαθητής. Άλλη λογική. Ακούσματα παράξενα για κοινωνίες που έχουν θεσμοθετήσει την υποκρισία, την πλεονεξία, τη βία και τους ιδιοτελείς στόχους των εκάστοτε ισχυρών.

Η χριστιανική αγάπη δεν μένει σε γενικότητες και αοριστίες, γιατί δεν είναι γλυκανάλατο συναίσθημα, αλλά τρόπος ζωής. Είναι ζωή αληθινά προοδευτική, ζωή αγάπης, δικαιοσύνης, αλήθειας, ελευθερίας.

Είναι η νέα ζωή, που έφερε ο Χριστός στη γη, αληθινά επαναστατική και πρωτοποριακή, και γι’ αυτό, ρήξη με κάθε τάξη πραγμάτων που καταρρακώνει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Αυτή η πλευρά η ριζοσπαστική του Χριστιανισμού συχνά μας διαφεύγει.

Διαφεύγει όχι μονάχα από τους αρνητές η τους πολεμίους της πίστης, αλλά και από πολλούς καλοπροαίρετους Χριστιανούς. Ο Θεός δεν βρίσκεται μόνο στις

λειτουργικές συνάξεις, αλλά και στο πρόσωπο του φτωχού, του αδύνατου, του καταπιεσμένου. και όποιοι εργάζονται για τη ριζική μεταμόρφωση της κοινωνίας, ώστε να εκλείψει η αδικία, η φτώχεια και η καταπίεση, δεν μπορεί παρά να βρίσκονται έστω και άθελά τους μέσα στην αγκαλιά του Θεού.

Η αλήθεια την οποία διακηρύσσουν χαρμόσυνα τα Χριστούγεννα

είναι ότι ο Χριστός με τον ερχομό Του στον κόσμο «ενσάρκωσε» την

αιώνια αγάπη του Θεού. Εδώ κορυφώνεται το μήνυμα και η πρόσκληση

της σημερινής γιορτής. Θα μπορέσουμε να συντονίσουμε την ζωή μας και

τα έργα μας με την σαρκωμένη αγάπη; Θα επιδείξουμε την τόλμη που

χρειάζεται; Ζούμε ιστορικές στιγμές. Καί είναι τέτοια η έκταση της

γύμνιας, που δεν μπορούμε πλέον να προσποιούμαστε πως δεν βλέπουμε

την αδικία και την εκμετάλλευση. Το ψέμα έχει πάψει να παριστάνει κάτι

άλλο από αυτό που είναι. Ήρθε λοιπόν η ώρα να πάρουμε θέση, όχι με βάση το τι γίνεται γύρω μας αλλά με γνώμονα την πίστη μας ότι η Εκκλησία είναι κοινωνία προσώπων που ζούν με την αγάπη ως τρόπο ζωής.

Οι καιροί μας καλούν όχι σε μια αφηρημένη κοινωνική ευαισθησία, αλλά σε μια εγρήγορση της εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας, για να μπορέσουμε να ξαναγίνουμε το άλας της γης.

Μας καλούν να μπολιάσουμε την ιστορία με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ελευθερία. Μας καλούν να γιορτάσουμε αληθινά Χριστούγεννα!

Με πατρικές ευχές και αγάπη Χριστού γεννηθέντος

Ο Μητροπολίτης

Ο Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ΒαρνάβαςΕτικέτες