Μνήμη και τιμή για τον π. Αυγουστίνο Καντιώτη (φωτο & video)

Loading...


Στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης βρέθηκε το διήμερο 24 και 25 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος προσκεκλημένος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο για να συμμετάσχει στις πολιτιστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις, τις οποίες διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης εις τιμήν του αειμνήστου Μητροπολίτου Φλωρίνης κυρού Αυγουστίνου Καντιώτου, με την συμπλήρωση τριών ετών από την κοίμησή του.
Το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 6:00 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Πολιτιστικού Κέντρου (Ωδείου) Περιφερειακής Ενότητος Φλωρίνης έλαβε χώρα εσπερίδα στην οποία ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος με θέμα: «Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος ως μιμητής του Αποστόλου Παύλου». Επίσης ομίλησαν οι Μητροπολίτες Γόρτυνος κ. Ιερεμίας, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος και Προικονήσου κ. Ιωσήφ. Μετά τις εισηγήσεις προβλήθηκε ντοκυμαντέρ διάρκειας 60 λεπτών για τη ζωή του μακαριστού π. Αυγουστίνου.

Το πρωί της Κυριακής 25 Αυγούστου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Αυγουστίνου, στο οποίο συμμετείχαν 12 Αρχιερείς. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Μητροπολίτης της ιδιαιτέρας του πατρίδος Πάρου κ. Καλλίνικος, ο οποίος περιέγραψε επιτυχώς την προσωπικότητα του αειμνήστου π. Αυγουστίνου.

Μετά το μνημόσυνο Αρχιερείς, Ιερείς και λαός μετέβησαν εν πομπή στον προ του Μητροπολιτικού Μεγάρου χώρο όπου τελέσθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του π. Αυγουστίνου. Συγκινητική ομιλία εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος.

Μετά το γεύμα το οποίο παρέθεσε ο Δήμαρχος Φλωρίνης προς τιμήν των προσκεκλημένων Ιεραρχών ο Μητροπολίτης μας μετέβη εις την Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου όπου έγινε δεκτός από την Ιερά Αδελφότητα και τους πνευματικούς της Μονής π. Λαυρέντιο και π. Ιερόθεο. Ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού π. Αυγουστίνου και τις πρώτες απογευματινές ώρες ανεχώρησε για τη Λαμία.

Το διήμερο αυτό συγκεντρώθηκαν στην ακριτική πόλη της Φλώρινας πολλά πνευματικά παιδιά του π. Αυγουστίνου όπως ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Πάρου Αρχιμ. Χρυσόστομος, ο Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, ο πνευματικός των φυλακών Αρχιμ. Γερβάσιος Ραπτόπουλος και άλλοι κληρικοί και λαϊκοί από όλη την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις αυτές παρουσίασαν με τον καλύτερο τρόπο την αξία αυτού του μεγάλου Ιεράρχου, ο οποίος άφησε την σφραγίδα του στον προηγούμενο αιώνα με την δράση του, τα συγγράμματά του, την αγωνιστικότητά του και την αγιότητα της ζωής του. Ας είναι η μνήμη του αιωνία.

1
1
1
1

                       {youtube}OEBRgjIZzAQ{/youtube}