Η εορτή του Αγίου Ελευθερίου στα Χανιά (φωτο)

Loading...


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ελευθερίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό που βρίσκεται στην περιοχή Μουρνιές Χανίων.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου ιερούργησε και ωμίλησε ο Ποιμενάρχης κ.κ. Δαμασκηνός αναφερόμενος στο σημαντικό έργο των Αγίων και στο

παράδειγμα τους που είναι η ίδια τους η ζωή, ολοκληρώνοντας την ομιλία με το μαρτύριο και την αγαπητική θυσία του προς τον Κύριο, του τιμωμένου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητρός αυτού Ανθίας. Στις Μουρνιές κοντά στο χωριό και δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων υπάρχει το Μοναστήρι του Αγίου Ελευθέριου από τον 17ο αιώνα που κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας πιθανότατα αποτέλεσε καταφύγιο μοναχών.

Η εκκλησία του μοναστηριού έχει πολύ ιδιόμορφη αρχιτεκτονική.

Σήμερα παρουσιάζει το σχήμα λατινικού σταυρού (το κάθετο μέρος είναι μεγαλύτερο από το οριζόντιο), με τρεις κόγχες κι ένα μεγάλο κυλινδρικό θόλο.

Το μπροστινό μέρος της εκκλησίας πάντως, είναι πολύ παλιότερο, πιθανότατα χρονολογημένο από τον 10ο ή τον ενδέκατο αιώνα.

alt
alt
alt