Ο Χαλκίδος Χρυσόστομος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Το Αγιον Ορος είναι ένα ατελείωτο θαύμα»

Γιώργος Νταλιάρης
Loading...


Η αληθινή αγιότητα και η μοναδική δόξα του Αγίου Ορους είναι δύσκολο να μεταφερθεί σε κάποιον ο οποίος δεν έχει βρεθεί στο Περιβόλι της Παναγίας. Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος, από τους Ιεράρχες που πολύ συχνά βρίσκονται στον Αθωνα, μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ μεταφέρει τα συναισθήματα που ξεπηδούν από την ψυχή γι’αυτό τον ξεχωριστό τόπο.

Ο Σεβασμιώτατος χαρακτηρίζει το Αγιον Ορος ως ένα «ατελείωτο θαύμα» και «εργαστήρι αγιότητας και παροτρύνει όσους δεν το έχουν επισκεφθεί να το πράξουν.

– Τι σημαίνει το Άγιο Όρος για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα;
«Το Άγιον Όρος, που θεωρείται και δικαίως το «Περιβόλι της Παναγίας», είναι ένα εργαστήριο αγιότητος, μέσα στο οποίο αγωνίζονται άνθρωποι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα τερπνά του κόσμου τούτου και επόθησαν τον Νυμφίο Χριστό και σταυρώνουν, για την δική Του αγάπη, καθημερινά, την σάρκα τους με όλα τα πάθη της και τις επιθυμίες.
Φωτίζονται και στην συνέχεια φωτίζουν, όσους, με πνεύμα μαθητείας και λαχτάρα, επισκέπτονται προσκυνηματικά τα ιερά σκηνώματα της δόξης του Θεού και της καλής κουροτρόφου των παρθένων κυρίας Θεοτόκου.

Το Άγιον Όρος είναι τόπος αγιασμένος με την θεομητορική παρουσία και ποτισμένος με το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυα των ασκουμένων αγίων Πατέρων. Κυρίως, όμως, είναι τρόπος το Όρος. Άλλης βιοτής, της αιωνίου! Για το λόγο αυτό είναι πόλος έλξεως παγκοσμίου εμβελείας, φάρος της Ορθοδοξίας και της Πατρίδος μας το διάδημα του κάλλους. Δεν είναι φυσικά μουσείο, κτιρίων, κειμηλίων, εικόνων, ιερών λειψάνων κ.λπ., αλλά είναι κοιτίδα πολιτισμού αληθινού, παράδοση και συνέχεια, βίωμα του χθες, του νυν και αεί μαζί. Χωρίς να απολυτοποιούμε το Άγιον Όρος, γιατί και κάθε τόπος της δεσποτείας του Κυρίου άγιος είναι, θεωρούμε ότι είναι η ομορφιά μας και η δόξα μας!».

Διαβάστε εδώ:  Ι.Μ. Χαλκίδος: Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος λειτούργησε στην ενορία της Μακρυκάπας (ΦΩΤΟ)

– Είστε συχνός επισκέπτης στην αθωνική Πολιτεία. Πότε ήταν η πρώτη φορά που το επισκεφθήκατε και τι βιώνετε κάθε φορά που βρίσκεστε εκεί;
«Πρώτη φορά επισκέφθηκα το Άγιον Όρος το 1976,ως μαθητής-ιεροσπουδαστής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.
Πολλές φορές επισκέπτομαι, ανταποκρινόμενος κυρίως σε προσκλήσεις Ιερών Μονών, για την τέλεση πανηγύρεων και ιερών αγρυπνιών. Νοιώθω πολλή χαρά, κάθε φορά, και αναχωρώ υποχρεωμένος στην αγάπη του Θεού και την εγκαρδιότητα των Πατέρων. Καλόν είναι να θυμόμαστε όλοι μας, πόσοι άνθρωποι φιλοξενούνται καθημερινά, πόσοι αναπαύονται ψυχικά, εξομολογούνται, κοινωνούν και βάζουν νέα αρχή στην ζωή τους. Πόσοι μνημονεύονται στις ιερές προθέσεις και στα κομποσχοίνια των καλογέρων… Δεν κατέφυγαν, άλλωστε, οι Μοναχοί στα ερημικά μέρη από έλλειψη αγάπης και αδιαφορία για τους ανθρώπους και το ανύστακτο και ειλικρινές ενδιαφέρον τους το αποδεικνύουν παντοιοτρόπως».

– Έχετε ζήσει κάποιο θαύμα στο Άγιο Όρος;
«Με την έννοια που δίνουμε συνήθως στο θαύμα, όχι. Νομίζω, όμως, ότι το Άγιον Όρος είναι το ίδιο ένα ολόκληρο και μάλιστα ατελείωτο θαύμα! Δεν το αναλύω περισσότερο, γιατί θα το αδικήσω».

– Τι θα συμβουλεύατε κάποιον, ο οποίος δεν το έχει επισκεφθεί;
«Να εφοδιασθεί με ταπείνωση και απλότητα, αγάπη και πνεύμα μαθητείας. Να γνωρίζει ότι θα συναντήσει ανθρώπους αγωνιζομένους για την τελειότητα, μα όχι τελείους. Και κυρίως να ζητήσει από τον Θεό να του χαρίσει, μέσα από την εμπειρία αυτή, τα προς σωτηρίαν…»tilegrafima.gr