Οι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Δράμας σε εκδήλωση για τον Ποντιακό Ελληνισμό (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016, η διοργάνωσε εκδήλωση στη Μονή Λαζαριστών, στην οποία παρουσιάστηκε το μνημειώδες έργο του Φίλωνα Κτενίδη «Η Καμπάνα του » και την οποία παρακολούθησε κατασυγκινημένο πλήθος κόσμου –περισσότερα από 400 άτομα.

Η παράσταση πλαισιώθηκε στην αφήγηση από το Σεβασμιώτατο και τον Κώστα Διαμαντίδη, συγγραφέα και ποιητή του ποντιακού Ελληνισμού. Τον Αλέξη Παρχαρίδη και την Πέλλα Νικολαΐδου στο τραγούδι, στη μουσική επιμέλεια και στη λύρα τον Μπάμπη Κεμανετζίδη, στα πλήκτρα τον Χρήστο Κεμανετζίδη, στο λαούτο τον Νίκο Σιδηρόπουλο, στο κανονάκι τον Θανάση Κουλεντιανό, στην πολίτικη λύρα τον Παντελή Αγκιστρίδη και στα κρουστά τον Γιάννη Γραικό και τον Νίκο Δημητρίου.

Τη σκηνοθετική και ενδυματολογική επιμέλεια των δρωμένων είχε η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Τρικάλων και συγκεκριμένα ο Αχιλλέας Λέρας, ενώ την επιμέλεια του μακιγιάζ η Χρύσα Παπαγεωργίου.

Η πρωτοβουλία της ανάκλησης και αναβίωσης των ιστορικών στιγμών της Γενοκτονίας, μέσα από το αξεπέραστο έργο «Η Καμπάνα του Πόντου», ανήκει στο , ο οποίος φιλίστωρ ων και φιλογενής, ευλογητικά ενεθάρρυνε την επί σκηνής παρουσίαση της παράστασης, για να μαθαίνουν «οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιοί»….

Διαβάστε εδώ:  Γλώσσα και θρησκεία έσωσαν τον ποντιακό ελληνισμό κατά την οθωμανική κυριαρχία

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας κλείνοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στο λόγο για τον οποίο συνέβαλε η Μητρόπολη για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση ως χρέος προς τους προγόνους μας, από τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ιωνία, μιας και ο ίδιος όπως είπε μεγάλωσε μέσα σε πρόσφυγες στα Διαβατά και τώρα έχει στο ποίμνιό του, τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο ο οποίος τον ενέπνευσε να εντρυφήσει στην ιστορία του ελληνισμού του Πόντου, ενώ αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο το 2010, που μετά από 88 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου έγινε και πάλι Θεία Λειτουργία, ανήμερα της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο.

0811neap-1 0811neap-2 0811neap-3 0811neap-4 0811neap-5 0811neap-6 0811neap-7 0811neap-8