Ιλίου Αθηναγόρας: Η Εκκλησία είναι μια οικογένεια που όλοι χωρούν

Loading...


του Σπύρου Παπαγεωργίου

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε, το απόγευμα της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου 2013, ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για τον εορτασμό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό του Ιλίου.

Στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών κ. Αθηναγόρας, με την συμμετοχή κληρικών της Μητροπόλεως. Ο ναός, παρά το δριμύ ψύχος, γέμισε ασφυκτικά από κόσμο κάθε ηλικίας, που προσήλθαν ευλαβικά για να προσκυνήσουν το τεμάχιο λειψάνου της Αγίας που φυλάσσεται στο Ναό.
Ο κ. Αθηναγόρας στο κήρυγμα του, προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στo μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας όπως αποτυπώνεται μέσα από την υμνολογία του Εσπερινού. «H Αγία ήταν αποξενωμένη από τον πατέρα της και την υπόλοιπη οικογενειακή ζωή. Και αυτό που την οδηγεί στο Χριστό είναι να βρει οικογένεια και να ζήσει οικεία. Η Εκκλησία είναι μια οικογένεια για όλους. Και τους Αγίους και τους αμαρτωλούς. Και τους δίκαιους και τους άδικους. Και τους αθώους και τους ενόχους. Και για τους αδιάφορους και γι αυτούς που αγωνίζονται καθημερινά. Η Εκκλησία είναι ο χώρος όπου ο Χριστός γίνεται άνθρωπος και μας συνδέει με τον πατέρα μας Θεό και γινόμαστε μια μεγάλη οικογένεια.»

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε λέγοντας πως «στις δύσκολες εποχές που περνάμε, που ψάχνουμε χώρο για να σταθούμε, ο τόπος της Εκκλησίας και των Αγίων είναι μια οικογένεια που χωρούν όλοι. Το μήνυμα που μας στέλνει σήμερα η Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα είναι πως, μέσα από μια οικογένεια που δεν είχε τίποτα να της προσφέρει, Εκείνη πέτυχε να το βρει μέσα στο χώρο της οικογένειας του Θεού. Και σε αυτό το δρόμο μας καλεί.

Άριστη η απόδοση των ύμνων από τους Ψάλτες Κών/νο Μωραϊτη και Νικόλαο Πετρίδη.

1