Καρυστίας Σεραφείμ για τον Άγιο Πορφύριο: Έλεγε «ήμουν βλάκας, αλλά είχα ευλάβεια»

Loading...


“Δε θα μιλήσουμε εμείς για τον Άγιο αλλα΄ο Άγιος σε εμάς”. Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του για τον Άγιο Πορφύριο ο Μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ και σημείωσε πως “Τιμούμε τον Άγιο Πορφύριο αύριο στη Μονή Αγίου Χαραλάμπους και στις 17 του Γενάρη στη Μονή του Αγίου Αντώνίου”.

Διαβάζοντας για τον βίο του ανέφερε από δικές του διηγήσεις:

“Μόνο δυο χρόνια πήγα στο Δημοτικό…Η φτώχεια της οικογένειας οδήγησε τον πατέρα να ξενιτευτεί στον Παναμά για να εργαστεί στη διώρυγα…Διάβασα τον βίο του Αγίου Ιώαννου του Καλυβίτου και θέλησα να γίνω μοναχός χωρίς ούτε μοναστήρι να έχω δει ...Ήμουν βλάκας, δεν ήμουν έξυπνος. ‘Έβοσκα τα ζώα αλλά είχα ευλάβεια…”

Διάβασε ακόμη αποσπάσματα από το βίο του για το πως πήγε στην Αθήνα , για την περίοδο που δούλεψε σε ανθρακωρυχείο, αλλά και εργάτης σε μπακάλικο στον Πειραιά όπου κάποιος που πέρασε μίλησε για το κρασί του Αγίου Όρους.

‘Αυτά», τόνισε ο Μητροπολίτης Καρυστίας, «δείχνουν την απλότητα βίου και  της διδασκαλίας που φέρνουν την πειστικότητα και το βάθος των νοημάτων, την εργατικότητα, την τιμιότητα…»

Όπως σημείβσε ακόμη τρεις φορές επιχείρησε να πάει στο Άγιον Όρος και γύρισε πίσω σκεπτόμενος πως θα αποχωριστεί τους γονείς του.

1

Έλεγε: 

«Παντού μπορεί να αγιάσει κανείς και στην Ομόνοια μπορεί αν το θέλει με την πραότητα, την απλότητα, την αγάπη»

Θα ακολουθήσει μικρή λιτανεία μέχρι το σπίτι του Αγίου…

1