Mητρ. Κερκύρας για Τρεις Ιεράρχες: Τιμούμε τη συνέπεια των λόγων & των έργων τους. Ήταν στη ζωή τους αυτό που δίδασκαν(ΦΩΤΟ)

Loading...


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν οι Τρεις Ιεράρχες της Εκκλησίας μας στην Κέρκυρα, όπου το πρωί της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου 2016 τελέστηκε η Θεία Λειτουργία σε πολλούς ναούς του νησιού, με την παρουσία των μαθητών και των εκπαιδευτικών της Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη προσέλευση των μαθητών στο Ποτήριο της Αγάπης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ευλόγησε τους άρτους στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, ευχόμενος στους μαθητές και στους εκπαιδευτικoυς, οι Τρεις Φωστήρες της Αγίας Τριάδος να οδηγούν τα διαβήματά τους, σε κάθε αγαθό έργο, δίδοντας τον καλό αγώνα.
Προηγήθηκε η ανάγνωση του μηνύματος του Σεβασμιωτάτου για την Εορτή των Τριών Ιεραρχών, το οποίο και ακολουθεί :

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί και μαθητές, αγαπητοί μου αδελφοί,

Σε καιρούς δίσεκτους Εκκλησία και Σχολείο εξακολουθούμε να εορτάζουμε την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, τιμώντας στα πρόσωπά τους τον δάσκαλο, είτε αυτός απευθύνεται στους πολλούς, όπως κάνει η Εκκλησία στη λειτουργική και καθημερινή της ζωή, είτε σε λιγότερους, όπως γίνεται με εκείνον που προσφέρει παιδεία στην τάξη και στο αμφιθέατρο. Διότι «οι τρεις μέγιστοι φωστήρες της τρισηλίου θεότητος», ο Μέγας Βασίλειος, ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, υπήρξαν, εκτός των άλλων, και διδάσκαλοι.

Μέσα από το έργο τους μαρτυρείται η παιδεία την οποία είχαν. Η γνώση της αρχαίας ελληνικής σοφίας και παραδόσεως. Οι εικόνες από τον κόσμο και τη φύση. Η βαθιά γνώση των ανθρωπίνων σχέσεων. Της ψυχής του καθενός. Των συναισθημάτων. Της συμπεριφοράς. Της δυνατότητας για αρετή και την ίδια στιγμή της ήττας του ανθρώπου από την κακία. Και προσέφεραν αυτή τη γνώση, σε συνδυσμό με τη ζωή που δίδει η πίστη μας. Αυτή που βλέπει τον άνθρωπο στην προοπτική της σχέσεως με τον Χριστό. Που καθιστά την αγάπη ως ο,τι μπορεί να δώσει αληθινό νόημα τόσο στη γνώση όσο και στη συνάντηση του καθενός μας με τον πλησίον του. Αυτή που παραμένει όχι μόνο παιδαγωγική αρετή, αλλά και ο τελικός στόχος του κάθε ανθρώπου, αυτού που έχει πλαστεί «κατ’ εικόνα Θεού».

Τιμούμε τη συνέπεια των λόγων και των έργων τους. Ήταν στη ζωή τους αυτό που δίδασκαν. Άνθρωποι της αλήθειας. Της προσφοράς. Της αυταπαρνήσεως. Δεν προσκολλήθηκαν στα αξιώματά τους, ούτε έγιναν εξουσιαστές. Υπερασπίστηκαν την Αλήθεια που είναι ο Χριστός και την ίδια στιγμή ο,τι ήταν αληθινό στη ζωή, μη κάνοντας υποχωρήσεις και συμβιβασμούς μπροστά στην εφήμερη δόξα ή για να γίνουν ευχάριστοι στους πολλούς. Απέδειξαν ότι αληθινός δάσκαλος είναι αυτός που δε φοβάται, αλλά τολμά. Που δεν μένει στη θεωρία, αλλά ζεί στην πράξη ο,τι πιστεύει. Ότι μέριμνά του δεν είναι απλώς το να προσφέρει μόνο γνώσεις, αλλά και να ποιεί ήθος. Να καλλιεργεί ψυχές. Και να υπερασπίζεται μέχρι τέλους της ζωής του τις αξίες τις οποίες υπηρετεί.

Αυτό το παράδειγμα ας είναι για όλους μας, μικρότερους και μεγαλύτερους, η αφορμή να δούμε την παιδεία μας στην προοπτική της συνέπειας λόγων και έργων, στην προοπτική της διακονίας της αλήθειας, του συνδυασμού της γνώσεως για τον κόσμο και τον άνθρωπο με τη γνώση του Θεού, η οποία προσθέτει ομορφιά και σώζει και στον παρόντα χρόνο και στην αιωνιότητα.

Ας αντλούμε λοιπόν περιεχόμενο από τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών και Σχολείο και Εκκλησία ας συνεργαζόμαστε για να δίδουμε από κοινού αξίες και ουσιαστικό περιεχόμενο στην ζωή μας.
Χρόνια Πολλά, ευλογημένα και φωτισμένα!

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ