Ιλίου Αθηναγόρας: Ο άνθρωπος του σήμερα, στην καρδιά του έχει υψώσει θεούς αργυρούς και χρυσούς

Loading...


Ο άνθρωπος του σήμερα, στην καρδιά του έχει υψώσει θεούς αργυρούς και χρυσούς, εφήμερους, φθαρτούς και ματαίους, ανέφερε μεταξύ άλων στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτος Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως .κ. Αθηναγόρας.

Ολόκληρο το μήνυμα έχιε ως εξής: 
 
Αγαπητοί Χριστιανοί,
Το λιτό, ταπεινό και απέριττο Σπήλαιο της Βηθλεέμ, τούτη την ημέρα των Χριστουγέννων, υποδέχεται την Σαρκωμένη Αλήθεια. Γίνεται ο τόπος του θαύματος, ο χώρος στον οποίο ο άνθρωπος θα κατορθώσει να λύσει τα βαθύτερα αναπάντητα ερωτήματά του. Γίνεται το επίκεντρο πνευματικών θεωριών, ισχυρών φιλοσοφικών διαλόγων και υψηλών θεολογικών συζητήσεων.Η ενανθρώπιση του Θεού καλεί κάθε άνθρωπο προσωπικά να διέλθει έως Βηθλεέμ να αναζητήσει και να ψηλαφίσει το γεγονός. Μπροστά στο θαύμα της παρουσίας του Θείου Βρέφους θα συναντήσει κανείς τόσο την απλότητα και την πτωχεία των αγνών Ποιμένων, όσο και την διανόηση, την επιστημονική σκέψη και τον πλούτο των αδόλων Τριών Μάγων  εξ Ανατολών.

Κατά πόσο όμως η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα έχει την δύναμη να ξεπεράσει τα πνευματικά αδιέξοδα και τον κατακερματισμό των αξιών της  εποχής μας για να εξέλθει προς αναζήτηση του γεννηθέντος Χριστού, σε μία κατά μέτωπο συνάντηση με την Αλήθεια;

Η απόγνωση των ανθρώπων από την οικονομική κρίση, που η πάροδος του χρόνου ολοένα και περισσότερο την μετατρέπει σε ασφυκτικό κλοιό οδηγεί καθημερινά στην διαπίστωση, ότι ο άνθρωπος του σήμερα, στην καρδιά του έχει υψώσει θεούς αργυρούς και χρυσούς εφήμερους, φθαρτούς και ματαίους, οι οποίοι στις κρισιμώτερες στιγμές του δεν κατόρθωσαν να τον λυτρώσουν από τα πνιγηρά αδιέξοδά του.

Το ερώτημα των Τριών Μάγων: «Πού εστιν ο τεχθείς Βασιλεύς των Ιουδαίων;» παραμένει, λοιπόν, πάντοτε επίκαιρο και ολόκληρη η ανθρωπότητα προσμένει μια σωτηριώδη απάντηση.

Η αδυναμία της λογικής του ανθρώπου να ανακαλύψει τον Θεό, απέδειξε περίτρανα, πως χρειάζεται το θαύμα της παρουσίας ενός λαμπερού Άστρου, το οποίο θα οδηγήσει μέχρι τον τόπο του Θείου Βρέφους και της Μητέρας Του.

Η Εκκλησία αιώνες τώρα προσφέρει αυτό το θαύμα, γίνεται το αστέρι της Βηθλεέμ, ο φωτεινός οδοδείκτης στην προσέγγιση της Αληθείας, στην ψηλάφιση του μυστηρίου της Σαρκώσεως του Θεού, στην πλήρη απάντηση όλων των αναπάντητων ερωτημάτων και προβληματισμών.

Αγαπητοί μου,

Σήμερα ο υμνωδός της Μητροπόλεως των Εορτών επισημαίνει «επεσκέψατο ημάς, εξ ύψους ο Σωτήρ  ημών, ανατολή ανατολών και οι εν σκότει και σκιά, εύρομεν την   Α Λ Η Θ Ε Ι Α Ν · και γαρ εκ της Παρθένου ετέχθη ο Κύριος».

Η κοσμοχαρμόσυνος εορτή  των Χριστουγέννων, μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, ικανοποιεί τις βαθύτερες αναζητήσεις και ανησυχίες του ανθρώπου, τον λυτρώνει από πνιγηρά πάθη, οδύνες και αδυναμίες. Έναντι της απογοήτευσης και του πεσιμισμού παρέχει την ελπίδα, την δόξα και την χαρά.

Ας ακολουθήσουμε τους Μάγους και τους Ποιμένες, θεώμενοι την Αλήθεια, τον Τεχθέντα Βασιλέα, τον Άρχοντα της Ειρήνης.

Ας προσφέρουμε από τα πολυτιμώτερα δώρα – τον Χρυσό, τον Λίβανο και την Σμύρνα της ψυχής μας – την βούληση, τον νού και την καρδιά μας – στον ενανθρωπίσαντα Σωτήρα και Κύριο, που γεννήθηκε για να αντιπροσφέρει κι Εκείνος την μεγάλη δωρεά του μοναδικού θησαυρού της Αληθείας, την οποία αναζητούμε όλες τις  ημέρες του ανατέλλοντος νέου έτους.
Καλά, Αληθινά, Ελπιδοφόρα και Χαρούμενα Χριστούγεννα σε σας και τις οικογένειές σας,

Μετά πατρικών ευχών
Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως
ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ