Ι.Μ. Βεροίας: Αντιαιρετική Ημερίδα στο Πλατύ Αλεξάνδρειας (ΦΩΤΟ)

Ι.Μ. Βεροίας: Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο στο Πλατύ του Δήμου Αλεξάνδρειας πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία αντιαιρετική ημερίδα ενταγμένη στο πλαίσιο των φετινών Παυλείων εκδηλώσεων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε με επιτυχία ο Ιεροκύρηκας και Αρχιερατικός Επίτροπος Καμπανίας Αρχιμ. Θεόφιλος Λεμοντζής, ο οποίος ήταν και εισηγητής. Την δεύτερη εισήγηση της ημερίδας έκανε ο ιστορικός ερευνητής κ. Ευάγγελος Φυλακτός.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε τον ομιλητή για τις εμπεριστατομένη ομιλία στα συγκεκριμένα θέματα και απένειμε, σε αυτούς, τα αναμνηστικά των ΚΓ΄ Παυλείων.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

Εορτή του Αγίου Πνεύματος σήμερα και η Ιερά Μητρόπολή μας διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, στο πλαίσιο των ΚΓ´ Παυλείων την Αντιαιρετική Ημερίδα της, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των ευσεβών τέκνων αλλά και όλων των ανθρώπων καλής θελήσεως. Διότι δεν αρκεί απλώς να πιστεύουμε στον Θεό, δεν αρκεί ακόμη να πιστεύουμε και να λατρεύουμε τον Θεό «εν πνεύματι και αληθεία», όπως είναι ο γενικός τίτλος της Αντιαιρετικής μας Ημερίδος, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και για τις αιρέσεις, για τις αποκλίσεις δηλαδή από την ορθή πίστη, και τις πλάνες, που δυστυχώς κυκλοφορούν και διαφημίζονται έντονα στις ημέρες μας, και ακόμη και για άλλες θρησκείες και παραθρησκείες που επίσης προπαγανδίζουν άλλοτε με ύπουλο και άλλοτε με προκλητικό τρόπο τη διδασκαλία τους, καπηλευόμενοι συχνά τις ευαισθησίες και την άγνοια των ανθρώπων.

Μας προειδοποιεί, άλλωστε, σχετικά και ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύλος γράφοντας προς τον μαθητή του απόστολο Τιμόθεο: «άνθρωποι πονηροί και γόητες προκόψουσιν επί το χείρον πλανώντες και πλανώμενοι· συ δε μένε εν οις έμαθες και επιστώθης» (2 Τιμ. 3.13-14).

Ποιοί είναι αυτοί οι πονηροί που γοητεύουν τους ανθρώπους, τους εξαπατούν δηλαδή και τους παρασύρουν με διάφορους τρόπους, με τη βοήθεια που τους προσφέρουν, με τα λόγια τους ή με το ενδιαφέρον τους; Είναι αυτοί τους οποίους και πάλι ο απόστολος Παύλος, μιλώντας προς τους πρεσβυτέρους της Εφέσου, ονόμασε λύκους βαρείς, άγριους λύκους. «Οίδα», λέγει, «ότι εισελεύσονται λύκοι βαρείς εις υμάς μη φειδόμενοι του ποιμνίου … λαλούντες διεστραμμένα του αποσπάν τους μαθητάς οπίσω αυτών» (Πραξ. 20.29-30).

Και μεταξύ αυτών των λύκων είναι, αδελφοί μου, και εκείνοι οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τον πολιτισμό των πατέρων μας, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, και την αγάπη όλων μας προς αυτόν, προσπαθούν να παρασύρουν ανθρώπους στην ειδωλολατρική θυσία του δωδεκαθέου και να τους πείσουν, όπως έπεισαν και τον εαυτό τους, να πιστεύουν και να λατρεύουν ανύπαρκτα και ψεύτικα είδωλα, να πιστεύουν στους ανυπόστατους θεούς του Ολύμπου με το δήθεν επιχείρημα ότι οι πατέρες μας μεγαλούργησαν πιστεύοντας και εμπνευόμενοι από αυτούς τους ψεύτικους θεούς.

Και δυστυχώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι παρασύρονται και νομίζουν ότι οι τελετές τους για διάφορα φυσικά φαινόμενα είναι εξορμήσεις στη φύση και έτσι καταλήγουν να αρνούνται τον Θεό και να λατρεύουν, όπως λέει ο απόστολος, «την κτίσιν παρά τον κτίσαντα».

Σε αυτούς τους νεοειδωλολάτρες, τους νεοπαγανιστές, την προέλευσή τους, τις θέσεις τους και την αναίρεσή τους, αλλά και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από αυτές και να προστατεύσουμε και άλλους συνανθρώπους μας, είναι αφιερωμένη η σημερινή Ημερίδα.

Ομιλητές μας είναι ο κ. Ευάγγελος Φυλακτός, ο οποίος από ετών μελετά και ασχολείται συστηματικά με τον νεοπαγανισμό και τις κακοδοξίες του και θα μας μιλήσει με θέμα «Ελληνισμός και Ορθοδοξία. Ο ξενόφερτος παγανισμός και η θρησκεία του δωδεκαθέου», και ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Θεόφιλος Λεμοντζής, διδάκτωρ Θεολογίας, υπεύθυνος του Αντιαιρετικού γραφείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ο οποίος θα μας αναπτύξει το θέμα «Σύγκρουση και σύνθεση αρχαιοελληνικού πολιτισμού και χριστιανισμού. Η αναίρεση της νεοπαγανιστικής κριτικής».

Πριν να παραχωρήσω το βήμα στον πρώτο ομιλητή, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και τους δύο, γιατί με τις ομιλίες τους και με τις γνώσεις τους θα διαφωτίσουν όλους μας σχετικά με την επικίνδυνη αυτή υπόθεση του νεοπαγανισμού, αλλά και όλους εσάς που ήρθατε απόψε στην Ημερίδα αυτή της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για να τιμήσουμε και δι᾽ αυτής τον απόστολο Παύλο, που μας ελευθέρωσε από τη δουλεία των ειδώλων και μας οδήγησε στο φως και την πίστη του Χριστού.