Κερκύρας Νεκτάριος: Ο Άγιος μας υπενθυμίζει να έχουμε εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού (φωτο)

Loading...


Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 13 Αυγούστου 2013 οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ανάμνηση της διασώσεως της Κέρκυρας από την επιδρομή των Τούρκων το 1716, κατόπιν θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος.

Μετά από τριήμερη παραμονή του ιερού σκηνώματος στην «θύρα», έγινε η Ακολουθία τελετή των Μπασμάτων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και συμπροσευχηθέντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ναζιανζού κ. Θεοδωρήτου.

Αρχικά τελέστηκε η παράκληση με το ντόπιο μουσικό ιδίωμα και στη συνέχεια έγινε τρεις φορές περιφορά του ιερού σκηνώματος εντός του ναού, ενώ ο Άγιος βγήκε στις δύο θύρες του ναού προς ευλογίαν του λαού που είχε κατακλύσει τα καντούνια πέριξ του ιερού ναού.

Μετά το πέρας της ακολουθίας ο Άγιος τοποθετήθηκε στη λάρνακα.

Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο ιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και του Επισκόπου Παμπρούσκ της Λευκορωσίας κ. Σεραφείμ.

Κατά το συλλείτουργο μίλησε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, ο οποίος τόνισε ότι ο Άγιος υπήρξε πρότυπο καλού ποιμένος, καθότι βοήθησε το λαό του τόσο υλικά, όσο και πνευματικά, αλλά και με πνεύμα θυσίας, αφιέρωσης και αφοσίωσης ασχολήθηκε και με τον ελάχιστο άνθρωπο, με γνώμονα τη σωτηρία του καθενός.

Ο Άγιος μας υπενθυμίζει ότι στις δυσκολίες της εποχής χρειάζεται να έχουμε κατά νουν την αλήθεια του Ευαγγελίου, να μην αποκάμουμε στις λύπες και τις στερήσεις, στην φτώχεια και στην απογοήτευση που υπάρχει αλλά να νιώθουμε την εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού, για να μπορούμε να είμαστε αληθινά παιδιά του.

Το απόγευμα της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2013, στον Εσπερινό, χοροστάτησε και μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος, ο οποίος τόνισε πως η παρουσία του Αγίου Σπυρίδωνος φέρνει στο νου όλων μας τον αποστολικό λόγο «Συν πάσι τοις Αγίοις».

Ότι οι χριστιανοί δεν είμαστε μόνοι στη ζωή μας, αλλά πορευόμαστε στη συνάντηση με το Θεό με την βοήθεια και την συμπαράσταση των Αγίων.

Ότι δεν είμαστε μόνοι μας, ακόμη κι αν η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την μοναξιά, γιατί η πίστη μας ενώνει στην Εκκλησία και με τον ουρανό και με τη γη.

Αυτή είναι η ευλογία του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία εκτείνεται στην ιστορία και έχει αποδειχθεί τόσο μ ε το θαύμα της διάσωσης του νησιού, όσο και με τα θαύματα που επιτελεί καθημερινά στη ζωή των ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος παρέμεινε ανοιχτός επί τριήμερο όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ με υπομονή εκατοντάδες πιστοί, και μάλιστα νέοι, περίμεναν για να χαιρετήσουν το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου, το οποίο παρέμεινε όρθιο «στην θύρα» του τέμπλου.

alt
alt