Η Ζάκυνθος τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο Διονύσιο (φωτο)

Loading...


φωτο: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

Με την λιτανεία του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου στην πόλη κορυφώθηκαν χθες το πρωί οι εορταστικές και θρησκευτικές τελετές για τη μνήμη του Προστάτη και Πολιούχου της Ζακύνθου και τα 391 χρόνια από την Κοίμησή του.  Παρουσία οκτώ Μητροπολιτών και χιλιάδων πιστών, ο Άγιος της Συγνώμης, μετά από πολλά χρόνια που είχε να τελεστεί η λιτανεία, ακολούθησε τη συνήθη διαδρομή στους κεντρικούς δρόμους και “ευλόγησε” τους πιστούς.

Η Κάθοδος του Μητροπολίτη

Οι επίσημες εκδηλώσεις άρχισαν, στις 11 το πρωί της Δευτέρας 16 Δεκεμβρίου με κωδωνοκρουσίες και τα παραδοσιακά “μάσκουλα”. Στις 5 το απόγευμα της, συνεχίστηκαν με την επίσημη κάθοδο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονυσίου από την Ιερά Μονή στον Ιερό Ναό. Ακολούθησε Δοξολογία, με περιφορά του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στο Ναό, και Μέγας Εσπερινός προεξάρχοντος του Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου.

Η Θεία Λειτουργία και η Λιτανεία

Το πρωί, εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και, στις 8.30, τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του έχοντος τα πρεσβεία της Αρχιεροσύνης Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.

Αμέσως μετά, έγινε, με ευλάβεια, η επίσημη Λιτάνευση του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου στην πόλη. Τον Πολιούχο της Ζακύνθου τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τον κ. Διονύσιο, οι Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Μαραθώνος κ. Μελίτων και οι Επίσκοποι Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Ωλένης κ. Αθανάσιος και Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

Οι παριστάμενοι

Στις εορταστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, ο Βουλευτής Ζακύνθου Σταυρος Κοντονής, ο Δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι Ζακύνθου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Καλούδης καθώς και Περιφερειακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι τοπικές στρατιωτικές Αρχές.

Τις Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησαν Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και ο ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφερείας Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Χρήστος Κονταρίδης. Τιμές απέδωσαν οι Φιλαρμονικές των Δημοτικών Ενοτήτων Ζακυνθίων και Αλυκών.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αυριο, ώρα 8.30 το πρωί, όπου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια, ώρα 11, Δοξολογία με Περιφορά του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στο Ναό και εναπόθεσή του στην Ιερά Λάρνακα.

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt