Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ – Το πρωί της Κυριακής, 12ης Νοεμβρίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά τελέστηκε το τριετές μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, ο οποίος εκοιμήθη αιφνιδίως στις 15 Νοεμβρίου του 2020.
Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο που προηγήθηκε προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Άρτης κ. Καλλίνικος, Ιερισσού, Αγίους Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, ο οποίος ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του και προσήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του προκατόχου του και προσφιλούς τους αδελφού.
Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ο οποίος τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Ιεράρχου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων κηρύττοντας τον θείο λόγο εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Πλάτωνα για την τιμητική πρόσκληση και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του μακαριστού Ιεράρχου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: Τα ιερά αναγνώσματα της σημερινης Κυριακής, ογδόης του Λουκά, μας παρουσιάζουν δύο εικόνες. Δύο εικόνες φαινομενικά διαφορετικες μεταξύ τους, οι οποίες όμως περιγράφουν δύο βασικές ιδιότητες του ίδιου θεοίδρυτου θεσμού, της Εκκλησίας μας.
Η μία είναι η εικόνα την οποία μας δίδει ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύλος στο αποστολικό ανάγνωσμα. «Ο σπείρων φειδομένως, φειδομένως και θερίσει, και ο σπείρων επ᾽ ευλογίαις επ᾽ ευλογίαις και θερίσει», μας λέγει.
Ο λόγος για τη σπορά και τους πνευματικούς σπορείς αλλά και για τον θερισμό που ακολουθεί τη σπορά. Ο λόγος για την Εκκλησία που αποτελεί το θείο γεώργιο, στο οποίο οι ποιμένες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας σπείρουν τον λόγο του Θεού με ζήλο και διάθεση και φροντίζουν με τη χάρη του Θεού να δώσει καρπούς, να δώσει σταχεις πέπειρους, ώστε την ώρα του θερισμού, την ημέρα δηλαδή της κρίσεως, ο θερισμός τον οποίο θα αποδώσουν στον Κύριο να είναι πολύς.
Η εικόνα αυτή του γεωργίου ισχύει όμως και για όλους τους πιστους, οι οποίοι μέσα στο γεώργιο της Εκκλησίας, μέσα δηλαδή στον προστατευμένο από τα ζιζάνια των αιρέσεων και της ποικιλωνύμου εκκοσμικεύσεως χώρο, καλούνται να καλλιεργήσουν τον σπόρο της πίστεως αποδίδοντας και αυτοί έργα καλά και αγαθά.
Η δεύτερη εικόνα της Εκκλησίας είναι αυτή που μας παρουσιάζει ο ίδιος ο ιδρυτής της, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτου, την οποία ακούσαμε στο σημερινό ευαγγελικο ανάγνωσμα.
Τι είναι η Εκκλησία σύμφωνα με αυτή την εικόνα; Είναι πανδοχείο, στο οποίο ο Καλός Σαμαρείτης Χριστος εμπιστεύθηκε στη φροντίδα του πανδοχέως «τον εμπεσόντα εις τους ληστάς», τον τραυματισμένο δηλαδή από την αμαρτία άνθρωπο, προκαταβάλλοντας μάλιστα δύο δηνάρια για τη φροντίδα του.
Πανδοχείς είναι οι πρεσβύτεροι και οι επίσκοποι της Εκκλησίας και τα δύο δηνάρια είναι η χάρη των μυστηρίων, την οποία καλούνται να διαχειριστούν και να αξιοποιήσουν για τη θεραπεία των ανθρώπων. Και μέσα στο πανδοχείο και όλοι εμείς μπορούμε να βρούμε την ίαση και τη σωτηρία, καθώς για μας ίδρυσε ο Χριστός την Εκκλησία του και μόνο μέσα σ᾽ αυτήν.
Γεώργιο, λοιπόν, η Εκκλησία και συγχρόνως πανδοχείο μας την παρουσίασαν τα ιερά αναγνώσματα της σημερινής Κυριακής. Και σ᾽ αυτό το ιερό γεώργιο επιθυμούσε να γίνει σπορέας ο μακαριστός και αείμνηστος Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, του οποίου τελούμε σήμερα το μνημόσυνο επί τη συμπληρώσει τριών ετών από την εις Κύριον εκδημίαν του.
Έτσι τον γνώρισα, όταν νεαρός φοιτητής στη Θεσσαλονίκη πλησιασε στην Χριστιανική Καταφυγή Νέων του Αγίου Δημητρίου και θέλησε να συνδεθεί μαζί της και μαζί μας, για να προσφέρει στο εργο της κατηχήσεως των νέων ανθρώπων, για να σπείρει στις ψυχες τους τον σπόρο του θείου λογου και της αγάπης προς την Εκκλησία και τη λειτουργική ζωή της.
Μέσα στη Χριστιανική Καταφυγή και το πνευματικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης εργασθηκε με πολλή αγάπη για τους νέους και προσπάθησε να βοηθήσει πολλούς οδηγώντας τους στην Εκκλησία και την αγιαστική χάρη της.
Μέσα στο πνευματικό αυτό φυτώριο καλλιεργήθηκε ακόμη περισσότερο και η επιθυμία του να αφιερώσει τη ζωή του στον Θεό και τη διακονία του και να εργασθεί στο θείο πανδοχείο της Εκκλησίας ως διάκονος του Καλού Σαμαρείτου Χριστού και οικονόμος των μυστηρίων του.
Ως διάκονος αρχικά στον ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου και στη συνέχεια ως πρεσβύτερος στον νέο τότε ιερό ναό των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Θεσσαλονικέων, συνδιακονήσαμε με τον μακαριστό Ποιμενάρχη σας στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονικης επί δέκα περίπου έτη, και στο διάστημα αυτό είχα πολλές ευκαιρίες να γνωρίσω βαθύτερα και τον ίδιο αλλά και το έργο του, και πρωτίστως το ενδιαφέρον και τη μέριμνα του για τους ανθρώπους, ιδιαιτέρως για τους νέους, καθώς ήταν υπεύθυνος για το Γραφείο Νεότητος, αλλά και για όλους όσους είχαν ανάγκη.
Το έργο αυτό συνέχισε ο μακαριστος Μητροπολίτης Ιωάννης και ως πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, εκδαπανωντας αφειδώς το δηνάριο το οποίο του εμπιστεύθηκε ο Χριστός στη διακονία των ανθρώπων και της Εκκλησίας, και συνεχίζοντας να σπείρει τον λόγο του «τοις εγγυς και τοις μακράν».
Και ο Θεός εν τη αγάπη του του εμπιστεύθηκε αργότερα ϖκαι το δεύτερο δηνάριο, την χάρη της αρχιερωσύνης, και τον κατέστησε ποιμένα και επίσκοπο της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητης και Ρεντίνης, εις διαδοχή ενός ταπεινού και αγίου ιεράρχου, του αειμνήστου Σπυρίδωνος, το έργο του οποίου εκλήθη από τον Θεό να συνεχίσει και να επαυξήσει «προς καταρτισμόν των αγίων» και «προς οικοδομήν του σώματος του Χριστού».
Έλαβε το επιπλέον δηνάριο από τον Κύριο του πανδοχείου ο μακαριστός Μητροπολίτης, για να έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των ανθρώπων και να σπείρει εντατικοτερα τον θείο σπόρο στις ψυχές τους. Και το έλαβε με την υπόσχεση, όπως ακούσαμε και στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, ότι «ο,τι αν προσδαπανήση», ότι δηλαδη επιπλέον δαπανήσει στη διακονία του για τους ανθρώπους και τη σωτηρία τους, ο Χριστός θα του το αποδώσει «εν τω επανέρχεσθαι» αυτόν.
Εργάσθηκε, εκοπίασε, αγωνίσθηκε, προσέφερε ο μακαριστός ιεράρχης, όπως και σείς γνωρίζετε περισσότερο από κάθε άλλον και όπως τον ζήσατε κατά τη δεκαετή αρχιερατεία του στην Ιερά αυτή Μητρόπολη, αλλά και κατά τη σχεδόν τεσσαρακονταετή διακονία του στην Εκκλησία.
Tο ενδιαφέρον και τη φροντίδα του είλκυαν πάντοτε οι νέοι τους οποίους προσπαθούσε να στηρίξει με την αγάπη του αλλά και δημιουργώντας υποδομές, χώρους και ευκαιρίες στον χώρο της Εκκλησίας, όπως το Κέντρο Νεότητος «Η αγία Κυράννα», για να μπορούν να βρίσκονται κοντά της, αλλά και για να ανταποκρίνεται η Εκκλησία στις ανάγκες τους αλλά και στα όνειρά τους.
Η αγάπη του αγκάλιαζε και όλους όσους αντιμετώπιζαν προβλήματα ή βρισκόταν σε δυσχερή θέση. Φιλάνθρωπος και ελεήμων φροντιζε και γι᾽ αυτούς τους αδελφούς μας μιμούμενος τον Καλό Σαμαρείτη και προσπαθούσε να τους συμπαρίσταται με κάθε τρόπο.
Μερίμνησε όμως και για την προβολή των αγίων, ιδιαιτέρως της αγίας Κυράννης, και της παραδόσεως της τοπικής Εκκλησίας, τιμωντας τους αγίους της αλλά και ιδρύοντας το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ο Θεός θέλησε να τον καλέσει ανέλπιστα και πρόωρα, κατά το ανθρώπινο, κοντά του, πριν από τρία χρόνια. Ελπίζουμε όμως και ευχόμεθα ότι εκεί όπου ευρίσκεται τώρα προγεύεται τους καρπούς των κόπων και την ανταμοιβή, η οποία αναμένει όλους όσους εργάσθηκαν με ζήλο και αγάπη στο γεώργιο του Θεού.
Και είναι ευλογία από τον Θεό το γεγονός ότι σας χάρισε έναν νέο ποιμενάρχη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα, τον οποίο και ιδιαιτέρως αγαπούσε ο αείμνηστος Ιωάννης, ο οποίος διακρίνεται για την αγάπη και τον ζήλο για την Εκκλησία, στην οποία αφιερώθηκε από τα νεανικά του χρόνια ως μοναχός στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, όπου και εγώ τον εγνώρισα και συνεδέθην αδελφικώς μαζί του, και ο οποίος συνεχίζει ακάματος το έργο του προκατόχου του, μακαριστού Μητροπολίτου Ιωάννου, και αγωνίζεται για να σπείρει «επ᾽ ευλογίαις» τον λόγο του Θεού στις ψυχές σας και να θεραπεύσει όλες τις ανάγκες σας με τη χάρη του Θεού.
Τον ευχαριστώ από καρδίας, τόσο εγώ προσωπικά όσο και όλοι οι αδελφοί Αρχιερείς, που λαμβάνουν μέρος σήμερα στη θεία Λειτουργία, για την τιμητική πρόσκλησή του να συμμετάσχουμε στο αρχιερατικό συλλείτουργο και στο μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου του Ιωάννου, και ταπεινώς εύχομαι ο Θεός να τον ενισχύει και να τον ενδυναμώνει στην πολυεύθυνη αρχιερατική του διακονία εις έτη πολλά.