Η Τίμια Κάρα του Οσίου Παρθενίου στην Ιεράπετρα (φωτο)

Loading...


Με την επίσημη υποδοχή της τιμίας κάρας του Οσίου Παρθενίου, η οποία μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Κουδουμά, κατόπιν της σχετικής ευλογίας του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης καί Αρκαδίας κ Μακαρίου, ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 31 Μαΐου  οι λατρευτικές και λοιπές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τα ιερά Εγκαίνια του πανηγυρίζοντος Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.
Η υποδοχή έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος εν μέσω κωδωνοκρουσιών παρέλαβε την ιερά λειψανοθήκη από τον Ηγούμενο της Μονής Κουδουμά, Αρχιμ. Μακάριο Σπυριδάκη, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο και Εφημερίους της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή με ιερή κατάνυξη έρανε με ρόδα την τιμία Κάρα του Κρητός Αγίου.

Ακολούθησε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού και η Ιερά Παράκληση των Οσίων Παρθενίου και Ευμενίου, κτητόρων της Ιεράς Μονής Κουδουμά, στο τέλος της οποίας ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Ηγούμενο της Μονής Κουδουμά και τη συνοδεία του για τη μεταφορά της τιμίας Κάρας του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Παρθενίου προς ενίσχυση και αγιασμό των πιστών της ευρύτερης περιοχής.

Ο Πανοσιολ. Ηγούμενος αντιφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο εκφράζοντας τη χαρά και την αγαλλίασή του για το γεγονός της ελεύσεως του Οσίου Παρθενίου για δεύτερη φορά στον ευλογημένο τούτο τόπο μετά από εκατό και πλέον χρόνια, αφού είχε έλθει ο ίδιος για να συναντήσει τον τοπικό μας Άγιο Ιωσήφ τον Γεροντογιάννη. Επίσης αναφέρθηκε στο πλήθος των θαυμάτων που επιτελεί στις μέρες μας ο Όσιος Παρθένιος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που καταφθάνουν από πολλά σημεία της πατρίδος μας και οι οποίες με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου σύντομα θα καταγραφούν και θα εκδοθούν.  

Ακολούθησε ιερά Αγρυπνία, στην οποία έλαβαν μέρος πολλοί Κληρικοί, μεταξύ των οποίων και ο Ηγούμενος της Μονής Κουδουμά.

ο Εσπερινός της πανηγύρεως του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής 

 
Με τον πανηγυρικό Εσπερινό και με την παρουσία της τιμίας Κάρας του Οσίου Παρθενίου, κτήτορος της Ιεράς Μονής Κουδουμά, συνεχίστηκαν τo Σάββατο 1 Ιουνίου οι λατρευτικές και λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις για την πανήγυρη του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, η οποία φέτος συμπίπτει με τον εορτασμό των είκοσι χρόνων από τα ιερά Εγκαίνια του Ναού.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος  ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Κουδουμά Αρχιμ. Μακάριος Σπυριδάκης και Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περράκης και πλειάδα Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ έψαλαν πολυμελείς χοροί ιεροψαλτών.
Ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο στο εκκλησιάσμα που ασφυκτικά κατέκλυσε τον πανηγυρίζοντα ναό. Όπως σημείωσε στην εμπνευσμένη ομιλία του, «σήμερα πανηγυρίζουμε Κλήρος και λαός της Τοπικής Εκκλησίας, εκτός από την κατ᾽ έτος πανήγυρη και τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων συνεχούς και αδιάκοπης λειτουργίας του Ιερού και μεγαλοπρεπούς Καθεδρικού Ναού της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής, τόπο λατρείας του Θεού, αγιασμού και ευλογίας για τον ευσεβή λαό μας».
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι ο Ιερός Ναός είναι στενά συνδεδεμένος με τη ζωή της Εκκλησίας και ιδιαίτερα με το κατ᾽ εξοχήν μυστήριο της ευχαριστιακής σύναξης. Ο ορθόδοξος ναός με τα τρία μέρη του είναι μια μικρογραφία του σύμπαντος κόσμου, ορατού και αοράτου και ένα ορατό σύμβολο εκείνου που δεν μπορούν να δουν τα ανθρώπινα μάτια. Ο τρούλος συμβολίζει τον ουρανό, γι᾽ αυτό και εικονίζεται σ᾽ αυτόν ο Παντοκράτωρ Χριστός, κάτω από τη σκέπη και το βλέμμα του Οποίου είμαστε όλοι, αρκεί να επιδιώκουμε τη Θεοκοινωνία, την οντολογική και προσωπική σχέση μαζί Του.  

Επίσης, παρότρυνε τους πιστούς να μην μένουν έξω από τον Ναό ως απλοί θεατές αλλά να συμμετέχουν ως μύστες στα ιερά Μυστήρια και στις διάφορες αγιαστικές τελετές και ακολουθίες. Τέλος, αναφέρθηκε στη μεταφορά και παρουσία της τιμίας Κάρας του Οσίου Παρθενίου από την Ιερά Μονή Κουδουμά, προκειμένου να λαμπρύνει τις φετεινές λατρευτικές εκδηλώσεις της πανηγύρεως του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος προς αγιασμό, ευλογία και ενίσχυση των πιστών του τόπου μας. 
Την ακολουθία του Μεγ. Εσπερινού παρέστησαν  ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σ. Αναστασάκης, ο πρώην Δήμαρχος και νυν Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου  κ. Ν. Χριστοφακάκης, ο Περιφ. Σύμβουλος της Π.Ε. Λασιθίου κ. Ν. Παπαβασιλείου, ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης και συμμετείχε πλήθος πιστών της ευρύτερης περιοχής.

1
1
1