Ι.Μ.ΒΕΡΟΙΑΣ: Την Παρασκευή 7 Αυγούστου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μετέβη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην τοπική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου Δοβράς Βεροίας, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης και στη Μικρή Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο.
Ομιλία Σεβασμιωτάτου
«Φωτός σου ταις ακτίσι, λάμπρυνον Παρθένε, το ζοφερόν της αγνοίας διώκουσα».
Χθές εορτάσαμε τη μεγάλη δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας και γίναμε και εμείς νοερά, μαζί με τους μαθητές του Χριστού, θεατές του μεταμορφουμένου Κυρίου, του Κυρίου μας που δεν άλλαξε μορφή, αλλά άφησε στους τρείς προκρίτους των μαθητών να δούν έστω και για λίγο το φως και τη λάμψη της Θεότητός του, αυτής που είχε ανέκαθεν. Γιατί το φως είναι χαρακτηριστικό της θείας φύσεως, γι᾽ αυτό και ο Χριστός διακήρυξε ότι «Εγώ ειμί το φως του κόσμου». Αυτός είναι το φως του κόσμου, το φως το οποίο ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο και το οποίο είχε καλυμμένο με την ανθρώπινη φύση του, γιατί είναι τόσο λαμπρό, είναι τόσο εκτυφλωτικό που είναι αδύνατο στον άνθρωπο να το δεί με τα χοϊκά μάτια του και να το αντέξει.
Αυτό το φως το άκτιστο, που είναι ενέργεια της θείας φύσεως, έχει και η Υπεραγία Θεοτόκος. Το έχει, γιατί ως Θεοτόκος, ως αυτή που γέννησε τον Χριστό, έγινε δοχείο του Φωτός, του Χριστού, αφού τον κράτησε επί εννέα μήνες στην κοιλία της. Το έχει όμως και γιατί με την καθαρότητα της ψυχής και του σώματός της διατήρησε τη χάρη του Θεού που έλαβε, έχοντας τον Θεό «ενοικούντα και μένοντα» στην ύπαρξή της, σύμφωνα με την υπόσχεσή του ότι θα κατοικεί μέσα σε κάθε άνθρωπο που ζει σύμφωνα με το θέλημα και τις εντολές του.
Αυτό έκανε η Κυρία Θεοτόκος σε απόλυτο βαθμό και γι᾽ αυτό έχει και το φως του Θεού, όχι βεβαίως κατά φύσιν, επειδή είναι άνθρωπος, αλλά κατά χάριν. Μάλιστα ως Μητέρα του Θεού μπορεί να χαρίζει αυτό το φως που την περιβάλλει και στον ουρανό και σε εμάς τους ανθρώπους που της το ζητούμε και την παρακαλούμε γι᾽ αυτό.
Και εάν το φυσικό φως είναι απαραίτητο για τη ζωή μας και τη ζωή ολοκλήρου του κόσμου, διότι χωρίς φως δεν υπάρχει ζωή, πολύ περισσότερο απαραίτητο είναι το πνευματικό φως, το θείο φως, γιατί χωρίς αυτό βρισκόμαστε στο σκοτάδι που δημιουργεί η αμαρτία. Η αμαρτία είναι αυτή που διώχνει από την ψυχή μας και από τον κόσμο τον Θεό και τη χάρη του, και όπου δεν υπάρχει Θεός, δεν υπάρχει και το φως του, και έτσι δεν μπορούμε ούτε να δούμε ούτε να βαδίσουμε στη ζωή μας. Και όπως η έλλειψη του φυσικού αλλά και του τεχνητού φωτός μας δημιουργεί, εκτός από τα πρακτικά προβλήματα, στενοχώρια και δυσφορία και κατάθλιψη, γιατί κανείς από εμάς δεν μπορεί να ζει διαρκώς μέσα στο σκοτάδι, πολύ περισσότερο μας δημιουργεί προβλήματα το πνευματικό σκοτάδι που είναι συνέπεια της αμαρτίας.
Γι᾽ αυτό και ο ιερός υμνογράφος, εκτός από τα άλλα αιτήματα που απευθύνει προς την Υπεραγία Θεοτόκο της ζητά και να τον φωτίσει με τις ακτίνες του δικού της φωτός και να διώξει το ζοφερό σκοτάδι της αγνοίας του.
«Φωτός σου ταις ακτίσιν, λάμπρυνον Παρθένε, το ζοφερόν της αγνοίας διώκουσα», ψάλλει, και μαζί του ψάλλαμε και εμείς απόψε.
Ζητήσαμε από την Παναγία μας το φως της, γιατί όπου εισέρχεται το φως, εξαφανίζεται το σκοτάδι αλλά και η αδυναμία που δημιουργεί στον άνθρωπο να δεί που βαδίζει, να διακρίνει το καλό από το κακό, να αποφύγει τις παγίδες και τα εμπόδια που στήνει ο πονηρός, να συνειδητοποιήσει τους ρύπους της αμαρτίας μέσα στους οποίους ζει και να τους καθαρίσει με τον προσωπικό του αγώνα, με τα δάκρυα της μετανοίας και με την εξομολόγηση.
Τη σημασία αλλά και την αναγκαιότητα αυτού του αιτήματος που απευθύναμε απόψε προς την Παναγία μητέρα μας, προς την Υπεραγία Θεοτόκο, μας τονίζει με τη ζωή του και ο μεγάλος άγιος και θεολόγος της Εκκλησίας μας, ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο οποίος παρακαλούσε νύκτα και ημέρα την Υπεραγία Θεοτόκο επαναλαμβάνοντας την ίδια φράση και λέγοντας «Φώτισόν μου το σκότος, φώτισόν μου το σκότος». Και η δέησή του ήταν τόσο επίμονη και τόσο θερμή, ώστε η Κυρία Θεοτόκος ανταποκρίθηκε καί, σύμφωνα με τον Βίο του, εμφανίσθηκε ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ως απεσταλμένος της και είπε στον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά ότι έρχεται εκ μέρους της Υπεραγίας Θεοτόκου για να τον διαβεβαιώσει ότι θα έχει τη βοήθεια και την προστασία της και σε αυτή τη ζωή και στη μέλλουσα.
Άς ακολουθήσουμε και εμείς το παράδειγμα του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και άς παρακαλούμε την Κυρία Θεοτόκο να φωτίζει και τη δική μας ζωή και τη δική μας ψυχή, αλλά και άς αγωνιζόμεθα να την διατηρούμε καθαρή από την αμαρτία μας, ζώντας σύμφωνα με το θέλημα του Υιού της, όπως και Εκείνη, για να διατηρούμε το φως της χάριτος του Θεού που μας προσφέρει και λαμβάνουμε από τα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας πάντοτε στην ψυχή μας, ώστε να μην βρισκόμαστε στο πνευματικό σκοτάδι αλλά μέσα στο φως του Θεού.
Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε τον σύνδεσμο ΕΔΩ























