Ι.Μ. Φθιώτιδος: Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε την Τρίτη 21 Μαΐου η μνήμη των στον Πανηγυρίζοντα, καλλιμάρμαρο Ιερό Ναό της ομωνύμου παραθαλασσίας πόλεως της Λοκρίδος.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της : «Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, πλαισιούμενος από: τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Χριστοφόρο Κολοκυθά, Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, το νυν Καθηγούμενο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σαραφείμ Μαργαρίτη, τον Ιερομόναχο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δαμασκηνό Λάμπρου , τον εορτάζοντα Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Κωνσταντίνο Ρεντίφη, τον Συνταξιούχο Εφημέριο π. Αθανάσιο Βασιλείου, τον Αρχιδιάκονό π. Ευστάθιο Κατόπη και τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη.

Στις Ιερές ακολουθίες έψαλλαν δύο Βυζαντινοί χοροί υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ και του Πρωτοψάλτου του Ναού.

Μετά την ανάγνωση της Ευαγγελικής περικοπής ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο, προς τους εκατοντάδες των παρευρισκομένων πιστών , και στους ακροατάς του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας, οι οποίοι παρακολουθούσαν απευθείας την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, αναφερόμενος στα υψηλά διδάγματα που προσφέρει η Ευαγγελική περικοπή του Καλού Ποιμένος, αλλά και η Εορτή των αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

Ακούσαμε τον Κύριο αγαπητοί μου αδελφοί να μας λέγει: «ἐγώ εἰμι ἡ θύρα· δι’ ἐμοῦ ἐάν τις εἰσέλθῃ, σωθήσεται» και «ἐγώ εἰμι ὁ ποιμὴν ὁ καλός». Θύρα είναι ο Χριστός και εμείς τα πρόβατα και για να εισέλθουμε στην πνευματική μάνδρα πρέπει να γνωρίσουμε τον Κύριο. Μόνο δια του Χριστού μπορούμε να είμαστε ασφαλείς και ενωμένοι και να χαιρόμαστε τα καλά της χριστιανικής ζωής».

Στην συνέχεια του κηρύγματος ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στους τιμωμένους αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, τονίζοντας στοιχεία από την αγία ζωή τους και την πίστη τους στον Θεό και την Ορθοδοξία.

«Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν ένας άγιος Αυτοκράτορας, ο οποίος μετά το κάλεσμα που του έκανε ο Χριστός με το σημείο του Σταυρού «εν τούτω νίκα», διοικούσε την μεγάλη αυτοκρατορία του Βυζαντίου με σημαία του, το Σταυρό του Κυρίου και μαζί με την ευλογημένη αγία μητέρα του Ελένη, υπήρξαν ορθόδοξοι ηγέτες. Προήδρευσε στην Α Οικουμενική Σύνοδο και βοήθησε στην εδραίωση της πίστεως. Ελευθέρωσε φυλακισμένους και πολυβασανισμένους Επισκόπους και πιστούς και καθιέρωσε ως επίσημη θρησκεία την χριστιανική. Η ρίζα υμών των νεότερων Ελλήνων προέρχεται από τον άγιο Κωνσταντίνο. Οι Έλληνες αγωνιστές του 21΄ πολέμησαν ως συνεχιστές των Βυζαντινών, για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Όμως μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια δυστυχώς, άρχισε η κλίση των Ελλήνων προς τη Δύση και η εισχώρηση στην Πατρίδα μας στοιχείων που αλλοιώνουν το Ορθόδοξο φρόνημά μας. Η εορτή των μεγάλων αυτών Αγίων μας προτρέπει να μιμηθούμε την αγία ζωή τους και την εμμονή τους στην Ορθόδοξο πίστη και στις αρχές της Εκκλησίας».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ετόνισε: «Αδελφοί μου, πολεμούμεθα και σήμερα αλλά δεν χανόμαστε γιατί εν μέσω ημών ευρίσκεται ο Χριστός. Πρέπει να είμαστε συνεχιστές της πίστεως, της ελευθερίας και της αδελφοσύνης. Χρόνια Πολλά. Οι άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη να χαρίζουν υγεία και ευλογία σε όλους και να σκεπάζουν και την Πατρίδα μας».

Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος του Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Μενδενίτσης και Καμένων Βούρλων Αιδεσμ. Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Ρεντίφης, με αισθήματα ειλικρινούς υικής αγάπης και σεβασμού, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, των Αρχόντων και όλων των Ενοριτών , τον ευχαρίστησε για την ευλογητή και αγιαστική παρουσία του στην Πανήγυρη ευχόμενος όπως, ο Κύριος δια πρεσβειών του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της αγίας Ελένης, Του χαρίσει υγεία, μακροημέρευση και δύναμη, ώστε να συνεχίζει να επιτελεί Θεαρέστως τα ευθυνοφόρα Αρχιερατικά Του καθήκοντα.

Αντιφωνώντας ο Ποιμενάρχης μας τον λόγο του π. Κωνσταντίνου, τον ευχαρίστησε για τα εγκάρδια λόγια του και του ευχήθηκε έτη πολλά δια την ονομαστική του εορτή με υγεία και δύναμη, ώστε μέχρι βαθυτάτου γήρατος να αξιωθεί να υπηρετεί την πολυπληθή αυτή Ενορία.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους και όλες τους εορτάζοντες Χρόνια πολλά και προέτρεψε τους πιστούς να συνεχίσουν την παλαιά παράδοση, όπου πιστοί από ολόκληρη την Λοκρίδα αλλά κα την Εύβοια προσέρχονται στο Ναό του αγίου Κωνσταντίνου τιμώντες τους Μεγάλους αγίους Ισαποστόλους και Βασιλείς Κωνσταντίνο και Ελένη.

Μετά το πέρας της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προσφέρθηκε κέρασμα στο προαύλιο του Ναού προς όλους, κατά την διάρκεια του οποίου, νέοι και νέες μέλη του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Αγίου Κωνσταντίνου «Η ΑΡΕΘΟΥΣΑ» παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.

Στους εορτασμούς παρέστησαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης, ο Δήμαρχος Μώλου – Αγ. Κωνσταντίνου κ. Ιωάννης Συκιώτης, με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος, Ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας, ο Διοικητής του Α.Τ. Αμφικλείας – Ελάτειας Αστυνόμος Β’ Δημήτριος Καλιακούδας, , η Λιμενάρχης Αγίου Κωνσταντίνου κ. Χαραλαμπία Σκρυμπά, εκπρόσωποι Σωμάτων και Φορέων της περιοχής και μεγάλο πλήθος πιστών».tilegrafima.gr