Μητρ. Ζάμπιας: Από την θεωρία να περάσουμε στην πράξη – Το Πατρ. Αλεξανδρείας μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο

Loading...


Με τις ευχές του , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης, βρίσκεται στην Βυζαντινή πόλη της Θεσσαλονίκης για συμμετάσχει με την ιδιότητά του ως Σύνδεσμος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο (ΠΑΠ), στην 23η Ετήσια της , στην οποία συμμετέχουν 120 Ορθόδοξοι Βουλευτές και κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες μέλη της Δ.Σ.Ο. από 27 χώρες, με θέμα: «Θεμελιώδεις παγκόσμιες αλλαγές – Ορθόδοξη άποψη».

 Στην εναρκτήρια τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της διοργανώτριας πόλης, την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης κήρυξαν με χαιρετιστήριες ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτσης και ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Naryshkin.

Εκτός των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Ρωσίας, χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος της ΔΣΟ κ. Popov, ο Γενικός Γραμματέας της και Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης, η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κα. Κόλλια-Τσαρουχά, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Άνθιμος και ο Δήμαρχος της πόλης κ. Μπουτάρης.

Επίσης, χαιρετιστήρια μηνύματα απέστειλαν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος και η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κα. Matviyenko.

Η Γενική Συνέλευση θα ασχοληθεί εκτενώς με τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης, των διωγμών των Χριστιανών και των μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, της φτώχειας, των κλιματικών αλλαγών και των εξελίξεων στην Ευρώπη μετά το Βρετανικό «Brexit».

Ο Σεβασμιώτατος Ζάμπιας κ. Ιωάννης, ανέγνωσε το χαιρετιστήριο μήνυμα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου προς τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση, στο οποίο ο Μακαριώτατος αναφέρει ότι «χαιρετίζομεν τας εργασίας της εικοστής τρίτης ετησίας Γενικής Συνελεύσεως της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Ορθοδοξίας, της συγκληθείσης εν Θεσσαλονίκη, προς επεξεργασίαν της, υπαγορευομένης υπό της Όρθοδόξου παραδόσεως, ενδεδειγμένης στάσεως του πληρώματος της Εκκλησίας έναντι της ενεστώσης ανά τον κόσμον πραγματικότητος, της χαρακτηριζομένης υπό διαρκών, ριζικών, ενίοτε δε και ανατρεπτικών διά την αξίαν του ανθρωπίνου προσώπου και των ανθρωπίνων σχέσεων άλλαγών.

Η απαξία αυτή του ανθρωπίνου προσώπου και των ανθρωπίνων σχέσεων είναι απότοκος της αποθεώσεως του ιδίου θελήματος, της αποθεώσεως του ανθρωπίνου εγώ. Η Αποκάλυψις κατέστη θρησκεία, η πίστις κατέστη αγών σωτηρίας προσωπικής και η προσωπική κοινωνία μετά του Τριαδικού Θεού υπερτιμήθη προς όφελος της ατομικής μονώσεως εντός τειχών ασφαλείας και αυταρκείας επιφανειακής και φαινομενικής.

Η απουσία προσωπικής κοινωνίας μετά του συνανθρώπου ως εικόνος του Θεού επώασεν την ακρισίαν και την ακρασίαν. Η θρησκειοποίησις του κοσμικού φρονήματος αποζητεί τον εξοβελισμόν από των συγχρόνων κοινωνιών του θελήματος του Θεού και την θεώρισίν του ως ζητήματος αυστηρώς ατομικού. Ποία η απόκρισις της Ορθοδοξίας, ως θεωρίας και πράξεως, έναντι της προκλήσεως αυτής των καιρών;

Διαπύρως προσευχόμεθα όπως και υμείς δημιουργικώς εμπλουτίσητε διά της υμετέρας συσκέψεως και ανταλλαγής απόψεων αυτήν την προβληματικήν, την εκπορευομένην υπό της ενεστώσης ρευστότητος και της επιχειρουμένης ανατροπής αιωνίων και θεμελιωδών ανθρωπίνων αξιών. Επευλογούμεν δε τας εργασίας της Συνελεύσεως υμών, ευχόμενοι πλήρην επιτυχίαν εις αυτάς και διατελούμεν μετά πολλών πατρικών εύχών και Πατριαρχικών ευλογιών».

 

Με την ιδιότητα του Συνδέσμου μεταξύ της ΔΣΟ και του ΠΑΠ, ο Σεβασμ. κ.Ιωάννης, στις εργασίες που θα λάβουν χώρα αυτές τις ημέρες στην Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ, θα αναφερθεί στην κατ’ αρχήν συμφωνία και την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από τον Εξοχότατο Πρόεδρο του ΠΑΠ κ. Roger Nkodo Dang και τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ.Θεόδωρο, κατά την ιστορική συνάντησή τους στην έδρα του ΠΑΠ στην Νότιο Αφρική τον Οκτώβριο του 2015, για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις μονοθεϊστικές θρησκείες, που θα συμβάλει στον διάλογο των πολιτισμών και στην δημιουργία κλίματος θρησκευτικής ανεκτικότητας και αλληλοκατανόησης στην Αφρικανική Ήπειρο και στην ανάδειξη, με θετικό τρόπο, θεμάτων συνεργασίας μεταξύ των Λαών.

Όλοι αναγνωρίζουν την επιτακτική και αμεσότατη ανάγκη έναρξης της εν λόγω σπουδαιότατης πρωτοβουλίας, διότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες και οι καιροί και τα παγκόσμια γεγονότα το επιτάσσουν. Είναι ανάγκη από «την θεωρία να περάσουμε στην πράξη». Με μεγάλη ελπίδα και προσμονή αναμένεται να οριστεί από την παρούσα Γενική Συνέλευση ο τόπος και ο χρόνος έναρξης του διαλόγου. Το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας υπό την σεπτή καθοδήγηση του εμπνευσμένου Προκαθημένου του Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου, μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο και καταλυτικό ρόλο στον διάλογο αυτό και να προβάλει στην Αφρικανική Κοινότητα τις ακατάλυτες αξίες του σεβασμού, της ανεκτικότητας και της αγάπης στο ανθρώπινο Πρόσωπο, όπως άλλωστε το πράττει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια, στην γη της Αφρικής.