Ι.Μ. Δημητριάδος: Κυκλοφόρησε βιβλίο με τα έργα του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Loading...


Εκδόθηκε και κυκλοφορήθηκε, από και τις Εκδόσεις «Ακρίτας», ο 6ος Τόμος των έργων του Μακαριστού , του από Δημητριάδος.

Ο Τόμος έχει τίτλο «Σχεδιάσματα Ομιλιών Α΄» και περιλαμβάνει 91 ιδιόχειρα σχεδιάσματα των ομιλιών που εκφώνησε την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, από το 1967 ως το τέλος της ζωής του, ως .

Τα εν λόγω σημειώματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, γιατί διασώζουν τον ιδιαίτερο γραφικό του χαρακτήρα, τον οποίο ο μελετητής θα δει να εξελίσσεται και να σχηματοποιείται με το πέρασμα των χρόνων. Κυρίως, όμως, είναι πολύτιμα, γιατί καταγράφουν και αποκαλύπτουν την εξέλιξη και την ωρίμανση της θεολογικής του σκέψης, αλλά και της Ποιμαντικής του ευθύνης, όταν πια ως Αρχιερεύς απευθύνεται στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας. Δημοσιεύονται αυτούσια, αλλά και δακτυλογραφημένα, προκειμένου ο μελετητής να μη δυσκολευτεί στην ανάγνωσή τους, αφού κάποιες φορές ο γραφικός του χαρακτήρας γίνεται δυσνόητος ή δυσδιάκριτος, λόγω και της παλαιότητας πολλών χειρογράφων.

Διαβάστε εδώ:  Ι.Μ. Δημητριάδος: Λαμπρός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (ΦΩΤΟ)

Είναι βέβαιον ότι η δημοσίευση των χειρογράφων του της Ελλάδος θα συμβάλει περαιτέρω στη μελέτη της αλησμόνητης προσωπικότητας ενός ηγέτη μεγίστου εκκλ/κού και εθνικού βεληνεκούς, από τους τελευταίους δεινούς ρήτορες της δημόσιας ζωής. Θα ωφελήσει, όμως, τα μέγιστα και όλους εκείνους που αγωνίζονται να διακονήσουν Θεοφιλώς τον ιερό άμβωνα, κληρικούς και λαϊκούς κήρυκες του Θείου Λόγου, για προσφέρουν στο λαό μας το μήνυμα της εν Χριστώ ζωής και σωτηρίας.

Τον Τόμο προλογίζει ο , εκλεκτός και στενότατος συνεργάτης του Μακαριστού Πρωθιεράρχου, υπεύθυνος του πολύτιμου αρχείου του. Την έρευνα, συλλογή και επιμέλεια των κειμένων έχει ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, πνευματικό τέκνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου, ο οποίος υπογράφει και την εκτενή εισαγωγή.

Ο 6ος Τόμος, όπως και οι πέντε προηγούμενοι, διατίθεται σε όλα τα εκκλ/κά βιβλιοπωλεία.