Αρναία: Την Κυριακή 2 Αυγούστου 2026, Θ΄ Ματθαίου (Ματθ. ιδ΄ 22- 34), που η Εκκλησία εορτάζει την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αρχιδιακόνου και Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, η Αρναία στον ιστορικό και περικαλλή Ιερό Ναό του Πρωτομάρτυρος και Αποστόλου Στεφάνου πανηγύρισε με κάθε μεγαλοπρέπεια τη μνήμη του.
Και όντως εδώ και αιώνες η Πόλη της Αρναίας, πάντοτε σε πνευματική σχέση και κοινωνία ευρισκόμενη με την Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου Αγίου Όρους, αποδίδει μεγάλο σεβασμό στον Πολιούχο της Άγιο Στέφανο, και τον τιμά τόσο κατά την 26η Δεκεμβρίου, κατά την ημέρα του Μαρτυρίου του, μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα, όσο και στις 2 μηνός Αυγούστου, επί τη Ανακομιδή των Χαριτροβρύτων Λειψάνων Του. Αυτή μάλιστα τη γιορτή οι Αρναιώτες τη χαρακτηρίζουν ως «Άγιο Στέφανο τον Μελισσά», γιατί οι Μελισσοκόμοι κατά κύριο επάγγελμα πολίτες της έχουν διαλέξει την ημέρα αυτή για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στον προστάτη τους άγιο, που τον θεωρούν και όντως είναι, ο πνευματικός τους πατέρας.
Της Ακολουθίας του Όρθρου και της επακολουθησάσης πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους της Αρναίας: Αρχιμ. π. Παΐσιο Σουλτανικά και π. Αμφιλόχιο Χάϊτα και τον Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη.
Επικεφαλής του λαού ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αριστοτέλη κ. Γεώργιος Θαλασσινός, ο τ. Δήμαρχος και Υπουργός κ. Χρήστος Πάχτας, η τ. Αντιπερειφερειάρχης Χαλκιδικής κα Αικατερίνη Ζωγράφου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Σύμβουλίου και Πρόεδρος των Ιεροψαλτών κ. Ιωάννης Κέκερης, η Πρόεδρος της Αρναίας κα Ειρήνη Γιαννούση, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Αστέριος Τζιτζιρίκας, η Δημοτική Σύμβουλος κα Ευγενία Γιαννούση, ο Πρόεδρος των Μελισσοκομικού Συλλόγου Αρναίας κ. Χρήστος Τσιάρας, μαζί με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ.ά.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος προσκάλεσε τους συμμετέχοντες στην Ευχαριστιακή Σύναξη να αναχθούν στο «κλίμα» του Βιβλίου της Καινής Διαθήκης «Πράξεις των Αποστόλων» του Ευαγγελιστού και Ιατρού Λουκά, περικοπή του οποίου αναγνώστηκε ως Αποστολικό Ανάγνωσμα της σημερινής εορταστικής ημέρας. Και τούτο, όπως παρατήρησε ο ομιλητής, γιατί το Βιβλίο των Πράξεων συνιστά το Ιερό Κείμενο της Εκκλησίας που καταγράφει και γεραίρει το βίωμα της πρώτης, δηλαδή της αρχαίας Εκκλησίας, στα πρώτα της βήματα και πνευματικά σκιρτήματα. Κι όντως τα της εκλογής ως Διακόνου του Αγίου Στεφάνου και η φοβερή δημηγορία του ενώπιον του Συνεδρίου των Ιουδαίων, δεν είναι τα μόνα σημεία που λάμπουν και εκπέμπουν χαρακτηριστικώς την αγιοπνευματική Χάρη και Ευλογία. Όλο το Βιβλίο των Πράξεων είναι η αγιοπνευματική ανάσα της αρχαίας Εκκλησίας ακριβώς μετά το καθοριστικό για την κατά Χριστόν Οικονομία γεγονός της Πεντηκοστής.
Ακολούθως ο Επίσκοπός μας διάλεξε να ομιλήσει στο πολυπληθές ακροατήριό του με θέμα ένα υπέροχο λόγιο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, το οποίο έβαλε, ποιητική αδεία, στο στόμα του Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου: “Τὸν ἀγῶνα τὸν καλὸν ἠγώνισμαι, τὸν δρόμον τετέλεκα, τὴν πίστιν τετήρηκα· λοιπὸν ἀπόκειταί μοι ὁ τῆς δικαιοσύνης στέφανος, ὃν ἀποδώσει μοι ὁ Κύριος ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ, ὁ δίκαιος κριτής, οὐ μόνον δὲ ἐμοί, ἀλλὰ καὶ πᾶσι τοῖς ἠγαπηκόσι τὴν ἐπιφάνειαν αὐτοῦ”, δηλαδή, “Τον αγώνα τον καλὸ αγωνίσθηκα, τον δρόμο τελείωσα, την πίστη ετήρησα και τώρα πλέον μου απομένει το στεφάνι της δικαιοσύνης, το οποίο θα μου δώσει ο Κύριος κατ’ εκείνη την Ημέρα, ο δίκαιος κριτής, όχι μόνο σε εμένα αλλὰ και σε όλους, όσους έχουν αγαπήσει και με πόθο περιμένουν την ένδοξη επανεμφάνισή Του” (Β΄ Τιμ. δ΄ 7-8).
Και όντως, είπε ο ομιλητής, όλη η ζωή του ανθρώπου είναι ένας αγώνας, για τούτο βιοπάλη πολύ εύστοχα έχει χαρακτηρισθεί η μέριμνα για την εξασφάλιση των απαραιτήτων για την επιβίωση αγαθών. Μετά έρχονται οι αγώνες για κοινωνική άνοδο και επικράτηση, για οικονομική χειραφέτηση, για επαγγελματική και κοινωνική τακτοποίηση κλπ.
Και κατέληξε ο Δεσπότης: «Αυτός ο αγώνας δίνει το δικαίωμα στον άνθρωπο να υποστηρίζει ότι είναι υλικοπνευματικό ον, ότι είναι άνθρωπος δηλαδή, γιατί χωρίς αυτόν τον πνευματικό αγώνα ταυτίζεται με την ανούσια ανυπαρξία και το σαρκικό φρόνημα. Τελικά δε ο αγώνας αυτός που έχει διαστάσεις υπαρξιακού πολέμου, διαστάσεις θανάτου ή ζωής κρίνει την αξία του ανθρώπου και το δικαίωμά του, το καύχημά του να είναι παιδί του Θεού!»
Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον δεύτερο Εφημέριο Αγίου Στεφάνου Αρναίας π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη, έναν κληρικό που τιμά το πετραχήλι του, είναι κάτοχος Πτυχίων Βιολογίας, Θεολογίας και Μεταπτυχιακού, εξαίρετος ομιλητής, υποδειγματικός οικογενειάρχης, φιλακόλουθος και υποδειγματικός λειτουργός και κυρίως εκλεκτός συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως και δη του Επισκόπου της. Ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε στον νέο Πρωτοπρεσβύτερο ότι όταν εξελέγη και ενθορνίστηκε το 2012 στην Αρναία ως Μητροπολίτης αυτής, βρήκε Διάκονο τον π. Γεώργιο, χειροτονημένο από τον Προκάτοχό του αείμνηστο κυρό Νικόδημο. Εκτίμησε τα προσόντα του, την εντιμότητα του και κυρίως την ταπεινοφροσύνη του, τον εισήγαγε στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην Αρναία και τον κατέστησε στενό του συνεργάτη και πνευματικό του τέκνο. Μετέπειτα τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο και σήμερα, μετά από μια πορεία υποδειγματική και θεάρεστο, τον ανέδειξε σε Πρωτοπρεσβύτερο της Ιεράς Μητροπόλεως.
Να σημειωθεί ότι ο π. Γεώργιος είναι βλαστός της Αρναίας, επίσης άριστος διοικητικός συνεργάτης της Μητροπόλεως, με ευθύνη τη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, την καλή λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως “ΜΑΡΤΥΡΙΑ FM” (97,1 FM) και εξαίρετος Κατηχητής. Η Ακολουθία του Όρθρου, του Εσπερινού και του Αποδείπνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου είναι καθημερινώς αγώνας και κοινός τόπος, που μαζί με τον π. Παΐσιο θεραπεύει και διακονεί ο π. Γεώργιος.
Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε τον σύνδεσμο ΕΔΩ























