Η εορτή του Αγίου Ρηγίνου στη Λιβαδειά (ΦΩΤΟ)

Loading...


Πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Λιβαδειάς και στον ομώνυμο Ιερό Προσκυνηματικό ναό διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις, με αφορμή την ιερά μνήμη του αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου, Επισκόπου Σκοπέλου, του Λεβαδέως, ενός αγίου τον οποίο ιδιαίτερα τιμούν οι κάτοικοι της Λιβαδειάς, γιατί τον θεωρούν σαν τον δικό τους, τον συμπολίτη τους άγιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης Λεβαδείας: «Την παραμονή της εορτής (Κυριακή 24 Φεβρουαρίου) ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, με τη συμμετοχή πολλών ιερέων, του Βουλευτού Βοιωτίας κ. Ανδρέα Κουτσούμπα, της Δημάρχου Λεβαδέων κ. Γιώτας Πούλου, της Αντιπεριφερειάρχου κ. Φανής Παπαθωμά, του προέδρου (κ. Αθανασίου Καλογρηά) και των μελών του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λεβαδέων, περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, της προέδρου της Εστίας Μητέρας, εκπροσώπων διαφόρων φορέων και πλήθους πιστών.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο ιεροκήρυξ της Μητροπόλεώς μας και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου π. Σιλουανός Πεπονάκης, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε τα εξής: «Ο Άγιος Ρηγίνος είναι μία προσωπικότητα που ερεθίζει το ενδιαφέρον τόσο ενός ερευνητή ιστορικού, όσο και ενός πιστού. Τράφηκε με το γάλα της ευσεβείας ψάλουμε στα τροπάρια της εορτής του και είναι να θαυμάζει κανείς πως γίνεται άνθρωποι που ζούν ακόμη ανάμεσα σε ειδωλολάτρες, μπόρεσαν να απεμπλακούν από το σύμπτωμα της θρησκείας που καθόριζε την εποχή τους και να περάσουν στον χώρο της πίστης που τους ενέτασσε ο Χριστός. Ο Άγιος Ρηγίνος καλεί όλους μας να διερωτηθούμε αν και εμείς έχουμε την ανδρεία και την τόλμη να αντιπαρατεθούμε στα σύγχρονα συμπτώματα της θρησκείας, να τα υπερβούμε και να αγγίξουμε τον χώρο της πίστεως που θα μας ελευθερώσει από κάθε είδους δουλεία και καταναγκαστική υποταγή».

Την κυριώνυμο ημέρα, Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, ετελέσθη ο όρθρος του αγίου και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου. Τον θείο λόγο εκήρυξε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος Καστόρης, ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. Ο π. Δοσίθεος στην αρχή αναφέρθηκε στα στεφάνια και τις αρετές που κοσμούν τον Άγιο Ρηγίνο, ιδίως δε στην ιερωσύνη και το μαρτύριο. Τα δύο αυτά συνιστούν ακάνθινο στεφάνι. Στις συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή που έζησε και έδρασε ο Άγιος Ρηγίνος, το να είναι κανείς χριστιανός απλώς ήταν σταυρός μία φορά, το να είναι κανείς λειτουργός της Εκκλησίας, ιερεύς ή Επίσκοπος, ήταν σταυρός δέκα φορές.

Στη συνέχεια, μεταξύ των άλλων, ανέφερε τα εξής: «Σήμερα μερικοί επιπόλαιοι νεαροί, θαμπωμένοι από εξωτερικά εντυπωσιακά στοιχεία, βλέπουν την ιερωσύνη σα σκαλοπάτι προς την δόξα, την επίδειξη, την κοινωνική καταξίωση. Από μία τέτοια άστοχη αφετηρία ξεκινούν μέσα στην εκκλησία του σήμερα αληθινές ανθρώπινες τραγωδίες και αδιέξοδα. Στην πραγματικότητα για όσους έχουν επίγνωση και συναίσθηση ευθύνης, η ιερωσύνη είναι σταυρός ματωμένος και μαρτύριο συνειδήσεως. Σήμερα δεν ζούμε κάτω από συνθήκες ανοικτού διωγμού, η πολύπλευρη, όμως, κρίση μαζί με την γενικευμένη εκκοσμίκευση της κοινωνικής ζωής, δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον για τους ανθρώπους της Εκκλησίας. Απαιτείται ηρωισμός και θάρρος για να κρατήσει κανείς την πίστη του και να μη χάσει την αγάπη προς τον πλησίον. Ας ζητήσουμε προσευχητικά από τον Άγιο Ρηγίνο να μεσιτεύσει προς τον Θεό να μας δώσει δύναμη και κουράγιο για να δυνηθούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών».

Στο τέλος ο Ποιμενάρχης της Βοιωτικής Εκκλησίας ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο που κόμισε τα ιερά λείψανα του Αγίου Λουκά του ιατρού αυτές τις μέρες στον ιερό ναό του Αγίου Ρηγίνου του Λεβαδέως, τον εφημέριο του ναού π. Αλέξιο, καθώς και τους συνεργάτες λαικούς για την άψογη οργάνωση όλων των εορταστικών εκδηλώσεων, τον Εντιμότατο Άρχοντα κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για την γενναία προσφορά του συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αποπεράτωση του ναού του συμπολίτη αγίου μας, με την καλοπροαίρετη παρέμβαση του αοιδίμου Υπουργού Ευαγγέλου Μπασιάκου, όλους τους χριστιανούς που πολλές φορές από το υστέρημά τους προσφέρουν, βάζοντας ένα λιθαράκι για το σπίτι του Αγίου Ρηγίνου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ετελέσθη Ιερά Παράκλησις προς τιμήν του Αγίου.

Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, 6.30 μ.μ., θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ρηγίνου με την Εσπερίδα με γενικό θέμα: «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος: οι φωτιστές των Σλάβων».tilegrafima.gr