Μεταφέρεται σήμερα στη Ρωσία ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέου

Loading...


Τα χρήματα από το προσκύνημα θα διατεθούν για την ανακαίνιση του Ι.Ν. στην Πάτρα

 Ο Σταυρός του Μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέου αναχωρεί σήμερα το πρωί από την Πάτρα και θα μεταφερθεί στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Σήμερα το πρωί θα τελεστεί τελετή για την αναχώρηση του ιερού κειμηλίου, το οποίο θα ταξιδέψει μέσω του αεροδρομίου του Αράξου με ειδική πτήση τσάρτερ που φρόντισε να νοικιάσει το Ίδρυμα έναντι 150.000 δολαρίων.
Χθες ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Απόστολος Ανδρέας» και πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, βρέθηκε στην Πάτρα, ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας προκειμένου να μεταφέρει το Σταυρό στη χώρα του.

«Ο Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέου για εμάς είναι σύμβολο πίστης, κουράγιου, αδελφοσύνης και χριστιανοσύνης», ανέφερε σε συνέντευξη που έδωσε ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες της μετάβασης του ιερού κειμηλίου στη Ρωσία.

ΛΑΜΠΡΗ ΥΠΟΔΟΧΗ

Πρώτος σταθμός θα είναι η Αγία Πετρούπολη, εκεί όπου έχει ετοιμαστεί μία λαμπρή τελετή υποδοχής με το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, Προστάτης του οποίου είναι ο Απόστολος Ανδρέας να αποδίδει τιμές. Ακολούθως ο Σταυρός θα μεταφερθεί στη Μόσχα, όπου θα φιλοξενηθεί στο ναό του Σωτήρος Χριστού, ενώ επόμενος προορισμός θα είναι το Κίεβο της Ουκρανίας κι τέλος, η πόλη Μινσκ της Λευκορωσίας.

«Η υποδοχή του Σταυρού σε όλες τις χώρες θα είναι λαμπρή. Ο λαός μας περιμένει το Ιερό κειμήλιο με μεγάλη ανυπομονησία. Μπορεί για εσάς εδώ που έχετε το κειμήλιο συνέχεια να μην είναι τόσο μεγάλο και σπουδαίο γεγονός, αλλά για εμάς είναι. Πρέπει να πολεμήσουμε για την πίστη μας, γιατί η ορθοδοξία μας πλήττεται», τόνισε ο κ. Γιακούνιν και εξήγησε, πόσο σημαντική είναι για τους Ρώσους ορθοδόξους η μετάβαση του Σταυρού, μιας και ο Απόστολος Ανδρέας είναι ο Άγιος που έφερε την ορθοδοξία στο ρωσικό έδαφος.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο κ. Γιακούνιν μίλησε και για το κόστος του όλου εγχειρήματος, επισημαίνοντας πως ακόμη δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει επακριβώς, ωστόσο, αυτό σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο, μιας και η μετάβαση του ιερού κειμηλίου είναι ανεκτίμητης πνευματικής αξίας και σπουδαιότητας.

Ανέφερε, ωστόσο, πως υπάρχει ήδη συμφωνία για τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το ιερό προσκύνημα και στις τρεις χώρες να διατεθούν για την ανακαίνιση του Ιερού ναού του Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα. «Έχουμε πολύ στενές και φιλικές σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος. Στις πόλεις που θα βρίσκεται ο Σταυρός θα συγκεντρωθούν χρήματα τα οποία και θα παραδώσουμε στην Ελλαδική Εκκλησία για έργα ανακαίνισης και συντήρησης του Ιερού ναού του Πρωτοκλήτου», είπε ο κ. Γιακούνιν.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα θέλοντας να καταδείξει το μεγαλείο της πίστης του ρώσικου λαού, αποκάλυψε και δύο προσωπικές του εμπειρίες που έχουν σχέση με τη μεταφορά της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στη χώρα του πριν από μερικά χρόνια. Όπως είπε, Δήμαρχος πόλης στην οποία βρέθηκε η Τιμία Ζώνη, του ανακοίνωσε πως τον επόμενο χρόνο οι γεννήσεις στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ προσωπικός του συνεργάτης που μετά και από ιατρικές εξετάσεις είχε αποδειχθεί ότι δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει κατάφερε με τη δύναμη της πίστης να αποκτήσει παιδί.