1

Κέρκυρα: Εκδηλώσεις για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα νωρίτερα λόγω των εθνικών εκλογών

Λόγω των εθνικών εκλογών οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα μεταφέρθηκαν από τις 21 Μαΐου που γίνονται κάθε χρόνο την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Μαΐου 2023.

Συγκεκριμένα, τους πρωτεργάτες της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864 τίμησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος το απόγευμα της Παρασκευής 12 Μαΐου 2023, τελώντας επιμνημόσυνες δεήσεις και με την κατάθεση στεφάνων στον ναό της Αγίας Τριάδος στη Γαρίτσα, όπου βρίσκεται ο τάφος του Μητροπολίτη Κερκύρας Αθανασίου Πολίτη, και στην Μονή Πλατυτέρας, όπου βρίσκεται ο τάφος του μεγάλου πατριώτη, πρώτου γραμματέα της Επτανήσου Πολιτείας το 1800 και μετέπειτα πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννου Καποδίστρια.

Δοξολογία, εξάλλου, τελέστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Μαΐου 2023 στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου. Κατόπιν ο κ. Νεκτάριος παρακολούθησε την επίσημη εκδήλωση που διεξήχθη στην Ιόνιο Βουλή και τον πανηγυρικό της ημέρας, τον οποίο εξεφώνησε ο Δρ. Ιστορίας και υποστράτηγος ε.α. Νικόλαος Κουρκουμέλης, με θέμα την δημόσια εκπαίδευση στην δίνη των χρόνων πριν την Ένωση.

Στην συνέχεια, ο κ. Νεκτάριος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Ένωσης των Επτανήσων στην μνήμη του πρωτεργάτου της Ενώσεως μακαριστού Μητροπολίτου Κερκύρας Αθανασίου Πολίτου και των αγωνιστών Κερκυραίων και άλλων Επτανησίων, παρουσία των αρχών της Κέρκυρας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τέλεση της καθιερωμένης παρέλασης των πολιτιστικών σωματείων, των μαθητών και των προσκόπων, ενώ συμμετείχαν οι φιλαρμονικές “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ”, “ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ”, “ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ” και “ΠΑΛΑΙΑ”.