Ι.Μ. Θηβών: Τι συζητήθηκε στην ετήσια Γενική Ιερατική Σύναξη (ΦΩΤΟ)

Loading...


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11η Οκτωβρίου 2018 υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου στο Κέντρο Επιμορφώσεως και Επικοινωνίας (Συνεδριακό Κέντρο) της Μητροπόλεως στην Ευαγγελίστρια Αλιάρτου η καθιερωμένη ετήσια Γενική Ιερατική Σύναξη, κοινή και για τις τρεις επαρχίες της Μητροπολιτικής περιφερείας Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος με σκοπό τον προβληματισμό πάνω σε επίκαιρα κοινωνικά, πνευματικά και εθνικά θέματα, την γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, τη λήψη συλλογικών αποφάσεων, την καθοδήγηση των κληρικών από τον Επίσκοπο, τον καλύτερο συντονισμό της εκκλησιαστικής διακονίας και την σύσφιξη των συναδελφικών δεσμών μεταξύ των κληρικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης: «Μετά την εναρκτήρια δέηση ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους κληρικούς για την πρόθυμη ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή του και επεσήμανε ότι ο αιώνας που διανύουμε είναι μια χρονική περίοδος εξαιρετικά δύσκολη και μας τοποθετεί ως ποιμένουσα Εκκλησία μπροστά σε νέες πνευματικές ευθύνες και ποιμαντικές απαιτήσεις.

Παρά τις υφιστάμενες δυσχέρειες ο σύγχρονος εργάτης του αμπελώνος του Κυρίου δεν πρέπει να πτοείται, αλλά με αφοσίωση στην Ορθόδοξη Αλήθεια και παράδοση, με διαρκή αναφορά στον Χριστό που είναι η ελπίδα μας, να διακονεί με αγάπη τον χειμαζόμενο άνθρωπο.

Στη συνέχεια έγιναν οι δύο βασικές εισηγήσεις της ημερίδας:

Από την Οσιωτάτη μοναχή Παρασκευή, Καθηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναλήψεως του Κυρίου Σκούρτων, με θέμα: «Η θέση του ιερέα στον ασθενή του τελικού σταδίου»,

Από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Άγγελο Ανθόπουλο, Εφημέριο του Ι. Ναού Αγίου Αρτεμίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα: «Πρακτικά, Λειτουργικά και Ποιμαντικά Ζητήματα».

Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των αξιόλογων ομιλητών έδωσαν την ευκαιρία στο σώμα των συνέδρων κληρικών για προβληματισμό και εποικοδομητικό διάλογο.

Από τις απόψεις που ακούσθηκαν τόσο από τον Σεβασμιώτατο όσο και από τους λοιπούς συνέδρους έγινε φανερό το ζωηρό ενδιαφέρον και η αγωνία του σώματος των κληρικών της Βοιωτικής Εκκλησίας για τα προβλήματα που αυτή την περίοδο απασχολούν την Εκκλησία και την πατρίδα μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εθνικά θέματα (Μακεδονικό, νεοθωμανικός τουρκικός επεκτατισμός), την εδώ και δεκαετίες επιχειρούμενη αποιεροποίηση της ιδιωτικής και δημοσίας ζωής, το προσφυγικό, την ανεργία, το δημογραφικό, τον κίνδυνο για τους νέους από τα ναρκωτικά και τις καταστροφικές θρησκείες και ιδεολογίες, τα ζητήματα και προβλήματα που αφορούν την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας ανά την Οικουμένη κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος συνόψισε συμπερασματικά, ενημέρωσε τους συνέδρους για τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα και τέλος εχάραξε κατευθυντήριες γραμμές και έδωσε οδηγίες κυρίως για ζητήματα διοικητικής φύσεως και ποιμαντικής.

Εκείνο που προέκυψε σαν γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι άνθρωποι της εποχής μας, απογοητευμένοι και προδομένοι από πολλούς και πολλά, στρέφονται με αυξημένες προσδοκίες προς το χώρο της Εκκλησίας, γι’ αυτό οι Κληρικοί του σήμερα σηκώνουν το βάρος της αποστολής να τους προσφέρουν ηθική στήριξη, παραμυθία και υπεύθυνη πνευματική καθοδήγηση, πάντα όμως, με «νούν Χριστού», δηλαδή με φρόνημα διάκρισης και αγάπης.

Για τους συνέδρους παρετέθη μπουφές με εδέσματα και η σύναξη κατέληξε μέσα σε θερμή συναδελφική ατμόσφαιρα».tilegrafima.gr