Ι.Μ.Βεροίας: Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου μετά τη θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μετέβη στις εγκαταστάσεις του ΣΥλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας όπου ευλόγησε τη βασιλόπιτα για τα μέλη του Συλλόγου.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης τέλεσε τα εγκαίνια στο «Σπίτι του Μικρασιάτη» στο αρχοντικό Χατζίκου που ο Δήμος Βέροιας παραχώρησε στο Σύλλογο Μικρασιατών για να στεγάσει συλλογές αντικειμένων που θα εκτίθενται στο κοινό ώστε να αναδεικνύεται η ιστορία, ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα και η αρχοντιά των Μικρασιατών.
Διαβάστε την ομιλία του Μητροπολίτη:
Με πολλή χαρά εγκαινιάζουμε σήμερα, στην αρχή του νέου χρόνου, «Το Σπίτι του Μικρασιάτη», και μάλιστα το εγκαινιάζουμε με την ευλογία και την κοπή της Βασιλόπιτας προς τιμήν του μεγάλου πατρός της Εκκλησίας μας και Μικρασιάτου, του αγίου Βασιλείου, αρχιεπισκόπου Καισαρείας, του ουρανοφάντορος.
Ως Μικρασιάτης και εγώ χαίρομαι ιδιαιτέρως, διότι 100 σχεδόν χρόνια μετά την εγκατάταση των Μικρασιατών στη Βέροια και μετά από πολλά χρόνια προσφοράς στη νέα τους πατρίδα και στη Μακεδονία γενικότερα, οι Μικρασιάτες αποκτούν ένα δικό τους σπίτι. Ένα σπίτι το οποίο δεν θα στεγάσει μόνο τις πολλές και αξιόλογες δραστηριότητες του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, αλλά θα λειτουργήσει και ως σημείο αναφοράς για ολόκληρη την πόλη και φυσικά για τους Μικρασιάτες, εφόσον μέσα στους χώρους του σπιτιού αυτού και μέσα από τα αντικείμενα που εκτίθενται και όσα θα προστεθούν μελλοντικά, θα αναδεικνύεται η ιστορία, ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα, και η αρχοντιά των Μικρασιατών.
Είναι χρέος όλων μας να διατηρούμε τον πολιτισμό των πατέρων και των μητέρων μας και πολύ περισσότερο εκείνων που τόσο βίαια και άδικα ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους και έγιναν πρόσφυγες. Και αυτό το χρέος εκπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας και με τις άλλες πρωτοβουλίες του αλλά και με «Το Σπίτι του Μικρασιάτη», που εγκαινιάζουμε σήμερα.
Εύχομαι σύντομα να ολοκληρωθεί και η αναπαλαίωσή του, ώστε να ανταποκρίνεται άριστα στον σκοπό του και να δικαιώσει τις προσπάθειες της Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας και όσων συνέβαλαν στη δημιουργία του.
ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ