Η πρώτη εορτή του Αγίου Πορφυρίου στα Χανιά (φωτο)

Loading...


Του Ευστράτιου Χατζηδάκη, Θεολόγου

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα με την  απόλυτη κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η πρώτη εορτή του  Αγίου Πορφυρίου στο Ιερό Μετόχιον της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής, στη Μεταμόρφωση στο Κάστρο.
Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου  Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλοχίου και του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου Νυχτερινή Θεία Λειτουργία όπου ακούστηκε για πρώτη φορά και η Ακολουθία του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη μετά την πρόσφατη αγιοκατάταξη του.

Ο Άγιος Πορφύριος  ανέφερε στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και από την προσωπική εμπειρία που είχε μαζί του,  ότι υπήρξε ειρηνικός, δυναμικός, γελαστός και άνθρωπος και Άγιος, ο οποίος σε όλο τον κόσμο έδινε κουράγιο.

1

Σήμερα ζούμε κάτω από συνθήκες δύσκολες, που φτάνουμε κάποτε στη στιγμή να λέμε δεν αντέχω, δεν μπορώ, φτάνουμε σε μία απαισιόδοξη κατάσταση. Ο Άγιος Πορφύριος μας λέει το Αντίθετο, μας λέει ότι μπορούμε να αντέξουμε, ότι η ζωή αξίζει πάρα πολύ, ότι όποιαδήποτε προβλήματα και αν υπάρχουν όλα αντιμετωπίζονται…

1

Στενή η σχέση του Αγίου Πορφυρίου και με την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, λέγοντας χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα ότι ο Όσιος Πορφύριος ήταν εκείνος που  υπέδειξε στην τότε Γερόντισσα και τις Μοναχές,  τον τόπο αυτό όπου θα κτιζόταν το σημερινό αυτό Μετόχιον αυτό καθώς επίσης έδειξε ακριβώς που υπάρχει νερό. Σχέση πατρική και πνευματική που εφοδίασε την αδελφότητα με γερά θεμέλια.

1Ετικέτες