Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ – Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας για την εορτή του Αγίου Κλήμεντος Αρχιεπισκόπου Αχρίδος, η κάρα του οποίου θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μαθητεύσας τα έθνη Κλήμη σοφε, και κηρύξας την πίστιν την αληθη, πάντας προσήγαγες τω Θεώ».
Πανηγυρίζει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία και ιδιαιτέρως η Ιερά αυτή μονή του Τιμίου Προδρόμου τη μνήμη του αγίου Κλήμεντος, αρχιεπισκόπου Αχρίδος, του θαυματουργού, του οποίου τη σεπτή και χαριτόβρυτο κάρα φυλάσσει ως θησαυρό πολύτιμο και ως ταμείο ακενώτων δωρεών.
Πανηγυρίζει η Αγία μας Εκκλησία τον μαθητή των δύο μεγάλων ισαποστόλων της, των αγίων αυταδέλφων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Θεσσαλονικέων, των φωτιστων των Σλάβων, τον άγιο Κλημεντα, ο οποίος όχι μόνο υπήρξε μαθητής τους, αλλά ανεδείχθη και των τρόπων και των κόπων τους συμμέτοχος. Βάδισε στα ίχνη τους χωρίς να φοβηθεί τις δυσκολίες, χωρίς να υπολογίσει τις ταλαιπωρίες και τους διωγμούς, και «μαθήτευσε» τα έθνη, όπως ψάλλει ο ιερός υμνογράφος, κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο του Χριστού, κηρύσσοντας την αληθινή πίστη, διά της οποίας οδήγησε τους ανθρώπους στον Θεό.
Εφάρμοσε δηλαδή στη ζωή του ο άγιος Κλήμης την τελευταία εντολη του Κυρίου προς τους μαθητές του, λίγο πριν από την εις ουρανούς ανάληψή του, την εντολή να «μαθητεύσουν» πάντα τα έθνη, εκπληρώνοντας μέσα από αυτήν και την άλλη μεγάλη εντολή του Χριστού, την εντολή της αγάπης προς τους ελαχίστους αδελφούς του. Γιατί «πεινώντες και διψώντες» είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν γνωρίσει τον Χριστό, ο οποίος ειναι «ο άρτος της ζωής» και «το ύδωρ το ζων». Είναι ξένοι, γιατί βρίσκονται μακριά από τον Θεό-Πατέρα τους και από τον οίκο του, την Εκκλησία. Είναι γυμνοί, όπως ήταν και οι πρωτόπλαστοι μετά την παρακοή της εντολής του Θεού στον κήπο της Εδέμ. Είναι ασθενείς, γιατί είναι πληγωμένοι από την αμαρτία, και φυλακισμένοι γιατί είναι δέσμιοι του διαβόλου.
Και όλους αυτούς τους ανθρωπους, που βρισκόταν «εν χώρα και σκιά θανάτου» και αγνοούσαν το φως του Χριστού, τους επισκέφθηκε με αγάπη ο εορταζόμενος άγιος Κλήμης, και χόρτασε τους πεινώντες, ξεδίψασε τους διψώντες, ενέδυσε με τη στολή του θείου βαπτίσματος τους γυμνούς και τους κατέστησε από ξένους οικείους του Θεού. Θεράπευσε τα τραύματα της ψυχής τους και τους απελευθέρωσε από τις προλήψεις και τις προκαταλήψεις, από τα πάθη και τις δεισιδαιμονίες που τους κρατούσαν δεσμίους.
Όλα αυτά τα επέτυχε ο άγιος Κλημης «μαθητεύσας τα έθνη και κηρύξας την πίστιν την αληθή», όπως ψάλαμε σήμερα προς τιμήν του. Γι᾽ αυτό και δικαίως τιμάται από τον Θεό και την Εκκλησία. Γι᾽ αυτό και δικαίως και κατά χρέος τον τιμούμε και εμείς και πανηγυριζουμε τη μνήμη του, «αναθεωρούντες την έκβασιν της αναστροφης» του.
Και τι μας διδάσκει η ζωή του αγίου μας; Μας διδάσκει την ανάγκη να μεταδίδουμε και εμείς με τη ζωή και τον λόγο μας την αληθινή πίστη στους ανθρώπους γύρω μας. Διότι η εντολή του Κυρίου «μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» δεν απευθυνεται μόνο προς τους αγίους αποστόλους, αλλά και προς τον καθένα από εμάς. Και δεν μας ζητά ο Χριστός να αφήσουμε την οικογενειά μας ή την πατρίδα μας για να κηρύξουμε σε άλλους λαούς το Ευαγγέλιό του, όπως έκανε ο άγιος Κλήμης, ούτε μας ζητά να κάνουμε αφ᾽ υψηλού τους κήρυκες και τους διδασκάλους του Ευαγγελίου του, επιτυγχάνοντας μερικές φορές το αντίθετο αποτέλεσμα.
Μας ζητά να προσπαθούμε με τη ζωή μας και με το παράδειγμά μας να δίδουμε τη μαρτυρία του Ιησού Χριστού, να δίδουμε τη μαρτυρία της αληθινής πίστεως, την οποία στην εποχή μας πολλοί δυστυχώς αγνοούν, συχνά και χωρίς να το θέλουν. Μας ζητά να μην αδιαφορούμε για τους αδελφούς μας, οι οποίοι βρίσκονται στο σκοτάδι της αμφιβολίας, της αγνοίας ή και της απιστίας, αλλά να τους προσφέρουμε την ελπίδα που δίδει το φως του Χριστού. Μας ζητά να ενδιαφερόμαστε για τους αδελφούς μας που κλυδωνίζονται από τους πειρασμούς του συγχρόνου κόσμου και έχουν χάσει τον προσανατολισμο τους και να τους βοηθούμε να βρούν στο απάνεμο λιμάνι της Εκκλησίας μας και των ιερών μυστηρίων τους την πυξίδα και τον οδηγο που έχουν ανάγκη. Μας ζητά να φροντίζουμε εκείνους που αναζητούν τη θεραπεία από τα τραύματα της ψυχής τους και να τους προσφέρουμε την αγάπη μας, μεταφέροντας τους στο θείο πανδοχείο, στην Εκκλησία, για να θεραπευθούν.
Και μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά, μιμούμενοι το παράδειγμα του αγίου Κλήμεντος, ώστε να τον τιμούμε ουσιαστικά και να έχουμε τη χάρη και την ευλογία του, η οποία εύχομαι ταπεινά να σκέπει και να προστατεύει ιδιαιτέρως την Ιερά αυτή Μονή, που έχει την ευλογία να κατέχει την τιμία και όντως χαριτόβρυτο και μυρβλύζουσα κάρα του ως πολύτιμο θησαυρό και προστασία.
ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ