Ξεχωριστή ήταν σήμερα Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014, η πρωινή Θεία λειτουργία στον ιερό Μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας στην Πάτρα καθώς τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου Παύλου του Πατρέως, εικόνα του οποίου υπάρχει στην Ευαγγελίστρια.
Ο Άγιος Παύλος ο Πατρεύς ήταν ηγούμενος σε παραλιακή Λαύρα που ανήκε στην Μονή Σινά στην έρημο της Ραϊθούς. Σφαγιάστηκε από Αιθίοπες Σαρακηνούς μαζί με άλλους 32 πατέρες. Έζησε περί το τέλος του 3ου αιώνα μ. Χ. και η μνήμη του τιμάται στις 14 Ιανουαρίου.
Όπως θύμισε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμα του από άμβωνος, ο οσιομάρτυρας Παύλος ο Πατρεύς και ο βίος και μαρτυρικός του θάνατος ήταν σχετικά άγνωστα έως το 1947, όταν ο τότε πρωτοσύγκελος και αρχιμανδρίτης, με καταγωγή από την Πάτρα και μετέπειτα Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, ανακάλυψε και τύπωσε την Ακολουθία των «Αγίων Οσιομαρτύρων Αββάδων, των εν Σινά και Ραϊθώ αναιρεθέντων».
Ουσιαστικά ανατύπωσε κείμενο που βρήκε σε ένα παλαιό βιβλίο το 1940 στη νήσο Κεφαλονιά, όπου υπηρετούσε ως καθηγητής. Επίσης με δικές του ενέργειες όρισε και φιλοτεχνήθηκε εικόνα με την επιγραφή «Οσιομάρτυς Παύλος, ο εκ Πατρών της Αχαίας» που υπάρχει στον Μητροπολιτικό ναό της Πάτρας, στην δεξιά κεντρική πλευρά. Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε το 1952 από το ζωγράφο Τάκη Πριονά.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος Ευστάθιος Ευσταθόπουλος όπως ανέφερε ο κ.κ. Χρυσόστομος, εκοιμήθη το 1968 και ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο της Παναγίας Αλεξιωτίσσης στην περιοχή Σύνορα στην Πάτρα.
Στο μεταξύ στο τέλος της Θείας λειτουργίας ο κ.κ. Χρυσόστομος και οι ιερείς του ναού τέλεσαν ιερό μνημόσυνο για τον Ευστάθιο Ευσταθόπουλο και όλους τους αρχιερείς που διακόνησαν στην Ιερά Μητρόπολη των Πατρών.
Επίσης υπήρχαν τίμια ιερά λείψανα των εν Ραιθώ Πατέρων που σφαγιάστηκαν, που προσκύνησαν οι πιστοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεία λειτουργία στο ναό της Ευαγγελίστριας μετείχαν και ο πρεσβύτερος ιερέας Ιωάννης Μπαρούσης και ο αρχιμανδρίτης υιός του Χρυσόστομος.
Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος χειροθέτησε τον π. Ιωάννη Μπαρούση (που παλαιότερα ήταν τραπεζικός υπάλληλος και σε μεγαλύτερη ηλικία έγινε ιερεας) σε πνευματικό – εξομολόγο με όλο το εκκλησίασμα να αναφωνεί Άξιος. Η οικογένεια Μπαρούση που συνεχίζει την εκκλησιαστική παράδοση του εορτασμού του Οσίου Παύλου του Πατρέα, τέλεσε και αρτοκλασία.
Τέλος ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος έκανε αναφορά στο πρόσφατο πριν από λίγες μέρες ταξίδι του στην ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας στο Άγιον Όρος όπου μετά από σχετική άδεια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, τέλεσε την χειροτονία από διάκονο σε πρεσβύτερο ενός νέου ανθρώπου από την Πάτρα που είναι εκεί ιερομόναχος, του π. Γερβασίου, υιού ιερέως από την Παραλία Πατρών.
Ο π. Γερβάσιος βρίσκεται περίπου 16 χρόνια στο Άγιον Όρος, το Περιβόλι της Παναγίας, και όλο αυτό το διάστημα δεν έχει έρθει ποτέ στην Πάτρα.
![]() |
Επιμέλεια – ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ