Λουτράκι: Την 8η Δεκεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει την κοίμηση του Οσίου Πατρός Παταπίου. Ως εκ τούτου, αύριο πανηγυρίζει η σεβάσμια Ιερά Γυναικεία Μονή του Οσίου Παταπίου Λουτρακίου, όπου θησαυρίζεται ολόκληρο το σεπτό σκήνωμά του.
Εφέτος ειδικά, λόγω των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, οι Πανηγυρικές Ι. Ακολουθίες, που τελούνται κατ’ έτος, θα πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία πιστών και κεκλεισμένων των θυρών.
Αυτή την ώρα, απόψε, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής του Οσίου, στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστατεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος θα χοροστατήσει και αύριο στον Πανηγυρικό Όρθρο και την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πιστοί Χριστιανοί θα έχουν την ευκαιρία να «συμμετάσχουν νοερώς» στον Όρθρο και στην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία της πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής, καθώς θα μεταδίδονται ραδιοφωνικά.
Λίγα λόγια για τη Μονή
Επάνω στην απότομη πλαγιά των Γερανείων, που δεσπόζει πάνω απ’ το Λουτράκι κι αντικρυστά στην Κόρινθο, βρίσκεται ἡ Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου, κτηριακό συγκρότημα-επέκτασις του αρχαίου ασκητηρίου, πού ωσάν λευκή αετοφωλιά ανάμεσα στ’ απόκρημνα βράχια χρονολογείται προ του ΙΔ’ αιώνος. Η Μονή ιδρύθηκε και επεκτάθηκε γύρω από το αρχαίο ασκητήριο, με κόπους, μόχθους, θυσίες και δοκιμασίες το 1952. Εμπνευστής διά την ίδρυσιν της Ιεράς Μονής και κτήτωρ αυτής, είναι ο Πατήρ Νεκτάριος Μαρμαρινός, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου.
Η φυσική και πνευματική ομορφιά ανταμείβη τον προσκυνητή ή και ακόμη τον απλό και περίεργο επισκέπτη. Μα η ομορφότερη απόλαυσις της ψυχής του προσκυνητή είναι το ιερό Λείψανο του Οσίου Παταπίου του θαυματουργού. Γεμάτο ευωδία και θαυματουργική χάρη, κοσμεί και προστατεύει την Μονή και ως αδαπάνητο ιατρείο ψυχικών και σωματικών νόσων, σκορπίζει την δωρεά του Θεού στον πόνο, στην θλίψη και την δοκιμασία της ανθρώπινης ζωής. Έτσι ακριβώς τα πλήθη των ευλαβών προσκυνητών δέχονται την θαυματουργικήν δωρεάν του Θεού, διά μέσου του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Πατρός ημών Παταπίου, του και θαυματουργού επικληθέντος, διά το πλήθος των θαυμάτων αυτού.
Εκτεθειμένο ευλαβικά μέσα στην ξύλινη λάρνακα, στο βάθος του απέρριτου φυσικού σπηλαίου, δείχνει στον προσκυνητή οδόν ζωής, υπενθυμίζοντάς του, τον αληθή προορισμό της υπάρξεώς του. Ευρετής του Αγίου Λειψάνου, υπήρξε ο εκ Λουτρακίου ιερεύς Κων/νος Σουσάνης. Το 1904 επιτροπή Λουτρακιωτών, μέ επικεφαλής τον προαναφερθέντα ιερέα, ανασκάπτει το σπήλαιον για να διευρύνουν τον χώρον. Καθώς ρίχνουν ένα κτιστό πεζούλι δυτικά του σπηλαίου, ανακαλύπτουν το ιερό λείψανον άφθορον καί ευωδιάζον, φέρων επ’ αυτού ξύλινον σταυρόν καί βυζαντινά νομίσματα. Το λιθόκτιστο τέμπλο του στολίζεται με μεταβυζαντινές τοιχογραφίες.
Η αγία Τράπεζα και η Πρόθεσις, βρίσκονται μέσα σέ λαξευμένο κοίλωμα βράχου. Η πλέον αξιόλογος των απεικονιζομένων μορφών και σπανίζουσα, είναι η της Αγίας Υπομονής. Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ειρήνη ή Ελένη Παλαιολογίνα, ήτο σύζυγος Μανουήλ του Β’ του Παλαιολόγου, λαβούσα δε το μοναχικό σχήμα μετωνομάσθη εις Υπομονή Μοναχήν. Με την ιδρυσιν της Μονής το 1952 αποκτά «φύλακας».
Από τότε μέχρι σήμερα, υπάρχει μέσα στο ταπεινό σπήλαιο, μάρτυρας και φορεύς της χάριτος του Θεού, το ιερό λείψανο του Οσίου πατρός ημών Παταπίου, παρήγορος ιατρός, των εν θλίψει και ανάγκη ευρισκομένων.