Ι.Μ. ΗΛΕΙΑΣ: Με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, καθώς επίσης και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας τίμησε τη 201η επέτειο της Μάχης του Πύργου η οποία συνέβη στις 3η Απριλίου του 1821 και ήταν η πρώτη μάχη που συστάθηκε μετά την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.
Την σεμνή και λιτή αυτή επετειακή εκδήλωση τηρουμένων πιστών των υγειονομικών μέτρων για την μη διασπορά του κορωνοϊού και την προστασία της Δημόσιας υγείας, διοργάνωσε για 2η συνεχή χρονιά, ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, καθώς επίσης και άλλους Πολιτιστικούς φορείς της Ηλειακής πρωτεύουσας και πραγματοποιήθηκε την παρελθούσα Κυριακή 3 Απριλίου, εμπρός από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου. Πρόκειται για ένα ηθικό χρέος απέναντι στην τοπική ιστορία μας που ξεκίνησε επίσημα πέρυσι και πλέον θεσμοθετήθηκε με πρωτοβουλία του εντιμότατου Δημάρχου Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν όλα τα ιστορικά γεγονότα και οι πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή.
Η 3η Απριλίου 1821 ήταν ημερομηνία σταθμός για την ιστορία της πόλης μας αλλά και την πορεία της Ελληνικής Επαναστάσεως. Ο Πύργος δέχθηκε την επίθεση των Τουρκαλβανών του Λάλα στις 3 Απριλίου του 1821 ημέρα Κυριακή ανήμερα των Βαϊων. Οι Τουρκαλβανοί απαίτησαν την παράδοση της πόλης και την υποταγή. Οι οπλαρχηγοί του Πύργου με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Βιλαέτη αρνήθηκαν κάθε διαταγή και οχυρώθηκαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επίθεση. Η πόλη δέχθηκε πολλά πλήγματα όμως ο ηρωϊσμός των οπλαρχηγών απώθησε στο τέλος του Τουρκαλβανούς. Μαζί με τον Χαράλαμπο Βιλαέτη, βρίσκονταν ο Άχολος, ο Μοσχούλας, ο Παπασταθόπουλος, ο Καπετάν Γιώργης Μήτσου, ο Κρεστενίτης καθώς και οι γιοί του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Πάνος και Γενναίος καθώς και 550 Πυργιώτες αγωνιστές. Από την άλλη μεριά οι Τουρκαλβανοί είχαν 1200 ενόπλους (κατά άλλες πηγές 2000). Η μάχη κράτησε 8 ώρες. Τμήμα της πόλεως καταστράφηκε και κάηκε από τους επιτιθέμενους, αλλά η άμυνα άντεξε. Μάλιστα κατάφεραν να απωθήσουν τους Τουρκαλβανούς από τον Πύργο.
Την όλη διοργάνωση της αξιόλογης αυτής εκδήλωσης, είχε ο Ιστορικός και Δημοσιογράφος κ. Θεόδωρος .Κ. Λάμπρου, Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Πύργου σε θέματα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής με θέμα: «Μάχη του Πύργου 3 Απριλίου1821», παρουσιάζοντας επίσης άγνωστες πτυχές εκείνης της περιόδου. Την εκδήλωση ευλόγησε και χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, ο αξιότιμος Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και η νέα Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού κ. Μαριάννα Σταθοπούλου. Τιμές απέδωσε η ιστορική και βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, Φιλαρμονική εταιρία «ΑΠΟΛΛΩΝ» Πύργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την αξιέπαινη αυτή εκδήλωση παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω του Covid-19, σημαίες και λάβαρα στόλιζαν το Δημαρχιακό Μέγαρο, ενώ ολιγομελείς ομάδες Λαογραφικών-Πολιτιστικών και Ιστορικών Συλλόγων έκαναν την εμφάνισή τους. Όλοι ντυμένοι με τις εντυπωσιακές παραδοσιακές στολές του τόπου μας ενώ οι άντρες κρατούσαν με τιμή τα όπλα που πολλά από αυτά ήταν αυθεντικά και προέρχονταν από εκείνη την εποχή, ενώ το “Λύκειο Ελληνίδων Πύργου” χόρεψε παραδοσιακούς χορούς. Η επετειακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πομπή των Πολιτιστικών Συλλόγων και όλων των παρευρισκόμενων στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου στην πλατεία του ΟΤΕ.
(Πρεσβυτέρου Νικολάου Κατσηδήμα)