Την Πέμπτη 8 Μαΐου o Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Νησέλι.
Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε: «Πλήρης ων της αγάπης, πλήρης γέγονε και της θεολογίας».
Με αυτές τις λέξεις σκιαγραφεί ο ιερός υμνογράφος την προσωπικότητα του αποστόλου και ευαγγελιστού και ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου, τον οποίο τιμά η Εκκλησία μας σήμερα και τιμούμε και εμείς εδώ στην ενορία σας.
Και οι λέξεις αυτές ειναι αρκετές, γιατί τόσο η αγάπη όσο και η θεολογία είναι εννοιες περιεκτικές και πολυδιάστατες που δεν κατανοούνται με την ανάλυση αλλά με τη βίωσή τους. Και αυτές τις δύο έννοιες και αυτά τα δύο χαρίσματα βίωσε στον ύψιστο βαθμό ο τιμωμενος άγιος Ιωάννης ο θεολόγος.
Αγάπησε τον Ιησού από την πρωτη στιγμή που τον συνάντησε στη λίμνη της Γεννησαρέτ και τον κάλεσε να τον κάλεσε να γίνει μαθητης του· και γι’ αυτό εγκατελειψε αμέσως τα πάντα και τον ακολούθησε χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες. Τον αγάπησε με μία αγάπη φυσική, αυθορμητη, ανθρωπινη και βρέθηκε πλάι στον Χριστό σε όλες τις μεγάλες στιγμες της δημόσιας ζωής του από το όρος Θαβωρ, την ώρα της Μεταμορφώσεώς του, μέχρι την ώρα του Μυστικού Δείπνου στο υπερώο της Ιερουσαλήμ και την ώρα της σταυρώσεως στον Γολγοθά, όπου μόνος αυτος από όλους τους μαθητές του Κυρίου στάθηκε κάτω από τον Σταυρό του συνοδεύοντας την Παναγία Μητέρα του.
Αγάπησε τον Χριστό με όλη τη θέρμη της ψυχης του, γι’ αυτό και ήταν ο πρωτος από τους μαθητες του που έτρεξε στον τάφο του Ιησου το πρωί «της μιάς σαββάτων» για να επιβεβαιωσει το χαρμόσυνο μήνυμα των μυροφόρων γυναικων και αξιώθηκε να δεί τον αναστημένο διδάσκαλό του.
Ως αντίδωρο αυτής του της φυσικης αγάπης αξιώθηκε ο απόστολος και ευαγγελιστης Ιωάννης να λαβει και την πνευματική αγάπη, την αγάπη εκείνη που ειναι καρπος του Παναγίου Πνεύματος και την οποία χαρίζει ο Θεός σε όσους τον προσεγγίζουν με αγνότητα και καθαρότητα καρδίας και προθεσεων, όπως ο άγιος Ιωάννης ο θεολογος.
Αυτή η πνευματική αγάπη συνίσταται στην τήρηση των εντολών του Θεού, όπως μας δίδαξε ο ίδιος ο Χριστός μιλώντας στους μαθητες του λίγο πριν από το Πάθος του· «ο έχων τας εντολάς μου και τηρων αυτάς εκείνος εστιν ο αγαπων με». Και η αγάπη αυτή είναι αγάπη αμοιβαία, διότι «ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ», και ειναι η προϋπόθεση για να γνωρίσει ο χοικός ανθρωπος τον άυλο και απερίγραπτο και απρόσιτο Θεό. Διότι εάν η αγάπη, όπως είπα προηγουμένως, περιέχει και προϋποθέτει την καθαρότητα και την αγνότητα της ψυχής και την συνεπή τήρηση των εντολών του Θεού, έτσι και η γνώση του Θεού προϋποθέτει την αγάπη. Ο Θεός είναι αγάπη και γι’ αυτό ο μόνος τρόπος να τον προσεγγίσουμε και να τον κατανοήσουμε στο μέτρο των πεπερασμένων ανθρωπίνων δυνάμεών μας είναι η αγάπη, και αυτή χρησιμοποιεί ο Θεός για να κάνει γνωστό στους ανθρώπους το πρόσωπό του και την θεότητά του, κατά τη διαβεβαίωση του· «ο αγαπών με αγαπηθήσεται υπό του πατρός μου, καγω αγαπήσω αυτόν και εμφανίσω αυτώ εμαυτόν».
Αυτή την εμφάνιση του Θεού ως αποτέλεσμα της μεγάλης αγάπης του προς τον Χριστό βίωσε ο άγιος ευαγγελιστής ο Ιωάννης, και την βίωσε πολλές φορές σε όλη την επίγεια ζωή του με αποκορύφωμα την εμφάνισή του Θεού στο σπήλαιο της Αποκαλύψεως. Έτσι η αγάπη του προς τον Θεό μετουσιώθηκε σε γνώση του Θεού και από απλός και ταπεινός κατά κόσμον άνθρωπος αναδείχθηκε ο άγιος Ιωάννης σε πρώτο και κορυφαίο θεολόγο.
Αδελφοί μου, πολλές φορές στη ζωή μας απορούμε και ίσως και δυσανασχετουμε γιατί δεν κατανοούμε την ουσία της πίστεώς μας, γιατί δεν κατανοούμε τα μυστηρια της Εκκλησίας, γιατί βρισκομαστε σε αδυναμία να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στις απορίες είτε συνανθρώπων είτε και του ίδιου του εαυτου μας για τον Θεό και για την αλήθεια της πιστεώς μας. Άλλοτε παλι αναζητουμε στα πτυχία και στα διπλώματα του κόσμου την αληθινη γνώση για τον Θεό και απογοητευόμαστε γιατι δεν την βρίσκουμε. Είναι γιατί ξεχνούμε πως το θεμέλιο της γνώσεως του Θεού και η αφετηρία για την προσέγγισή του είναι αγάπη και αυτήν θα πρέπει να επιδιώκουμε και να αγωνιζόμαστε να αποκτήσουμε, προσπαθώντας να τηρούμε στο μέτρο των δυνάμεών μας τις εντολές του Θεού. Και αν δεν μπορούμε να φθάσουμε στο σημείο που έφθασε ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, δεν θα πρέπει να εγκαταλείπουμε ποτέ την προσπάθεια, αλλά θα πρέπει να συνεχίζουμε ζητώντας από τον Θεό να μας προσθέσει μαζί με την πίστη και την αγάπη, γιατί και οι δύο είναι καρποί του Παναγίου Πνεύματος, και καθώς προέρχονται από τον Θεό, οδηγούν και εμάς προς αυτόν, ο οποίος είναι ο σκοπός και το τέλος της ζωής μας.