Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους υφίσταται» (ΦΩΤΟ)

Loading...


ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ

Την 17η Αυγούστου ο Παρακαμπυλίων – Αγρινίου της πανηγύρισε το της διασώσεως του χωριού από τους Τούρκους με την επέμβαση του Αγίου.

Το βράδυ της παραμονής τελέσθηκε από τον Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου, με την συμμετοχή όλων σχεδόν των Ιερέων της Επαρχίας, των Ιεροκηρύκων της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου π. Καλλινίκου και της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και υπεύθυνου των Κατασκηνώσεων του Αγίου Βλασίου π. Λαυρεντίου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αγράφων π. Ευαγγέλου Φεγγούλη κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του στον Ιερό Ναό, λαμβάνοντας αφορμή από την εικόνα του αγίου Βλασίου, με το ευαγγέλιο και το ωμόφορο, μίλησε για τα γνωρίσματα του ορθόδοξου Ιεράρχου, που είναι η καθοδήγηση του λαού διά του Ευαγγελίου του Χριστού και της επιτέλεσης των αγιαστικών θείων Μυστηρίων. Ο Ιεράρχης με την όλη ζωή του και την χειροτονία του λαμβάνει και την παράδοση των Αγίων Αποστόλων, οπότε είναι διάδοχος του θρόνου των Αγίων Αποστόλων και μέτοχος του τρόπου τους, όπως ψάλλεται στο τροπάριο του αγίου Βλασίου και άλλων Ιεραρχών. Οι πιστοί πρέπει να βλέπουν αυτά τα γνωρίσματα των ορθοδόξων Ιεραρχών, που είναι η ευαγγελική διδαχή, η πιστότητα στην πατερική διδασκαλία που εκφράσθηκε στις Οικουμενικές Συνόδους, και η ορθόδοξη παράδοση.

Ακολούθησε λιτανεία στον κεντρικό δρόμο του Άνω Αγίου Βλασίου, με την συμμετοχή χορευτικών Συλλόγων, της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, των ιεροψαλτών, ιεροπαίδων, του Κλήρου, των Αρχών και του λαού της περιοχής.

Κατά την ομιλία του στην πλατεία του χωριού, μετά την αρτοκλασία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην βαθειά σύνδεση του έθνους μας με τους αγίους του, που έχει αποτυπωθή στην ιστορία του με την ύπαρξη χιλιάδων θαυματουργικών επεμβάσεων. Μίλησε για τον λεγόμενο χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, ο οποίος υφίσταται, αφού είναι διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας, αλλά και για τον υπονοούμενο από μερικούς χωρισμό της Εκκλησίας από το Έθνος, πράγμα που δεν μπορεί να γίνη λόγω της ιστορίας και της πίστης του λαού.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους Ιερείς του Αγίου Βλασίου, π. Κωνσταντίνο Κοντογεώργο και π. Θωμά Ντούπη, για την διοργάνωση των εκδηλώσεων, τις αρχές του τόπου και τον λαό που ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό στο κάλεσμα των ποιμένων του.

naupaktou1.jpg
naupaktou2.jpg
naupaktou4.jpg
naupaktou6.jpg
naupaktou7.jpg