Ι.Μ. Πατρών: Κουρά νέου Μοναχού στην Ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομητίσσης Πατρών (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ι.Μ. Πατρών: Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα ετελέσθη την Κυριακή το απόγευμα της Κυριακής, 28 Μαΐου η Μοναχική Κουρά του ευλαβεστάτου νέου Αριστείδου Παναγοπούλου, δοκίμου της Ιεράς Μονής Παναγίας Γηροκομητίσσης Πατρών.

Όπως μας ενημερώνει η Ι.Μ. Πατρών: «Στον Εσπερινό εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και Μοναχών από την Πάτρα και αλλού.

Τον νέο Μοναχό έκειρε ο Σεβασμιώτατος και του έδωσε το όνομα Αλέξανδρος, προς τιμήν του Αγίου Αλεξάνδρου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στον Μοναχικό βίο, στην ισάγγελο πολιτεία και χρησιμοποίησε χωρία από τον Άγιο Ευστάθιο Θεσαλλονίκης, ο οποίος ονομάζει τους Μοναχούς ευλογητούς δραπέτας, Θεού παρεμβολή, Αγγέλων μιμητάς, αρετής δοχεία, αποστολικά εκμαγεία, ζωγράφους αρετής επηκριβωμένης, καθαιρέτας της πλάνης.

Διαβάστε εδώ:  Ι.Μ. Πατρών: Η απόδοση της εορτής της Αναστάσεως του Κυρίου (ΦΩΤΟ)

Για το όνομα που έδωσε στον νέο Μοναχό, ανέφερε, ότι ο Άγιος Αλέξανδρος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ήτο εις εκ των των Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου. (Συμμετείχε ως Πρεσβύτερος, εκπροσωπώντας τον γηραιό Πατριάρχη Μητροφάνη, τον οποίον διεδέχθη στον Πατριαρχικό θρόνο). Ο εν λόγω πατήρ ηγωνίσθη εναντίον της πλάνης του Αρείου και διά της προσευχής του απεφεύχθη η είσοδος του Αρείου στον Ναό, προκειμένου να λειτουργήση, αφού κατά τρόπο θαυμαστό ο αιρεεσιάρχης Άρειος απεβίωσε.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος, είπε, ότι ο μακαριστός Γέροντάς του, Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κυρός Θεόκλητος, υπηρέτησε επί είκοσι έτη στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου, Παλαιού Φαλήρου, ενώ το όνομα αυτό φέρει ο νυν Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ένας καταξιωμένος Ιεράρχης της Ελλαδικής Εκκλησίας, με ήθος σπάνιο και χαρακτήρα αδαμάντινο. Κοντά στους Αρχιερείς αυτούς υπηρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών και πλέον ο νέος Μοναχός θα συνδέεται μαζί του με ένα ιδιαίτερο πνευματικό σύνδεσμο, αφού θα φέρη αυτό το όνομα.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος επήνεσε τους Γονείς του Νέου Μοναχού και τους ευχαρίστησε εκ βάθους ψυχής».