Μαρωνείας Παντελεήμων: Αν θέλουμε την ξεκούραση μας και τη ραχάτι μας τότε δεν είμαστε παπάδες

Loading...


Την ερχόμενη Κυριακή στις 22 Σεπτεμβρίου ο Γ. Σιαφάκας θα χειροτονηθεί πρεσβύτερος για να καλύψει ένα από τα δεκάδες εφημεριακά κενά της μητρόπολης

Της Όλγας Τσιούλφα

«Εμείς οι παπάδες εάν θέλουμε τον κόσμο να μας φωνάζει πάτερ και αυτό να είναι ουσιαστικό πρέπει να θυσιαστούμε. Αν θέλουμε την ξεκούραση μας και τη ραχάτι μας τότε δεν είμαστε παπάδες και ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη από παπάδες που να θυσιάζονται. Από παπάδες που να μην μιλούν πολύ αλλά να προσεύχονται περισσότερο.   Να ανοίγουν ελπίδα σε αυτόν τον κόσμο και παράθυρο στη χάρη του Θεού». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στο διάκονο Γιώργο Σιαφάκα ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας κατά την τελετή χειροτονίας του. Στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης η τελετή παρουσία πιστών, συγγενών, φίλων και της οικογένειας του διακόνου. 

Συγκινημένος ο ίδιος και η σύζυγος του, συμμετείχαν στην τελετή και άκουσαν τους ενορίτες να αναφωνούν «άξιος». Να είναι άξιος υπηρέτης του Θεού, ευχήθηκε στο χειροτονημένο διάκονο ο μητροπολίτης σημειώνοντας στην προσφώνηση του «σε ένα ευχέλαιο όπου συναντηθήκαμε ήρθες και μου πρότεινες λύσεις για τα χωριά της περιοχής, της Μέσης, της Γλυφάδας, της Καλλίστης, του Γλυκονερίου  και εγώ σε άκουγα και έλεγα «Θεέ μου πως θα καλυφθούν αυτά τα κενά;». Η αγωνία μου είναι ίδια γιατί μένουν ακόμα πολλές κενές ενορίες στη μητρόπολη, αλλά όμως ήρθαν έτσι τα πράγματα και εσύ που πρότεινες λύσεις,  γίνεσαι αυτός ο οποίος θα θυσιάσεις τον εαυτό σου και θα δώσεις λύσεις στο ποιμαντικό πρόβλημα και στα κενά που υπάρχουν στη μητρόπολη μας και στην περιοχή.

1

Αφού την προσεχή Κυριακή στο χωριό σου, στη Μέση, θα χειροτονηθείς πρεσβύτερος και θα αναλάβεις τη διακονία αυτής της ενορίας».

Τις επόμενες ημέρες θα χειροτονηθεί πρεσβύτερος για να καλύψει ένα από τα δεκάδες εφημεριακά κενά της μητρόπολης, ο Γιώργος Σιαφάκας. Εξάλλου αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος μητροπολίτης. Να καλύψει τις δεκάδες ενορίες που δεν έχουν ιερείς. Τον περασμένο Απρίλιο ο μητροπολίτης είπε πως υπήρχαν 28 κενές θέσεις ιερέων, στη μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και μάλιστα εξέφρασε τον προβληματισμό τους για το πώς αυτές θα καλυφθούν. Όπως είχε τονίσει, τον περασμένο Απρίλιο στους 50 ανέρχονταν οι εν ενεργεία ιερείς, τους οποίους συνεπικουρούν και οι συνταξιούχοι προκειμένου να μη μένουν ακάλυπτες οι ενορίες.

Η ενορία της Μέσης καλύφθηκε με τη «θυσία», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο μητροπολίτης, του Γιώργου Σαφιάκα. «Να γίνεις για τους ανθρώπους φως, να γίνεις ένας σοφός άνθρωπος ανάμεσα σε όλους, όχι γιατί θα μιλάς ξένες γλώσσες, όχι γιατί θα μιλάς σύγχρονα, όχι γιατί θα μιλάς με ωραία λόγια, αλλά γιατί θα μιλάς και πρέπει να μιλάς με τη γλώσσα της αλήθειας. Με τη γλώσσα του Θεού, γιατί για να γίνει ένας άνθρωπος σοφός στη ζωή του πρέπει να έχεις φόβο Θεού. Να μιλάς στους ανθρώπους όχι με λόγια, αλλά με το ήθος σου».

Μνημονεύοντας τον γέροντα του, μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, ο μητροπολίτης ζήτησε από τον αυριανό ιερέα να ακολουθήσει το παράδειγμα του. «Όλα αυτά τα χρόνια που ήμουνα κοντά του μιλούσε πιο πολύ με τη σιωπή του. Μιλούσε όμως τόσο εκκωφαντικά μέσα μου όταν με έβλεπε στα μάτια και μου έλεγε την αλήθεια.

Τα πολλά λόγια λέει ο σοφός λαός μας, είναι φτώχεια. Ο κληρικός πρέπει να μιλάει με τη σιωπή του, με τη σοφία και την καλοσύνη του. Ούτε οι πολλές  γλώσσες βοήθησαν τους ανθρώπους σήμερα, ούτε τα πολλά και μεγάλα εφόδια τα οποία είχαμε. Βλέπεις οι άνθρωποι τα προηγούμενα χρόνια είχαν τα πάντα, αλλά οι άνθρωποι που διψούσαν από αλήθεια, την έβλεπαν σε εκείνα τα γεροντάκια όπως τον γέροντα Παίσιο, ο οποίος δεν είχε τίποτα.

Όμως έλεγε μόνο ένα λόγο, έριχνε μία ματιά στον άνθρωπο και έφευγαν όλοι αναγεννημένοι. Όπως φεύγεις και εσύ από τον γέροντα σου όταν εξομολογείσαι. Να δίνεις στους ανθρώπους την ελπίδα του Θεού, γιατί ένας άνθρωπος δεν μπορεί χωρίς ελπίδα. Να τους εισαγάγεις στην πίστη γιατί εμείς δεν έχουμε θρησκεία, έχουμε πίστη», είπε ο κ. Παντελεήμονας. 

Την ερχόμενη Κυριακή στις 22 Σεπτεμβρίου ο διάκονος Γεώργιος Σιαφάκας θα χειροτονηθεί πρεσβύτερος και θα αναλάβει καθήκοντα στην ενορία της Μέσης.