Λαγκαδά Ιωάννης: Ό,τι χάρισμα έχει ο καθένας μας δεν το έχει για τον εαυτό του, αλλά για τους άλλους

Loading...


Με ιδιαιτέρα μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Την Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου ε. έ., ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά την ιερά μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους του Ιερομάρτυρος και Θαυματουργού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου-Μελισσοχωρίου.
Προ της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εκόμισε το σεπτό και χαριτόβρυτο λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους το οποίο ετοποθετήθη δίπλα στη θαυματουργό εικόνα του Αγίου που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου-Μελισσοχωρίου, στον οποίο και θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος προς ευλογία και αγιασμό των πιστών. Στο χρονικό αυτό διάστημα στο οποί θα τελούνται καθημερινώς Όρθρος και Θεία Λειτουργία το πρωί  και το απόγευμα Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου.

Στο γεμάτο από πιστούς Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, παρέστησαν ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Σαραμάντος Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Μελισσοχωρίου κ. Μοσχόπουλος Αθανάσιος, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου και της κοινότητος Μελισσωχορίου.

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ετελέσθη  ιερό μνημόσυνο του αειμνήστου Χαράλαμπους Παπέ, ευεργέτου και δωρητού της εκτάσεως όπου αναγείρεται το ομώνυμο ίδρυμα κοινωφελούς προσφοράς το οποίο εθεμελιώθη από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο κατά την επίσκεψή του το μήνα Οκτώβριο εις την Ιερά μας Μητρόπολη διά τον εορτασμό των 100 ετών από την  απελευθέρωση της πόλεως του Λαγκαδά.

Κατά την ομιλία του ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε εκτενώς στο βίο του σήμερα τιμωμένου Αγίου τονίζοντας ότι παρά το βαθύτατο γήρας και τις περιορισμένες σωματικές του δυνάμεις, ο Άγιος είχε μία γενναιόφρονα ψυχή, είχε ένα μεγαλείο πνευματικής δύναμης και ισχύος που τον κατέστησαν έναν ήρωα και αγωνιστή της Πίστεως. Ο Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυρας δείχνει το δρόμο σε όλους μας, και ιδιαιτέρως σε όσους υπηρετούν τον Θεό δια της ιεροσύνης. Ήταν αφοσιωμένος εις τον Θεό, ζούσε για τον Θεό και τη διακονία του ανθρώπου παραμένοντας μέχρι τέλους, παρά τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη,  πιστός εις τον Κύριο. Αντίθετα, εμείς σήμερα, όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, αρνούμεθα τον Χριστό χωρίς να υπάρχει λόγος, αποστασιοποιούμεθα από την Πίστη μας χωρίς να υπάρχει καμιά δυσκολία. Αρκεί, δυστυχώς, μόνο ένας πειρασμός, αν χτυπήσει την πόρτα μας, και αμέσως είμεθα πρόθυμοι να εγκαταλείψουμε τα πάντα.

Εν συνεχείᾳ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αναφέρθηκε στη σημερινή ακουσθήσα Ευαγγελική Περικοπή η οποία μας ομιλεί για την παραβολή των Ταλάντων. Πρόκειται για πολύ σημαντική περικοπή, όπως επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, γιατί μέσα από αυτή μας διδάσκει ο Κύριος μια αλήθεια λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανείς από εμάς που να είναι χωρίς χάρισμα. Όλοι έχουμε χαρίσματα, εις όλους ο Θεός εμπιστεύθηκε κάποιο από τα χαρίσματα της αγάπης του, ανάλογα πάντα με τη δύναμη που έχει ο καθένας. Ο Θεός, όμως, επιθυμεί από εμάς να αξιοποιήσουμε αυτό που έχουμε. Ό,τι χάρισμα έχει ο καθένας μας δεν το έχει για τον εαυτό του, αλλά για τους άλλους.

Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι η αξιοποίηση ενός ταλάντου που πάντοτε αποδίδει, προϋποθέτει κοινωνία, επικοινωνία, μετοχή, η οποία δίδει τη δυνατότητα και στους άλλους να χαρούν αυτό που εμείς έχουμε. Το λάθος όμως που κάνουμε οι άνθρωποι είναι πως ό,τι χάρισμα έχουμε το απολυτοποιούμε σε μία προσωπική χρήση με εγωκεντρική διάθεση. Δεν δίνουμε τη χαρά σε κανέναν, δεν το αξιοποιούμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού με αποτέλεσμα να χάσουμε και αυτό που έχουμε. Το σπουδαιότερο είναι να μην χάσουμε την αθάνατη ψυχή μας, μένοντας στη μιζέρια και στην γκρίνια εναντίον του Θεού αλλά και των αδελφών μας.

Γιατί όταν ο άνθρωπος κλειστεί στον εαυτό του και γίνει εγωπαθής όλα και όλοι του φταίνε και οι πάντες είναι υπεύθυνοι για τα δεινά που του συμβαίνουν. Ας τα αφήσουμε αυτά στην άκρη, προέτρεψε τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας,  και ας σκεφτούμε ότι ο Θεός μας έδωσε τόσα αγαθά και τόσες ευκαιρίες για να είμαστε οι άρχοντες σ΄ αυτήν την ζωή έχοντας τα πάντα.  Η αλόγιστη χρήση των αγαθών είναι εκείνη που οδηγεί και τις επιλογές μας σε λανθασμένες πράξεις αλλά και τη ζωή των ανθρώπων σε επίπεδα συγκρουσιακών ανισοτήτων τις οποίες δεν μπορεί να επιλύσει κανείς. Αν ο άνθρωπος μέσα στην καρδιά του δεν έχει την αγάπη προς τον Θεό, προς τον πλησίον, προς τον ίδιο του τον εαυτό και δεν αξιολογεί τι πήρε από τον Θεό, τότε χάνεται η έννοια του χαρίσματος και δεν μπορεί να το αξιοποιήσει επ΄ αγαθω της πνευματικής του υποστάσεως. Ας πάψουμε τις γκρίνιες και τις μιζέριες, τόνισε για μία ακόμη φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, και ας αξιοποιήσει ο καθένας μας ό,τι του χάρισε ο Θεός με τα κριτήρια και κίνητρα εκείνα που συνδέονται με την ουράνια πραγματικότητα.

1
1
1tilegrafima.gr