Με λαμπρότητα εορτάστηκε η φετινή επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας

Loading...


: Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε η φετινή επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, οι αποφάσεις της οποίας οδήγησαν στην έναρξη του Αγώνα για την εθνική μας παλιγγενεσία.

Το πρωί του Σαββάτου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τεμέ-νης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιερω-νύμου και συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητρο-πολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των συμμετεχόντων στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην εθνική σημασία τής ιστορικής αυτής Συνέλευσης, σημειώνοντας ότι οι πρόγο-νοί μας εξεγέρθησαν έχοντας στην ψυχή τους το πνεύμα της ελευθερίας, το οποίο πηγάζει από τον Θεό! Χαρακτηριστικά είπε ότι για να μπορέ-σει ένα μικρό και αδύναμο Έθνος να έρθει αντιμέτωπο με την ισχυρή οθωμανική δύναμη της εποχής εκείνης, πρέπει να έχει μέσα του το πνεύμα του Θεού και εξέφρασε την ευχή η αποφασιστικότητα, η μαχη-τικότητα και η αγωνιστικότητα των προγόνων μας να εμπνεύσουν τους σύγχρονους Έλληνες.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, εάν χάσουμε την ιδιοπροσωπία μας ως Έθνος, τότε θα χάσουμε τα πάντα και θα επέλθει η καταστροφή… Γι’ αυτό και εύχομαι να συνεχίσουμε να δίδουμε αγώνες με σκοπό να μεγαλύνεται ο Τριαδικός Θεός, αλλά και η πατρίδα μας, η Ελλάδα μας, να συνεχίσει να είναι παγκοσμίως γνωστή εξ αφορμής των ηρώων της που έδωσαν την ζωή τους προκειμένου να απολαμβάνουμε εμείς και οι επόμενες γενιές το αγαθό της ελευθερίας!», κατέληξε ο Ποιμε-νάρχης μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μη-τροπολίτης μας τέλεσε τρισάγιο στο ιστορικό μονύδριο του Αγίου Γε-ωργίου, όπου έλαβε χώρα μία εκ των συνεδριών της Συνελεύσεως. Το πρωί της Κυριακής με λαμπρότητα τελέστηκαν ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία για την εορτή στον Ιερό Μητρο-πολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, προεξάρχοντος του Σεβασμιω-τάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιερωνύμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και

πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, παρουσία του Υφυ-πουργού Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, Αχαιών βουλευτών, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκταρίου Φαρμάκη, των Δημάρχων Αιγιαλείας κ. Δημητρίου Καλογεροπούλου και Καλαβρύ-των κ. Αθανασίου Παπαδοπούλου, δημοτικών και περιφερειακών συμ-βούλων, των Αρχών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, εκπροσώ-πων συλλόγων και, βεβαίως, πλήθους κόσμου.

Στη συνέχεια οι επίσημοι μετέβησαν στο Μνημείο Ηρώων, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, όπου ο Ποιμενάρχης μας και ο Σεβασμιώ-τατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος τέλεσαν επι-μνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου. Ακολούθως, Κλήρος και λαός μετέβησαν στο Δημοτικό Ιστορι-κό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου στην προτομή τού Ανδρέου Λόντου και στη συνέχεια παρα-κολούθησαν ιστορικό δρώμενο επιμέλειας του φιλόλογου κ. Κωνστα-ντίνου Κλάγκου.

Την Ιερά Μητρόπολή μας εκπροσώπησε ο Πανοσιο-λογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης. Λίγο πριν τις 12:00 ξεκίνησε η παρέλαση από τμήματα μαθητών των σχολείων του δήμου Αιγιαλείας, συλλόγων με παραδοσιακές φορε-σιές, χορευτικών ομίλων, εφίππων, προσκόπων και οδηγών, καθώς και των Φιλαρμονικών Αιγίου, Αιγείρας, Ακράτας, Δερβενίου και Μεσο-λογγίου, την οποία παρακολούθησαν από την εξέδρα των επισήμων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες κ. Θεολόγος και κ. Αμβρόσιος.

Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων», όπου πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας», από το-πικές θεατρικές ομάδες με τη συμμετοχή μελών συλλόγων με παραδο-σιακές φορεσιές, σε επιμέλεια κειμένου της φιλολόγου κ. Βάνας Μπε-ντεβή και σεναρίου – σκηνοθεσίας τού φιλολόγου κ. Κωνσταντίνου Κλάγκου. Την Ιερά Μητρόπολή μας εκπροσώπησε ο Πανοσιολογιώ-τατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης.

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr