1

Με λαμπρότητα η υποδοχή της Τιμίας Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος στην Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά

Το εσπέρας της Παρασκευής, 26ης Μαίου, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού, η έλευση της οποίας σήμανε την έναρξη της «5ης Ιατρικής Εβδομάδος του Αγίου Λουκά του Ιατρού» και των «ΚΘ’ Παυλείων».

Η Αποστολική Μητρόπολη της Βεροίας θα φιλοξενήσει τον Ιαματικό Άγιο Παντελεήμονα μέχρι το εσπέρας της Δευτέρας, 29ης Μαίου, ημέρα εορτής της Μετακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά του Ιατρού από τη Συμφερούπολη της Κριμαίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, προκειμένου οι ευλαβείς προσκυνητές να λάβουν τη χάρη και την ευλογία των δύο Αγίων Ιατρών.

Την Τιμία Κάρα κόμισε από την Ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου, όπου φυλάσσεται, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γέροντας Ευδόκιμος και την υποδέχθηκε ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, παρουσία κληρικών, μοναχών, τοπικών πολιτικών αρχών και ευλαβών προσκυνητών.

Στη συνέχεια τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος στο τέλος κήρυξε την έναρξη της 5ης Ιατρικής Εβδομάδος του Αγίου Λουκά του Ιατρού, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο και προς τον Γέροντα Ευδόκιμο, αναφέροντας μεταξύ άλλων: Με μεγάλη συγκίνηση και κατά­νυξη υποδεχθήκαμε πριν από λίγο, ο ευσεβής κλήρος και ο πιστός λαός της Ημαθίας, μαζί με τους πατέρες της Ιεράς Μονής της Παναγίας Δοβρά, τη σεπτή και θαυματουργό κάρα του αγίου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος.

Είναι η δεύτερη φορά κατά την οποία έχουμε τη μεγάλη ευλογία να υποδεχόμαστε στην Ιερά μας Μητρόπολη την τίμια και χαρι­τόβρυτο κάρα του προσφιλεστάτου σε όλον τον Ορθόδοξο κόσμο και όχι μόνο αγίου ενδόξου μεγαλο­μαρ­τυ­ρος Παντελεήμονος. Και γι᾽ αυτό είμεθα υπόχρεοι και βαθύτα­τα ευγνώμονες της αγάπης του στον πολυσέβαστο και πολύ αγα­πητό μας Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου, πανοσιολο­γιώ­τατο αρχιμανδρίτη π. Ευδόκι­μο, ο οποίος με πολλή καλωσύνη και αγάπη, παρά τα 90 χρόνια του, ανταποκρίθηκε και αυτή τη φορά στην καρδιακή παρά­κλη­ση μας, και μας χαρίζει τη μεγάλη ευλογία να προσκυνήσουμε και να ασπασθούμε την τιμία κάρα του θαυ­ματουργού αγίου μας και να λάβουμε χάρη από τη θεία χάρη που ενοικεί στο σεπτό και ιερό λεί­ψανό του.

Και εάν πριν από πέντε χρόνια ει­χαμε τη μεγάλη χαρά να απολαύ­σου­με αυτή την ευλογία κατά την έναρξη των εορταστικών εκδηλώ­σεων των ΚΕ´ Παυλείων, φέτος έχουμε τη χαρά να την υποδε­χο­μαστε με την ευκαιρία της ενάρ­ξεως της Ε´ Ιατρικής Εβδομάδος, την οποία οργανώνει η Ιερά Μη­τρο­πολή μας στο πλαίσιο των Παυ­λείων προς τιμήν του αγίου Λουκά, αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, του ιατρού και θαυματουργού, και να την έχουμε ανάμεσά μας και κατά την πανήγυρη της Μονής μας για τη μετακομιδή του ιερού λει­ψάνου του αγίου Λουκά πριν από 17 χρόνια, προς ευλογία όλων των ευσεβών προσκυνητών.

Έτσι από απόψε έχουμε διπλή τη χάρη και διπλή την ευλογία, διότι μαζί με το ιερό λείψανο του νέου ιατρού και θαυματουργού, του αγίου Λουκά, έχουμε και τη σεπτή και θαυματουργό κάρα και του αγίου μεγαλομάρτυρος και ιαμα­τι­κού Παντελεήμονος.

Ο άγιος Παντελεήμων δεν ήταν και δεν είναι μόνο θαυματουργός με τη χάρη του Θεού, αλλά ήταν κατά την επίγεια ζωή του και ένας άριστος ιατρός, όπως και ο άγιος Λουκάς, και μάλιστα ήταν προσω­πικός ιατρός του Ρωμαίου αυτο­κρα­­τορος. Όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να δεχθεί την κλήση του Χριστού και απαρνούμενος την πατρική δυσσέβεια, τα είδωλα δη­λαδή στα οποία πίστευε ο πατέ­ρας του, να αγαπήσει, όπως ψάλλει και ο ιερός υμνογράφος, «την μη­τρι­κην ευσέβειαν» και να ακο­λου­θη­σει τον Χριστό, τον οποίο πι­στευε και η ευσεβής του μητέρα του, η αγία Ευβούλη.

Και γνωρίζουμε από τον βίο του αγίου Λουκά, αρχιεπισκόπου Συμ­φε­­ρουπόλεως, ότι ο άγιος ευλα­βεί­το ιδιαιτέρως τον συνάδελφό του στην ιατρική επιστήμη, τον άγιο μεγαλομάρτυρα και ιαματικό Παν­τε­λεήμονα, του οποίου μάλι­στα θα ελάμβανε και το όνομα κατά την χειροτονία του, τελικά όμως έλαβε το όνομα του άλλου αγίου ιατρού, του αγίου αποστόλου και ευαγ­γελιστού Λουκά, του ιατρού.

Αποτελεί, λοιπόν, αγαθή συγκυ­ρία και εύνοια της αγάπης του Θεού ότι αυτή τη φορά θα τιμή­σουμε μαζί τους δύο μεγάλους ια­τρούς αγίους, τον άγιο μεγαλο­μαρ­τυρα Παντελεήμονα και τον άγιο Λουκά, εδώ στον ναό του αγίου Λουκά, και θα ζητήσουμε η χάρη τους να θεραπεύσει και τις σωμα­τικές και τις ψυχικές μας ασθένειες και αδυναμίες.

Διότι και οι δύο άγιοι έχουν πλούσια τη χάρη του Θεού, η οποία όχι μόνο ενεργούσε και θεράπευε τους ανθρώπους όσο ήταν εν ζωή, αλλά ενοικεί και στα ιερά λείψανά τους και θεραπεύει δι᾽ αυτών κάθε νόσο, όσων τους επικαλούνται και ζητούν τη βοήθειά τους.

Και έχουν αυτή τη χάρη οι δύο άγιοι, ο άγιος μεγαλομάρτυς Παντε­λεήμων και ο άγιος Λουκάς, γιατί αφιέρωσαν τη ζωή τους στον Χριστό και μαρτύρησαν, με διαφο­ρε­τικό τρόπο ο καθένας, για την πίστη και την αγάπη του. Και δεν την έχουν απλώς αλλά και την διανέμουν και σε μας, εφόσον προσερχόμεθα και ασπαζόμεθα τα ιερά λείψανά τους με πίστη, αλλά και εφόσον προσπαθούμε να ζούμε και εμείς, όπως έζησαν και εκείνοι, να ζούμεκοντά στον Χριστό και με τον Χριστό στη ζωή μας.

Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, την ευκαιρία της παρουσίας της τιμίας και θαυ­ματουργού κάρας του αγίου Παντε­λεήμονος όχι μόνο για να λάβουμε τη χάρη του, αλλά και για να παρα­κινηθούμε να μιμηθούμε την αγά­πη του προς τον Χριστό και τους ανθρώπους και την καθαρό­τητα της ζωής του.

Κλείνοντας, αισθάνομαι την ανά­γκη να σας ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά θερμότατα και εν ευγνω­μοσύνη πολλή, Άγιε Γέροντα, Άγιε Καθηγούμενε, για την πολλή σας αγάπη σας και τον κόπο σας, να μεταφέρετε στην Ιερά Μητρόπολή μας το ιερό αυτό θησαύρισμα, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά σας Μονή της Πανα­χρα­ντου της Άνδρου, την τιμία κάρα του αγίου μεγαλομάρ­τυρος Παντε­λεή­μονος, με την ευ­λογία και του Σεβασμιωτάτου ποι­μενάρχου σας, Μητροπολίτου Συ­ρου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου κ. Δωρο­θέου, προς τον οποίο είμεθα ευγνώμονες, και ευχόμεθα ταπεινά η χάρη του θαυματουργού αγίου μεγαλο­μαρ­τυρος και ιαματικού Παντε­λεήμονος και του αγίου Λουκά, να σας ενισχύουν και να σας στη­ρι­ζουν στη ζωή και τη διακονία σας.

Mε τη χάρη των δύο αυτών μεγά­λων αγίων ιατρών, παρούσα και διά των τιμίων και χαριτοβρύτων λειψάνων τους, κηρύσσουμε σήμε­ρα και την έναρξη της Ε´ Ιατρικής Εβδομάδος προς τιμήν του αγίου Λουκά, που οργανώνουμε και φε­τος σε συνεργασία με τον Ιατρικό, τον Οδοντιατρικό και τον Φαρμα­κευτικό Σύλλογο της Ημα­θίας, τα Νοσοκομεία της Βεροίας και της Ναούσης και το Περιφε­ρεια­κο Τμη­μα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυ­ρού, για την ενημέρωση των αδελφών μας σε σημαντικά θέματα υγείας και προ­ληπτικής ιατρικής.

Ευχόμεθα από καρδίας επι­τυχία στις εκδηλώσεις της και οι δύο άγιοι ιατροί να ενισχύουν στο έργο τους τους ιατρούς μας και όλους όσους διακονούν στον τομέα της υγείας αλλά και όλους εμάς.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ