Μήνυμα του Μητροπολίτου Μαρωνείας για τη νέα σχολική χρονιά

Loading...


Του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Η έναρξις της νέας σχολικής χρονιάς γεμίζει όλους με αισιοδοξία. Όλοι γνωρίζουμε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι από τους ελάχιστους δρόμους για την γνώσιν, με στόχον τον εξανθρωπισμόν και την πρόοδόν μας.

Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι το εκπαιδευτικό σύστημα έχει κατά βάθος προσανατολισμό παιδευτικό, αφού ο στόχος είναι να ενισχυθή ο μαθητής στην κατεύθυνσιν της αναπτύξεως δημιουργικών και αγαπητικών σχέσεων με τους συνανθρώπους του και το περιβάλλον, γεγονός που εμποδίζει ο εγωισμός μας, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι πρόξενος δεινών διά το ανθρώπινον γένος.
Γνωρίζω ότι το λειτούργημα του εκπαιδευτικού δεν είναι εύκολο, αλλά και η θέσις του μαθητού απαιτεί κόπον και στερήσεις.

Γνωρίζω ακόμα και τις δυσκολίες που η κατάστασις της πατρίδος μας προσθέτει στο όλον παιδευτικόν γεγονός, όμως δεν έχομεν περιθώριον να χάσωμεν την ελπίδαν μας και την αισιοδοξίαν. Τα σχολεία μας είναι κοιτίδες πολιτισμού. Η γνώσις σε συνδυασμόν με την αποδοχήν του συνανθρώπου, ως εικόνος Θεού, θεωρώ ότι μπορεί να είναι και πάλιν η διέξοδος στα αδιέξοδά μας.

Ως ο νέος σας Επίσκοπος και πνευματικός πατέρας, συμμετέχοντας στις αγωνίες και τα ενδιαφέροντά σας, απευθύνω αυτό το μήνυμα, για να σας υπενθυμίσω το διαχρονικό χαρακτήρα της παιδείας, που δεν περιορίζεται σε στείρα παροχή γνώσεων, αλλά σμιλεύει και διαμορφώνει τον χαρακτήρα με την βοήθειαν εμπνευσμένων εκπαιδευτικών, με διάθεσιν και γεμάτους αγάπη για εσάς και το λειτούργημά τους.

Εύχομαι σε όλους σας, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, υγιείαν, κουράγιο και δύναμιν και να σας καταυγάζη το φως της αληθινής γνώσεως.

Με πατρικές ευχές και αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ