Μητρ. Αλεξ/πόλεως προς μαθητές: Κλείστε τα αφτιά σε μίζερες απογοητεύσεις που αγκυλώνουν τα όνειρά σας

Loading...


«Τα μαθήματα και το δεν θα είναι για πάντα. Όμως ο χαρακτήρας σας θα σας συνοδεύει παντού και πάντα. Και χαρακτήρας σας είναι αυτό που είστε στο σκοτάδι. Ο χαρακτήρας σας να είναι σαν το διαμάντι: ανθεκτικό και ωραίο» αναφέρει μεταξύ άλλων σε του προς του μαθητές ο . Αναλυτικά :

Επιστολή του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου
προς τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων
της Επαρχίας 

Μαθητές και μαθήτριες
των Γυμνασίων και των Λυκείων μας
Αγαπητά μας παιδιά.

Σας δίνω και πάλι γραπτώς τις ευχές που σας οφείλω για τη νέα σχολική χρονιά που αρχίζει.

Εσείς συνηθίζετε να λέτε ότι οι ευχές δεν επαρκούν για να κερδίσει κάποιος τη ζωή. Φυσικά δεν επαρκούν αν μείνουν στα λόγια και δεν συνοδευτούν με κόπο και προσπάθεια. Πάντως σας βεβαιώνω ότι οι ευχές δίνουν δύναμη στον άνθρωπο και φτερά για να πετάξει, ώστε ν΄ανεβεί ψηλά και να χαρεί τη ζωή του. Αρκεί να το θέλει ο άνθρωπος.

Σας εύχομαι, λοιπόν, να κλείσετε τα αφτιά σας σε όποιες μίζερες απογοητεύσεις προσπαθούν να αγκυλώσουν τα όνειρά σας. Η αξία του καθενός και της καθεμιάς σας δεν είναι στο μυαλό σας, είναι στα μάτια σας και στην καρδιά σας. Αν τα μάτια σας βλέπουν σωστά, πίσω απ΄όσα φαίνονται, αν η καρδιά σας αισθάνεται όμορφα, πίσω απ΄τα σκιρτήματά της, τότε μη φοβάστε. Η ζωή είναι μπροστά σας και περιμένει να την πιείτε στο ποτήρι, όπως πίνει ο διψασμένος ένα δροσερό αναψυκτικό μέσα στο μεσημεριανό καύσωνα του καλοκαιριού. Το σχολείο κάποτε μόρφωνε ανθρώπους, τώρα δίνει πληροφορίες. Οι δάσκαλοι κάποτε διαμόρφωναν χαρακτήρες, τώρα σας βοηθούν να βρείτε την κλίση σας και τις δυνατότητές σας. Η Παιδεία κάποτε στην Πατρίδα μας είχε ένα πολιτιστικό προσανατολισμό, τώρα πάει σαν το ιστιοφόρο με σκισμένα πανιά.

Λυπάμαι που τα λέω αυτά, επειδή αποτελούν μομφή για τη δική μου ευθύνη. Θα προτιμούσα να σας συμβουλεύσω να μοιάσετε τους μεγαλυτέρους σας και να βελτιώσετε την κοινωνία που σας δίνουμε. Όμως δεν μπορώ να το κάνω, αλλά και δεν χρειάζεται.

Χτίστε εσείς τον κόσμο σας με δικά σας καινούργια «οικοδομικά υλικά». Πιστέψτε στον εαυτό σας. Αφήστε τις ψευδαισθήσεις και «μπείτε στα παπούτσια σας». Παρατήστε τις φαντασιώσεις, κρατείστε την φαντασία σας και ζήστε την πραγματικότητα. Μελετείστε σοβαρά το Ευαγγέλιο, εμπιστευθείτε το Χριστό και τη δυναμική της παραδόσεώς μας. Μιλήστε στην Παναγία μας και κάνετε φίλους σας τους Αγίους μας. Αναζητείστε την αξία της πλούσιας γλώσσας μας, που κάποιοι «πουλημένοι» πολιτικοί του τόπου μας, φρόντισαν να τη φτωχύνουν για να μην μπορείτε ποτέ να διεκδικήσετε τίποτε με ελπίδα επιτυχίας.

Αναζητείστε την αληθινή Ιστορία της Πατρίδος μας και τις βιογραφίες των ηρώων μας. Κατανοείστε τη σημασία των θρησκευτικών και εθνικών συμβόλων μας. Αφουγκραστείτε τις προπτικές που μας απέμειναν και ανασκουμπωθείτε για να τις διαμορφώσετε. Μάθετε ξένες γλώσσες και νοοτροπίες λαών. Μη φοβηθείτε να ταξιδεύσετε οπουδήποτε, αλλά με στόχο να επιστρέψετε πάλι στην ευλογημένη αυτή γωνιά της γης.

Είμαστε ευφυείς οι Έλληνες, όμως μας χρειάζεται να οργανώσουμε το μυαλό μας, το Κράτος μας και την Κοινωνία μας. Γι΄αυτό «παντρέψτε» το συναίσθημα της Ανατολής με τους κανόνες της Δύσης. Μη ζητάτε «αξιοπρέπεια» αλλά να επιδιώκετε την αξιολόγηση. Αξιοπρέπεια ζητάει όποιος δεν αντέχει τον εαυτό του εκτεθειμένο στην αλήθεια του. Γίνετε άριστοι, δηλ. ξεπεράστε τον εαυτό σας. Απευθύνομαι σε σας που είστε Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι, επειδή είμαστε πάντοτε ρηξικέλευθοι και πρωτοπόροι. «Όποια πέτρα κι αν σηκώσετε» στον πλανήτη, συμπατριώτη μας θα βρείτε από κάτω. Πίσω από κάθε επιτυχία και ανακάλυψη, εμείς «κρυβόμαστε». Είδατε πως σαρώσαμε τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς στο Ρίο! 

Μην αδιαφορείτε για τα ελαττώματά σας. Αδιαφορεί γι΄αυτά όποιος πέφτει χαμηλά. Μη λυπηθείτε τον εαυτό σας, βάλτε τον στο αμόνι και «χτυπείστε» τον μέχρι να ανδρωθεί στο φρόνημα και στην πεποίθηση. Σταθείτε ελεύθεροι στη σκέψη, στις αποφάσεις, στις πράξεις σας. Λάθη να κάνετε, σφάλματα να μην κάνετε. Σεβαστείτε τους ανθρώπους σας. Όσους σας βοήθησαν κι όσους σας έβλαψαν. Εμπειρία σας έδωσαν, για ν΄αντιγράψετε «τα καλά» και να φτύσετε «τα στραβά» τους. Μη επιδώσετε ευθύνες, μην αποδώσετε τιμωρίες. Κυτάξτε μόνο το μέλλον σας, σεβαστείτε τον εαυτό σας, μην τον ξοδεύετε σε ξενύχτια, σε καταχρήσεις και σε ανοησίες. Τιμείστε τον έρωτα που φώλιασε ο Θεός στην καρδιά σας και μην τον εξευτελίσετε σε χωματόδρομους. Κανέναν άνθρωπο, καμμιά ιδεολογία, καμμιά κατάσταση, τίποτε απολύτως μην επιτρέψετε να σας κάνει υποχείριό του. Ζυγό μη βάλετε στο λαιμό σας. Να αλλάζετε τις απόψεις σας όταν συναντάτε κάποιες ωφελιμότερες. Οι έξυπνοι άνθρωποι αλλάζουν απόψεις, οι ανόητοι δεν αλλάζουν. Να είστε ντόμπροι στα λόγια σας, ειλικρινείς στις απόψεις σας, τίμιοι στις πράξεις σας. Κόψτε τις βρισιές και αναπτύξτε επιχειρηματολογίες. Καλλιεργείστε φιλίες μεταξύ σας, όμως, προσεκτικά! Στους φίλους δεν φορτωνόμαστε, ούτε εξομολογούμαστε. Γίνετε όπως συμβούλεψε ο Χριστός: «φρόνιμοι σαν τα φίδια και ακέραιοι σαν τα περιστέρια». Μην αποχαυνώνεστε στο διαδίκτυο και μη παιδιαρίζετε με τα pokemons.

Αγαπητά μου παιδιά,

Είδατε ότι δεν σας ευχήθηκα μόνο για τα μαθήματά σας κατά την εφετινή σχολική χρονιά. Δεν χρειάζεσθε κάτι τέτοιο. Εσείς ξέρετε το συμφέρον σας καλύτερα από μένα. Εύχομαι κυρίως για την συγκρότηση του χαρακτήρα σας. Τα μαθήματα και το Σχολείο δεν θα είναι για πάντα. Όμως ο χαρακτήρας σας θα σας συνοδεύει παντού και πάντα. Και χαρακτήρας σας είναι αυτό που είστε στο σκοτάδι. Ο χαρακτήρας σας να είναι σαν το διαμάντι: ανθεκτικό και ωραίο.

Να προσέχετε τον εαυτό σας, να σας φυλάει ο Χριστός, να σας εμπνέει η Παναγία και να προκόβετε στα μαθήματα και στην αρετή.

Ευχέτης με πατρική αγάπη και τιμή
Ο Επίσκοπός σας
✥ Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος